Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Υπερπλασία και καρκίνος του προστάτη. Δυο πολύ συχνές παθήσεις του άνδρα

υπερπλασία-προστάτης

Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός σε μέγεθος αδένας, σαν ένα μικρό κάστανο, που βρίσκεται στην έξοδο της ουροδόχου κύστης και από το κέντρο του περνάει η ουρήθρα, και εκβάλλουν τα σωληνάκια , σπερματικοί πόροι, που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις. Αυτή ακριβώς είναι και η λειτουργία του, παράγει το προστατικό υγρό με το οποίο ανακατεύεται το σπέρμα και αποκτά την υποστήριξη και τις βιολογικές ιδιότητες που πρέπει ώστε να είναι γόνιμο. Ο προστάτης λοιπόν «δουλεύει» στην εκσπερμάτιση και παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική γονιμότητα. Λόγω της θέσης του όμως οι παθήσεις του μπορούν να επηρεάσουν την ούρηση.

Υπερπλασία & Προστάτης: Οι συχνότερες παθήσεις 

Πολύ συχνά και όσο μεγαλώνουν οι άντρες έρχονται στον Ουρολόγο για τακτικό έλεγχο του προστάτη χωρίς να έχουν ιδιαίτερα ενοχλήματα ή παρουσιάζοντας διαταραχές της ούρησης ή της εκσπερμάτισης. Όταν εξετάζουμε έναν ασθενή βασικό μας μέλημα είναι να αποκλείσουμε την κακοήθεια, που δυστυχώς παρουσιάζεται σε έναν στους επτά άνδρες, και να ελέγξουμε εάν έχει μεγαλώσει ο προστάτης και εμποδίζει την ούρηση.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δυο πολύ συχνές αυτές παθήσεις, η υπερπλασία και ο καρκίνος του προστάτη, αφορούν το ίδιο όργανο, τον προστάτη αλλά είναι τελείως διαφορετικές. Η υπερπλασία του προστάτη είναι μια καλοήθης πάθηση, αναφέρεται στο μέγεθος του προστάτη και εάν αυτό αποφράσσει την ελεύθερη ροή των ούρων. Ο καρκίνος του προστάτη από την άλλη μεριά είναι μια κακοήθεια με δυνητικά επικίνδυνη εξέλιξη στην επιβίωση του ασθενούς.

Αναπτύσσονται σε διαφορετικές περιοχές του προστάτη, η μεν υπερπλασία αφορά το αδενικό κομμάτι του προστάτη, που βρίσκεται γύρω από την ουρήθρα, ενώ ο καρκίνος εντοπίζεται στο περιφερικότερο τμήμα του προστάτη προς την κάψα. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι τελείως διαφορετικές οι χειρουργικές επεμβάσεις στην Υπερπλασία από την κακοήθεια.

Υπερπλασία & Προστάτης: Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Έτσι,  στον μεγάλο αποφρακτικό προστάτη πάμε μέσα από την ουρήθρα, ενδοσκοπικά και αφαιρούμε το εσωτερικό του προστάτη που εμποδίζει την ελεύθερη ροή των ούρων, χωρίς να παρεμβαίνουμε στην εξωτερική περιφερική ζώνη του προστάτη. Οι ασθενείς που κάνουν χειρουργείο για να ουρούν καλύτερα , ανεξαρτήτως της μεθόδου που θα επιλεχθεί,  συνεχίζουν και ελέγχουν σε συστηματική βάση με PSA και δακτυλική εξέταση το περιφερικό κομμάτι του προστάτη που έχει παραμείνει. Στον καρκίνο του προστάτη η ογκολογική ίαση επιτυγχάνεται με τη ριζική, πλήρη αφαίρεση του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και συχνά των λαγονίων λεμφαδένων, που παλαιότερα γινόταν με ανοιχτή επέμβαση από την κοιλιά, τα τελευταία έτη γίνεται ρομποτικά. Είναι προφανές ότι η ριζική προστατεκτομή για καρκίνο είναι μια βαρύτερη επέμβαση σε σχέση με τη διουρηθρική αφαίρεση για υπερπλασία , είναι όμως επιβεβλημένη σε περιπτώσεις διάγνωσης της κακοήθειας.

Με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και την κλινική εξέταση (δακτυλική εξέταση προστάτη, PSA, υπερηχογράφημα , πολυπαραμετρική Μαγνητική τομογρσφία προστάτη, fusion βιοψία) επιτυγχάνουμε την ακριβή  διάγνωση και την επιλογή της σωστής επέμβασης για τον κάθε ασθενή.

Στην χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους Υπερπλασίας του προστάτη μέθοδο επιλογής είναι το TURIS- πλάσμα εξάχνωση του προστάτη, με την οποία αναίμακτα και ανώδυνα, με ελάχιστη νοσηλεία και γρήγορη αποθεραπεία επιτυγχάνουμε μόνιμο αποτέλεσμα. Φυσικά στις επεμβάσεις αυτές δεν υπάρχει ακράτεια και επηρεασμός της στύσης. Η πολυετής εμπειρία και το πλήθος επεμβάσεων με αυτή τη μέθοδο τα τελευταία έτη διασφαλίζουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Στον καρκίνο του προστάτη πραγματοποιούμε την ρομποτική Da Vinci προστατεκτομή. Με το ρομποτικό σύστημα επιτυγχάνουμε την πλήρη αφαίρεση του αδένα και λεμφαδενικό καθαρισμό , όπου χρειάζεται, με εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα και διασφαλίζοντας τη στύση και την ούρηση. Δεν απαιτείται μετάγγιση, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι δυο με τρεις ημέρες και εξαλείφονται οι κίνδυνοι και οι πόνοι του ανοιχτού χειρουργείου που πραγματοποιούσαμε παλαιότερα.

Στην Ευρωκλινική  Αθηνών, χρησιμοποιώντας την αιχμή της σύγχρονης χειρουργικής τεχνολογίας και διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία από το μεγάλο αριθμό περιστατικών που χειρουργούμε καθημερινά, είμαστε περήφανοι γιατί αποτελούμε ένα κέντρο με εξαιρετικά αποτελέσματα στη χειρουργική θεραπεία του συνόλου των προστατικών παθήσεων απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη και ικανοποίηση των ασθενών που μας εμπιστεύονται

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801