Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα: μη χειρουργική ανώδυνη αντιμετώπιση της νευραλγίας του τρίδυμου νεύρου

νευρόλυση

Νευρόλυση: Εισαγωγή

Νευρόλυση: Η νευραλγία του τριδύμου νεύρου αφορά 4/100.000 πληθυσμού ανά έτος. Πρόκειται για βασανιστικό αλγεινό σύνδρομο του προσώπου με εντόπιση στην αισθητική κατανομή του τριδύμου νεύρου (δεξιά – αριστερά ή αμφοτερόπλευρα).

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι ασθενείς παραπονούνται για παροξυσμικό διαξιφιστικό πόνο διαρκείας δευτερολέπτων, εκλυόμενο από διάφορα ερεθίσματα (λ.χ. ομιλία, ξύρισμα, μάσηση, ζεστό-κρύο νερό κλπ.), με διαλείμματα ανακούφισης ημερών, εβδομάδων ή και μηνών χωρίς νευρολογική σημειολογία.

Nευρόλυση – Η συνδρομή πρέπει να διαχωριστεί από:

• Φλεγμονή από έρπητα ζωστήρα
• Οδοντική-φατνιακή παθολογία
• Παθολογία οφθαλμικού κόγχου
• Όγκο εγκεφάλου

Η παθοφυσιολογία του συγκεκριμένου προβλήματος δεν είναι απόλυτα κατανοητή.Συσχετίζεται με αγγειακή πίεση της ρίζας του τρίδυμου νεύρου στην έκφυσή της από το εγκεφαλικό στέλεχος από την άνω παρεγκεφαλιδική αρτηρία ή από υπολειμματική αρτηρία τρίδυμου νεύρου στην εμβρυϊκή ζωή, και με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η μέχρι πρόσφατα προσέγγιση περιελάμβανε αντιμετώπιση με φάρμακα αντιεπιληπτικής δράσης (καρβαμαζεπίνη) και σε αντιδιαστολή η διήθηση του Γασσέρειου Γαγγλίου με αλκοόλη μετά τοπική αναισθησία σε περιβάλλον τοπικού ή εξωτερικού ιατρείου.

Τελευταία η ιατρική «φαρέτρα» έχει εμπλουτιστεί με νέα φάρμακα αποτελεσματικής δράσης και ελάχιστων ανεπιθύμητων παρενεργειών καθώς και με τη Νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα.

Κάθε ασθενής υποβάλλεται πρώτα σε οδοντιατρικό έλεγχο καθώς και σε Μαγνητική Τομογραφία εγκεφάλου και Μαγνητική Αγγειογραφία εγκεφάλου για αποκλεισμό όγκου ή αγγειακής παθολογίας που τότε η παρέμβαση είναι αιτιολογική και δεν αφορά την παρούσα συγγραφή.

Όταν αποδεδειγμένα ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις για συνεδρία με ραδιοσυχνότητα εισάγεται στο νοσοκομείο και μετά από στοιχειώδη εργαστηριακό έλεγχο οδηγείται στην χειρουργική αίθουσα. Υπό αναισθησιολογική κάλυψη με μέθη γίνεται καθετηρισμός του ωοειδούς τρήμματος και εισάγεται το ειδικό ηλεκτρόδιο (εικ.2) με τη βοήθεια ακτινοσκόπισης. Μετά αφυπνίζεται ο ασθενής και με κατάλληλη κλίση του ηλεκτροδίου γίνεται δοκιμαστικός ερεθισμός του νεύρου ώστε να αναπαραχθεί η κατανομή του πόνου του συγκεκριμένου ασθενούς ∙τότε επιλέγεται η θερμοκρασία και ακολουθεί ο ερεθισμός του νεύρου που προκαλεί επιδείνωση του άλγου έως και αναλγησία με αίσθημα μουδιάσματος.Ο ασθενής παραμένει για ένα 24ωρο για λήψη αντιβίωσης ενώ κινητοποιείται άμεσα και τρωει απρόσκοπτα.

Νευρόλυση: Αποτελέσματα

Στη διεθνή βιβλιογραφία
Εξαιρετικά → 62%
Καλά → 26%
Φτωχά → 4%
Υποτροπή → 27%

Επιπλοκές:

Αδυναμία μάσησης → 12%
Παροδική αδυναμία μάσησης → 14%
Νευρολυτική κερατίτιδα → 0,4%

Nευρόλυση: Συμπέρασμα

Η νευρόλυση του τριδύμου νεύρου με ραδιοσυχνότητα είναι μια μέθοδος εύκολης εφαρμογής από το γιατρό χωρίς ταλαιπωρία του ασθενούς με άμεσα αποτελέσματα, μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή χωρίς σημαντικές παρενέργειες και ανεξαρτητοποιεί τον ασθενή από τη χρήση φαρμάκων που κατά κανόνα είναι μακρόχρονη με παραλάσσουσες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801