Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Πρόληψη & Παράγοντες Κινδύνου

Εικαστικό που απεικονίζει μια μήτρα για άρθρο ενημέρωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μια σιωπηλή αλλά θανατηφόρα ασθένεια. Αποτελεί μια βραδέως αναπτυσσόμενη ασθένεια που σπάνια προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά της στάδια. Στο παρόν άρθρο, εξετάζουμε τους παράγοντες κινδύνου, την πρόληψη και τη σημασία του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην καταπολέμηση αυτής της ασθένειας.

Συχνότητα

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες.

Σύμφωνα με στατιστικές πάνω από το 80% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων έχουν εκτεθεί στον ιό του ανθρώπινου παπιλλώματος (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή τους. Εντούτοις, ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών δεν εμφανίζει ποτέ κάποιο σύμπτωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα τους συνήθως εξουδετερώνει τον ιό μέσα σε δύο χρόνια.

Η ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνδέεται συνήθως με λοίμωξη από υψηλού κινδύνου καρκινογόνους τύπους HPV, ειδικότερα τους τύπους 16 και 18. Απαιτούνται πολλά χρόνια (δεκαετίες) για την προώθηση των προκαρκινικών βλαβών προς καρκίνο, και συχνά εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες στη διαδικασία αυτή.

Παράγοντες Κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας υπόκεινται σε δύο κατηγορίες:

Παράγοντες κινδύνου μόλυνσης με τον ιό HPV

  • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με πολλαπλούς συντρόφους ή σεξουαλική επαφή με άνδρα που έχει πολλαπλούς συντρόφους
  • Έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε μικρή ηλικία
  • Μακροχρόνια χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών
  • Πολλαπλές κυήσεις
  • Κακή υγιεινή
  • Άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις των γεννητικών οργάνων

Παράγοντας κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου όταν υπάρχει ενεργός λοίμωξη από HPV

  • Συνθήκες χρόνιας ανοσοκαταστολής, όπως η ανοσοανεπάρκεια, που προκαλείται από την μόλυνση με τον ιό HIV, ή οι θεραπείες με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα .

Παράγοντες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

  • Κάπνισμα
  • Κακή διατροφή
  • Έλλειψη άσκησης

εμβολιο καρκινου τραχηλου μητρασ

Πρόληψη

Τέσσερις συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

  1. Βάλτε τo τεστ Pap στη ρουτίνα σας

Το τεστ Παπανικολάου επιτρέπει στους γιατρούς να ανιχνεύσουν ανωμαλίες-αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας σας και να επέμβουν έγκαιρα πριν δημιουργηθεί κακοήθεια.

Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ Pap τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 21 ετών. Από την ηλικία των 30 και μετά, σας προτείνουμε τεστ Παπανικολάου κάθε πέντε χρόνια, υπό τον όρο ότι έχετε προηγουμένως κάνει τεστ HPV μαζί με το τεστ Pap και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά.

  1. Εμβολιαστείτε

Το σύνθημα είναι σαφές! “Υπάρχει πλέον εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας . Χρησιμοποιήστε το!”

Στη χώρα μας είναι διαθέσιμα δύο εμβόλια το Cervarix και το Gardasil. Είναι διαθέσιμα για προστασία από τους υπότυπους του HPV που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας, καθώς και από καρκίνους του πρωκτού στους άνδρες. Συζητείστε με τον γιατρό σας για το ακριβές δοσολογικό σχήμα.

Οι  συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά του HPV, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι οι ακόλουθες:
  • Κορίτσια στην ηλικίας 11 ή 12 ετών (αν και η πρώτη δόση μπορεί να δοθεί από την ηλικία των 9 ετών)
  • Γυναίκες ηλικίας 13-26 ετών που δεν έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί και δεν έχουν προηγουμένως διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Αγόρια, ξεκινώντας από την ηλικία των 11 ετών, καθώς και άνδρες ηλικίας 13-21 ετών που δεν έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί.
  • Αμφιφυλόφιλοι και ομοφιλόφυλοι άνδρες, τρανσέξουαλ και ανοσοκατεσταλμένα άτομα (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με λοίμωξη HIV) που δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς προηγουμένως, μέχρι την ηλικία των 26 ετών.
  • Ακόμα κι αν δεν εμβολιαστήκατε ως παιδί, μπορείτε ακόμα να κάνετε το εμβόλιο μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

Ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε ήδη μολυνθεί με έναν ή περισσότερους τύπους HPV, το εμβόλιο μπορεί να σας προστατεύσει από άλλους τύπους HPV.

  1. Κάνετε ασφαλές σεξ

Η χρήση προφυλακτικού συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου προσβολής από HPV και εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αν είστε σεξουαλικά ενεργοί, χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ. Οι δίχως προφυλάξεις ερωτική επαφή, αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μεταξύ άλλων και από HPV.

Ωστόσο, παρότι τα προφυλακτικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο HPV μπορεί να μολύνει περιοχές που δεν καλύπτονται από προφυλακτικό.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κάνετε το εμβόλιο HPV

  1. Διακοπή του καπνίσματος και πιο υγιεινός τρόπος ζωής

Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Θα ήθελα να κλείσω με μια αποστροφή: «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν πρέπει να είναι πια ο σιωπηλός μπαμπούλας που στοιχειώνει την ερωτική μας ζωή. Η ενημέρωση μας επιτρέπει πλέον και να τον προλάβουμε αλλά και να τον θεραπεύσουμε». Γρηγορείτε.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801