Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κυστεογραφία: η συμβολή των απεικονιστικών εξετάσεων στη διάγνωση της ουρολοίμωξης του παιδιού

κυστεογραφία

Ουρολοίμωξη στα παιδιά & Κυστεογραφία

Η Κυεστρογαφία στα παιδιά, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη διάγνωση της ουρολοίμωξης. Πριν όμως την εξερευνήσουμε περαιτέρω, χρειάζεται να ορίσουμε την σχέση με την ουρολοίμωξη. Αναλυτικότερα, η ουρολοίμωξη αποτελεί μια συχνή πάθηση, που ταλαιπωρεί τα παιδιά της νεογνικής, της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας που λόγω χαμηλής άμυνας, προσβάλλονται από μικρόβια που προκαλούν ουρολοίμωξη, όπως π.χ. το κολοβακτηρίδιο (E.coli).

Πολλές φορές όμως υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες, που ενισχύουν τη πρόκληση της ουρολοίμωξης, όπως κατασκευαστικές (ανατομικές) βλάβες του ουροποιητικού συστήματος (συγγενείς ανωμαλίες).

Σε αυτές τις βλάβες παρατηρείται κατακράτηση των ούρων σε τμήματα του ουροποιητικού συστήματος (νεφροί-ουρητήρες-ουρήθρα) με αποτέλεσμα την ουρολοίμωξη.

Οι πιο συχνές βλάβες είναι:

  • Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση (ΚΟΠ)
  • Η στένωση της πυελοουρητηρικής-κυστεοουρητηρικής συμβολής
  • Η ύπαρξη βαλβίδων στην οπίσθια ουρήθρα

Πως γίνεται η διάγνωση της ουρολοίμωξης

Η διάγνωση αυτών των καταστάσεων επιτυγχάνεται με απεικονιστικές εξετάσεις, όπως:

  • Το υπερηχογράφημα
  • Την κυστεογραφία
  • Το σπινθηρογράφημα

Η πρωταρχική μέθοδος διερεύνησης των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος είναι το υπερηχογράφημα. Με σημείο αναφοράς αυτή την εξέταση, κατευθυνόμαστε στην επιλογή των άλλων απεικονιστικών μεθόδων όπως η κυστεοουρηθρογραφία και το σπινθηρογράφημα.

Κυστεογραφία – η βασικότερη εξέταση

Η κατεξοχήν εξέταση για την ανάδειξη της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης είναι η κυστεογραφία που γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • Την ακτινολογική κυστεοουρηθρογραφία.
  • Τη ραδιοϊσοτοπική κυστεοουρηθρογραφία.
  • Την υπερηχογραφική κυστεοουρηθρογραφία.

Η εκτέλεση και των τριών μεθόδων γίνεται με καθετηριασμό της ουροδόχου κύστεως και διαφέρουν ως προς το χορηγούμενο σκιαγραφικό και τον τρόπο λήψης των εικόνων.

Στην ακτινολογική κυστεογραφία παίρνουμε ακτινογραφίες, στην ραδιοϊσοτοπική παίρνουμε εικόνες μετά από χορήγηση ραδιοϊσότοπου, ενώ στην υπερηχογραφική παίρνουμε εικόνες, με τα αβλαβή για τον μικρό ασθενή, υπερηχητικά κύματα.

Και στις τρεις μεθόδους η ΚΟΠ ταξινομείται από 1-5 βαθμούς.
Καταλήγοντας θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής πλεονεκτήματα της υπερηχογραφικής κυστεοουρηθρογραφίας που την καθιστούν σαν μέθοδο επιλογής:

  • Στερείται των βλαπτικών επιδράσεων οποιουδήποτε είδους ακτινοβολίας και είναι ακριβής στη διάγνωση του προβλήματος.
  • Έχει και τη δυνατότητα επανάληψης των κύκλων πλήρωσης-κένωσης της ουροδόχου κύστης, ώστε να μη διαφύγει τυχόν παλινδρομικό κύμα ούρων.
  • Το χορηγούμενο σκιαγραφικό συνταγογραφείται.
  • Και μία διευκρίνηση: η ακτινολογική και η υπερηχογραφική κυστεοουρηθρογραφία εκτελείται από τους ιατρούς ακτινολόγους με εξειδίκευση στα παιδιά, ενώ η ραδιοϊσοτοπική εκτελείται από ιατρούς πυρηνικής ιατρικής

Κυστεογραφία: η συμβολή των απεικονιστικών εξετάσεων στη διάγνωση της ουρολοίμωξης του παιδιού

Στην Ευρωκλινική Παίδων πραγματοποιούνται όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις για παιδιά (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, υπέρηχοι), από εξειδικευμένο στην παιδιατρική προσωπικό.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801