Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Τι είναι

Τι είναι η Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση;

H ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μία άγνωστης αιτιολογίας (για το λόγο αυτό λέγεται και ιδιοπαθής) ίνωση του πνεύμονα.

Ινωση σημαίνει αντικατάσταση των φυσιολογικών δομών του πνεύμονα (κυψελίδων)  από ίνες.  Όταν αυτό συμβαίνει δεν είναι εύκολη η λειτουργία του πνεύμονα,  δηλαδή η προμήθεια οξυγόνου στον οργανισμό και η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα.

Εκτός αυτού, επειδή οι ίνες καθιστούν τον πνεύμονα πιο δύσκαμπτο, το άτομο δυσκολεύεται να αναπνεύσει ιδιαίτερα στην κόπωση.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση προσβάλλει αποκλειστικά και μόνο τους πνεύμονες, ενώ υπάρχουν και άλλες μορφές ίνωσης που οφείλονται σε άλλες γνωστές παθολογικές καταστάσεις  (σκληρόδερμα ,ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα ) πού όμως προσβάλλουν και άλλα συστήματα του οργανισμού (αρθρώσεις, μυς, νεφρά  κ.τ.λ) .

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι η νόσος αυτή δεν έχει καμία σχέση ούτε με την κυστική ίνωση ούτε με τις «ινώδεις αλλοιώσεις» που αναφέρονται πολλές φορές στις περιγραφές των ακτινολόγων όταν περιγράφουν ευρήματα στην ακτινογραφία θώρακος ή στην αξονική τομογραφία θώρακος.

Συμπτώματα

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση;

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση δεν εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ασθενείς. Σε ορισμένους έχει μία πολύ αργή πολυετή πορεία κατά την οποία τα συμπτώματα είναι λίγα: βήχας ξηρός συνεχής για μήνες και προοδευτικά επιδεινούμενη δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια).

Αυτή η δύσπνοια λόγω της αργής επιδείνωσής της δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή, αλλά τον αναγκάζει σιγά-σιγά να περιορίζει αρκετές σωματικές δραστηριότητες χωρίς να το συνειδητοποιεί.  Αρχικά αποφεύγει το τρέξιμο, μετά αποφεύγει την άνοδο σκάλας, αργότερα αποφεύγει ακόμα και το βάδισμα αποδίδοντας όλα αυτά στο ότι ¨γερνάει¨.  Δεν μπορεί όμως να γερνάει μόνο αυτός μέσα σε 2-3 χρόνια και οι άλλοι συνομήλικοί του να συνεχίζουν τις σωματικές τους δραστηριότητες.  Θα πρέπει να  ρωτά τον εαυτό του πέρσι ή πρόπερσι γιατί έκανα περισσότερα πράγματα με φίλους ;

Διάγνωση

Πότε η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση μας οδηγεί στον πνευμονολόγο;

Ένας ασθενής εάν εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή στις συνηθισμένες δραστηριότητές του (βάδισμα ελαφρύ η μέτρια σωματική εργασία) θα πρέπει να απευθύνεται στο πνευμονολόγο . Εκείνο το οποίο δυστυχώς συμβαίνει σήμερα συχνά είναι να τοποθετούν οι άνθρωποι το οξύμετρο στο δάχτυλό τους όταν είναι ακίνητοι στην καρέκλα και να εφησυχάζουν με  αυτό που δείχνει 97% ακόμα και αν οι ίδιοι εμφανίζουν δυσκολία στην αναπνοή όταν περπατούν. Αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι μπορεί να πάσχουν από ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση σε αρχικό ή μέσο στάδιο (που μόνο ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει) και το οξύμετρο στη φάση αυτή να δείχνει ακόμα φυσιολογικές τιμές στην ηρεμία 97% η 98%. Τονίζεται ότι σε αρχικά ή όχι πολύ προχωρημένα στάδια της νόσου , αυτή αντιμετωπίζεται καλύτερα.

Σε άλλους ασθενείς η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση έχει πιο γρήγορη πορεία και έτσι γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή.  Εμφανίζεται με γρήγορη επιδείνωση της δύσπνοιας και συνεχή βήχα. Αυτή η κατηγορία ασθενών προστρέχει ευκολότερα στο γιατρό.

Θεραπεία

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση;

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση μπορεί να είναι και κληρονομική σε μερικές περιπτώσεις, για το λόγο αυτό άτομα που έχουν στην οικογένειά τους ανάλογες περιπτώσεις θα πρέπει να τις αναφέρουν στο γιατρό και να προστρέχουν άμεσα σε αυτόν.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται θεραπευτικά σχήματα για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, τελείως διαφορετικά από εκείνα που ίσχυαν πριν 15 και 20 χρόνια.

Τα  αποτελέσματα εξαρτώνται και από την έγκαιρη διάγνωση και όσο το δυνατόν γρηγορότερη εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801