Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Θηλώματα ουροδόχου κύστης: διάγνωση και θεραπεία

θηλώματα ουροδόχου κύστης

Τι είναι τα θηλώματα ουροδόχου κύστης;

Τα θηλώματα ουροδόχου κύστης είναι μικρά ή μεγαλύτερα ογκίδια που εμφανίζονται στο εσωτερικό της κύστης μας και αποτελούν εκδήλωση επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Ο καρκίνος της κύστης ξεκινά από τα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό της και είναι η πιο κοινή κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Περίπου το 75% των ασθενών με καρκίνο της κύστης παρουσιάζονται στην διάγνωση με θηλώματα, δηλαδή εντοπισμένη επιφανειακή νόσο, που δεν έχει διεισδύσει στα βαθύτερα στρώματα της ουροδόχου κύστης, το μυϊκό της τοίχωμα.

Είναι επικίνδυνα για την υγεία μας;

Εάν τα θηλώματα δεν διαγνωστούν εγκαίρως και δεν αντιμετωπισθούν με επιτυχία δυστυχώς εξελίσσονται σε μυοδιηθητικό καρκίνο της κύστεως, που είναι ένας επιθετικός όγκος με δύσκολες θεραπείες και εξέλιξη.

Ποια είναι τα αίτια – παράγοντες κινδύνου για τα θηλώματα ουροδόχου κύστης;

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης για τα θηλώματα ουροδόχου κύστης είναι το κάπνισμα, καθοριστικός αιτιολογικός παράγοντας ανάπτυξης, προόδου και υποτροπής του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι:

  • η έκθεση σε αρωματικές αμίνες (χρώματα, προϊόντα πετρελαίου, επεξαργασία ελαστικών, δερμάτων κ.α.). και καταστάσεις,
  • η ακτινοβολία στην περιοχή της πυέλου
  • οι χρόνιες λοιμώξεις και ερεθισμός του τοιχώματος της κύστης από ξένα σώματα.

Συμπτώματα

Η αιματουρία, το να ουρήσουμε δηλαδή αίμα, είναι το πιο κοινό σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνονται τα θηλώματα ουροδόχου κύστης. Η αιματουρία είναι συνήθως ανώδυνη (χωρίς πόνο), μακροσκοπική (φαίνεται με το μάτι) και διαλείπουσα (όχι συνεχόμενη αλλά εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα). Συχνά, επειδή ακριβώς η αιματουρία υποχωρεί από μόνη της μετά από λίγο, κάποιοι ασθενείς μπορεί να μην την αξιολογήσουν και να μην προσέλθουν για έλεγχο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και να προχωράει η κακοήθεια. Πιο σπάνια μπορεί να εμφανισθεί με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό, όπως συχνουρία και τσούξιμο, μοιάζοντας με ουρολοίμωξη . Ο καρκίνος της κύστης σπανίως εμφανίζεται με πόνο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γίνεται η διάγνωση σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε έλεγχο, λ.χ. υπερηχογράφημα, για άλλες παθήσεις ή στα πλαίσια check up.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η γενική εξέταση ούρων θα ελέγξει την ύπαρξη αίματος ή και τυχόν μικροβίων. Το υπερηχογράφημα νεφρών – κύστης μπορεί να αποκαλύψει τα θηλώματα ως εξωφυτικά μορφώματα που προβάλουν στον αυλό της ουροδόχου κύστης. Τη στιγμή της διάγνωσης η εικόνα του καρκίνου της κύστεως ποικίλει και μπορεί να είναι ένα πολύ μικρό, μόλις εξωφυτικό μόρφωμα (θήλωμα), με μίσχο ή συμπαγές, να υπάρχουν πολλαπλές βλάβες, να είναι μεγαλύτερος συμπαγής όγκος που φτάνει κάποια εκατοστά ή να είναι μια απλή επίπεδη πάχυνση του τοιχώματος της κύστης.
Συμπληρωματικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αξονική πυελογραφία για την διερεύνηση του ανωτέρου ουροποιητικού και η κυτταρολογική ούρων για έλεγχο ύπαρξης άτυπων κυττάρων, ύποπτων για καρκίνο.

Ακριβώς λόγω της μεγάλης αυτής ποικιλομορφίας η τελική διάγνωση γίνεται με την κυστεοσκόπηση, κατά την οποία περνάμε με πολύ λεπτά ενδοσκοπικά εργαλεία από την ουρήθρα στην κύστη, ανώδυνα με τη χρήση τοπικής αναισθησίας ή ήπιας νάρκωσης, βλέπουμε το τοίχωμα της κύστεως, αναγνωρίζουμε τις τυχόν βλάβες και έχουμε τη δυνατότητα στον ίδιο χρόνο να πάρουμε βιοψίες από ύποπτες περιοχές, ή ακόμα και να αφαιρέσουμε πλήρως τη βλάβη, εξασφαλίζοντας διάγνωση και θεραπεία ταυτόχρονα.

Πως γίνεται η θεραπεία για τα θηλώματα ουροδόχου κύστης

Η πλήρης αφαίρεση του όγκου, μαζί με τη βάση του, τα θεμέλια του βαθύτερα στο τοίχωμα της κύστης, επιτυγχάνεται με τη χρήση του ειδικού ρεζεκτοσκοπίου , που αναίμακτα κόβει, καίει και αφαιρεί πλήρως, υπό άμεση όραση, όλη τη βλάβη, διαφυλάσσοντας την ακεραιότητα του τοιχώματος της υπόλοιπης κύστης. Το χειρουργικό παρασκεύασμα στέλνεται για την ιστολογική διάγνωση, βάσει της οποίας μπορεί να μην χρειασθεί επιπλέον θεραπεία, είτε να χρειασθεί τοπική χήμειο ή ανοσοθεραπεία με την ενδοκυστική έγχυση ειδικών φαρμάκων. Στην ενδοκυστική έγχυση μέσω λεπτού καθετήρα εγχέεται το φάρμακο εντός της ουροδόχου κύστης ανά συγκεκριμένα προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Είναι ιάσιμη ασθένεια;

Πρέπει να τονίσουμε ότι τα θηλώματα, ο επιφανειακός δηλαδή καρκίνος που δεν διεισδύει στα βαθύτερα μυϊκά στρώματα της κύστης, έχει πολύ καλή πρόγνωση και η πλήρης διουρηθρική αφαίρεση του, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οδηγεί στην ίαση. Αντιθέτως, ο διηθητικός καρκίνος, αυτός δηλαδή που διεισδύει στο μυϊκό τοίχωμα, είναι πολύ πιο προχωρημένος, έχει χειρότερη πρόγνωση με κίνδυνο μεταστάσεων και απαιτεί την πλήρη αφαίρεση της ουροδόχου κύστεως μέσω ανοικτού χειρουργείου. Τα τελευταία έτη με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci πραγματοποιούμε τη ριζική κυστεκτομή με εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα, σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση του ασθενούς, περιεγχειρητική νοσηρότητα και μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Τι πρέπει να θυμάστε;

Η πρώιμη διάγνωση και πλήρης θεραπεία για τα θηλώματα ουροδόχου κύστης είναι σημαντικότατη, καθώς η θεραπεία του επιφανειακού καρκίνου είναι απλή και έχει πολύ καλή πρόγνωση, σε σύγκριση με τις πιο προχωρημένες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου, που έχουν πολύ χειρότερη πρόγνωση και επιθετική συμπεριφορά και απαιτούν βαρύτατες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801