Καρδιολογική Κλινική: Δυνατότητες – Εξελίξεις – Έρευνα
Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες της Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης καρδιολογίας που παρέχονται σε 24ωρη βάση.
Παρεχόμενες Υπηρεσίες
1. Κλινική Καρδιολογία.
2. Αναίμακτη Διαγνωστική Καρδιολογία: Δοκιμασία κοπώσεως, Holter ρυθμού-πιέσεως, δοκιμασία ανακλίσεως (tilt testing) και υπερηχογραφία με δυνατότητα διοισοφάγειων υπερηχογραφημάτων και stress echo.
3. Επεμβατική Καρδιολογία: Στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές πολλαπλών αγγείων και οξέος εμφράγματος, βαλβιδοπλαστικές μιτροειδούς βαλβίδας.
4. Επεμβάσεις Συγγενών Καρδιοπαθειών: Σύγκλειση μεσοκολπικών επικοινωνιών.
5. Αρρυθμιολογία-Ηλεκτροφυσιολογία: Διαγνωστικές ηλεκτροφυσιολογίες μελέτες,ablation αρρυθμιών και εμφύτευση βηματοδοτών, απινιδωτών και αμφικοιλιακών βηματοδοτών.
Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές αυτές δραστηριότητες καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης κλινικής και επεμβατικής καρδιολογίας και παρέχονται σε 24ωρη βαση. Ο ετήσιος όγκος των πραγματοποιούμενων επεμβάσεων ανέρχεται σε 350 περίπου στεφανιογραφίες, 260 αγγειοπλαστικές, 150 ηλεκτροφυσιολογίες μελέτες και ablationαρρυθμιών και 90 εμφυτεύσεις βηματοδοτών, απινιδωτών και αμφικοιλιακών βηματοδοτών. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των επεμβάσεων αυτών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα και έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο ιατρικό Τύπο.
Εξειδίκευση – Προωθημένες Τεχνικές
Δυνατότητα επεμβατικής αντιμετώπισης του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου σε 24ωρη βάση.
Η έγκαιρη διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας με επεμβατική μέθοδο (αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή και stents) είναι η κατ’εξοχήν ενδεικνυόμενη μέθοδος για την αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται σε 24ωρη βάση από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους οι οποίοι πραγματοποιούν άνω των 250 αγγειοπλαστικών ετησίως.
Μεταμόσχευση κυττάρων του μυελού των οστών για την αναγέννηση του μυοκαρδίου κατόπιν μαζικών εμφραγμάτων.
Εκτεταμένα εμφράγματα του μυοκαρδίου μπορούν να οδηγήσουν νεαρούς ασθενείς σε καρδιακή ανεπάρκεια λόγω νεκρώσεως του μυοκαρδιακού ιστού. Για πρώτη φορά στην ιατρική δίνεται η δυνατότητα αναγέννησης του ιστού αυτού με τη χρήση αναγεννητικών κυττάρων του μυελού των οστών, τα οποία λαμβάνονται από τον ίδιο τον ασθενή. Η Καρδιολογική Κλινική, σε συνεργασία με το Ανοσολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, υπήρξε από τα πρώτα κέντρα στον κόσμο που εφάρμοσαν την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο. Τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα έχουν ήδη δημοσιευθεί σε μεγάλου κύρους ιατρικά περιοδικά.
Ριζική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την πλέον συχνή αρρυθμία στον ενήλικα. Η κολπική μαρμαρυγή είναι από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας καρδιοπαθών ασθενών και η εγκατάστασή της διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου των ασθενών αυτών. Ανευρίσκεται σε 3% των ατομων άνω των 60 ετών και σε 11% των ατόμων άνω των 70 ετών. Μέχρι τώρα η εκρίζωσή της με εμβατικές μεθόδους (ablation) είχε περιορισμένη επιτυχία. Νέες τεχνικές και εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα επιτρέπουν την ριζική θεραπεία της αρρυθμίας σε ποσοστό άνω του 75%. Η Καρδιολογική Κλινική έχει παρουσιάσει νέες τεχνικές καθώς και τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων επί του θέματος σε διεθνή περιοδικά. Η ομάδα ασθενών μας αποτελεί τη μεγαλύτερη σειρά με μακροχρόνια αποτελέσματα που έχει δημοσιευθεί στην Ελλάδα.
Ερευνητική Δραστηριότητα
Το εύρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει η κλινική είναι εκτεταμένο και καλύπτει αρρυθμίες, με ειδικότερο ενδιαφέρον στη μελέτη του κολποκοιλιακού κόμβου και των κολπικών αρρυθμιών, μελέτη των ενδείξεων αγγειοπλαστικής και συστηματική ανάλυση της στεφανιαίας κυκλοφορίας. Για το θέμα αυτό έχει ιδρυθεί συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από καρδιολόγους της κλινικής και μηχανικούς ροής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του City University του Λονδίνου και του University of Southern California του Λος Αντζελες. Η όλη ερευνητική δραστηριότητα υποστηρίζεται από προσφορές (research grants) και ίδια έσοδα. Η παρουσία της κλινικής σε όλα τα διεθνή καρδιολογικά συνέδρια είναι τακτική, και από το 1998 εχουν γίνει 90 δημοσιεύσεις σε έγκριτα, διεθνή καρδιολογικά περιοδικά. Στον ελληνικό χώρο, η ερευνητική ομάδα της κλινικής έχει δημοσιεύσει τις μεγαλύτερες σειρές stressecho, αγγειοπλαστικών με επικαλυμμένα stents και ablation κολπικής μαρμαρυγής στην Ελλάδα.