Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Μαγνητική τομογραφία στα παιδιά

μαγνητική τομογραφία παιδιά

Μανγνητική Τομογραφία στα παιδιά: Τί είναι;

Η μαγνητική τομογραφία στα παιδιά όπως και στους ενήλικες, εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970 αντιπροσωπεύοντας μια επανάσταση στην απεικονιστική διάγνωση και ιδιαίτερα  των παιδιατρικών ασθενών. Αναγνωρίστηκε σαν μία ασφαλής, ανώδυνη μη επεμβατική μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα στην μελέτη των μαλακών ιστών, χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους και κυρίως χωρίς έκθεση στην ιονίζουσα ακτινιβολία ή βλαπτική ακτινοβολία.

Κάθε ιστός και όργανο του ανθρωπίνου σώματος περιέχει νερό (H2O), το οποίο αποτελείται από άτομα υδρογόνου και οξυγόνου. Ο μαγνητικός τομογράφος αναλύει τη θέση αυτών των ατόμων του υδρογόνου χρησιμοποιώντας μαγνητικό πεδίο, ραδιοκύματα και ένα υπολογιστή για να παράγει λεπτομερείς και  αναλυτικές εικόνες των δομών του ανθρωπίνου σώματος στις οποίες στη συνέχεια γίνεται μελέτη και επεξεργασία από τους ακτινολόγους.

 

 Μανγνητική Τομογραφία στα παιδιά: Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται;

 Ο παιδιατρικός πληθυσμός αποτελεί ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο οργανισμό από τη νεογνική μέχρι την εφηβική   ηλικία, ο οποίος έχει ιδιαίτερες παθήσεις και απαιτεί ειδική προσοχή και ευαισθησία την οποία προσφέρει η μαγνητική τομογραφία με την δυνατότητα να παράγει αναλυτικές εικόνες σχεδόν από οποιοδήποτε μέρος του σώματος,  ακίνδυνα και χωρίς ακτινοβολία. Είναι η εξέταση εκλογής στη μελέτη του εγκεφάλου, των οφθαλμικών κόγχων, του λιθοειδούς, της υποφύσεως, της σπονδυλικής στήλης, τόσο του νωτιαίου μυελού όσο και των σπονδύλων, σε περιπτώσεις συγγενών δυσπλασιών, φλεγμονωδών παθήσεων, μεταβολικών νοσημάτων, κακώσεων και όγκων. Χρησιμοποιείται στην απεικόνιση των παθήσεων του τραχήλου, του μεσοθωρακίου, της καρδίας, της κοιλίας και της πυέλου. Έχει τη δυνατότητα της σαφέστερης ανάδειξης των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος όπως των αλλοιώσεων των αρθρώσεων, χόνδρων, τενόντων, συνδέσμων και μυών. Ως μη επεμβατική μέθοδος χρησιμοποιείται στη μελέτη του κυκλοφορικού συστήματος με αγγειογραφίες των αρτηριών και φλεβών, του εντέρου με την μαγνητική εντερογραφία και του ουροποιητικού συστήματος με την μαγνητική ουρογραφία. Τέλος, η ολόσωμη μαγνητική τομογραφία έχει τη δυνατότητα απεικόνισης ολοκλήρου  του σώματος σε περιπτώσεις διάχυτης φλεγμονής και δευτεροπαθών εντοπίσεων.

 

Χρειάζεται προετοιμασία η μαγνητική τομογραφία στα παιδιά;

Συνήθως δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία πριν από την μαγνητική τομογραφία, εκτός ειδικών εξετάσεων όπως η μαγνητική εντερογραφία. Θα ήταν όμως καλό πριν την εξέταση να συζητήσετε και να  εξηγήσετε στο παιδί σας την διαδικασία της εξέτασης για να του λυθούν τυχόν απορίες και φόβοι. Συστήνεται το παιδί  να φορά χαλαρά και άνετα  ρούχα χωρίς μεταλλικά φερμουάρ ή κουμπιά την ημέρα της εξέτασης. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να έχουν μαζί τους στον τομογράφο το αγαπημένο τους παιχνίδι από μαλακό υλικό. Μπορεί να φάει κανονικά την ημέρα της εξέτασης εκτός εάν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος κατόπιν συμβουλής του γιατρού. Ενημερώστε το παιδί σας ότι μπορείτε να καθίσετε μαζί του στην αίθουσα του τομογράφου κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Προσοχή, ενημερώστε  πριν την εξέταση τον γιατρό και τον τεχνολόγο για το ιστορικό του παιδιού, για τυχόν

αλλεργίες του σε φάρμακα ή φαγητά, για τη νεφρική του λειτουργία και εάν παίρνει φάρμακα, φοράει σιδεράκια,

έχει κοχλιακά εμφυτεύματα και έαν η μητέρα που συνοδεύει το παιδί είναι έγκυος.

 

Πώς γίνεται η μαγνητική τομογραφία;  

Η μαννητική τομογραφία συνήθως διαρκεί  μεταξύ 20 και 60 λεπτών. Είναι σημαντικό για το παιδί να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο ακίνητο και να προσπαθήσει να μην μιλάει κατά τη διάρκεια της εξέτασης, επειδή και οι μικρότερες κινήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της εικόνας. Σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 6 ετών η προσπάθεια είναι να πραγματοποιηθεί η εξέταση χωρίς αναισθησία. Πριν ξεκινήσει η εξέταση δίνονται στο παιδί  και τον συνοδό του ωτοασπίδες ή ακουστικά. Στη συνέχεια το παιδί ξαπλώνει σε ένα κινητό κρεβάτι και ανάλογα με το μέρος του σώματος που γίνεται η εξέταση τοποθετείται γύρω του ένα πηνίο. Στη συνέχεια ο τεχνολόγος από ένα διαφορετικό δωμάτιο θέτει σε λειτουργία τον τομογράφο ο οποίος κατά τη διάρκεια που λαμβάνει εικόνες παράγει ένα δυνατό θόρυβο. Εάν απαιτείται σκιαγραφική ουσία αυτή θα χορηγηθεί ενδοφλέβια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εξέτασης.  αφού προηγουμένως έχει τοποθετηθεί φλεβοκαθετήρας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο τεχνολόγος έχει οπτική και λεκτική επαφή με το παιδί ούτως ώστε ό,τι προκύψει μπορεί να αντιμετωπισθεί.

 

Πότε γίνεται η καταστολή ή αναισθησία;

 Συνήθως σε ηλικία μικρότερη των 5 ετών ή σε άλλες ειδικές περιπτώσεις, τα παιδιά υποβάλλονται σε καταστολή ή γενική αναισθησία από ειδικούς παιδοαναισθησιολόγους οι οποίοι δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες τόσο πριν όσο και μετά την αναισθησία.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας;

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια ασφαλής απεικονιστική εξέταση χωρίς ακτινοβολία, προσφέρει καλύτερη απεικόνιση των ανατομικών δομών και των μαλακών ιστών, έχει τη δυνατότητα της μελέτης της μεταβολικής δραστηριότητας του εγκεφάλου καθώς και της δυναμικής μελέτης της αιμάτωσης αυτού σε μοριακό και μικροαγγειακό επίπεδο,. Είναι μία μη επεμβατική εξέταση στη μελέτη των αγγείων του σώματος και τέλος το χορηγούμενο σκιαγραφικό προκαλεί λιγότερες αντιδράσεις από τα ιωδιούχα σκιαγραφικά.

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μαγνητικής τομογραφίας;

  Η μαγνητική τομογραφία είναι μια χρονοβόρα εξέταση και σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών χρειάζεται  αναισθησία, είναι ευαίσθητη στις κινήσεις του παιδιού, απεικονίζει με μικρότερη λεπτομέρεια τις οστικές δομές και το πνευμονικό παρέγχυμα, παρουσιάζει δυσκολία στην ανάδειξη των αποτιτανώσεων και των μεταλλικών ξένων σωμάτων, υπάρχει κίνδυνος σε εξετάσεις ασθενών με βηματοδότες, αγγειακά clips, κοχλιακά εμφυτεύματα, οδοντικούς μηχανισμούς και τέλος  προκαλεί αίσθημα κλειστοφοβίας. Σπάνια μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση στο χορηγούμενο σκιαγραφικό καθώς επίσης και νεφρογενής ίνωση. Τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας σε ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων μπορεί να είναι παθογνωμονικά, σε διαφορετική περίπτωση οι σωστές πληροφορίες μιάς εξέτασης σε συνεκτίμηση  με την κλινική εικόνα του παιδιού  και τις λοιπές εξετάσεις μπορούν να οδηγήσουν στη σωστή διάγνωση.

 

Στην Ευρωκλινική Παίδων πραγματοποιούνται όλες οι μαγνητικές τομογραφίες για παιδιά, από εξειδικευμένο στην παιδιατρική προσωπικό.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801