Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Οδηγός για την Υγεία του εγκεφάλου στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Σήμερα, η αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ΠΣ) και συγγενών παθήσεων υπαγορεύεται από σύγχρονους αλγόριθμους διάγνωσης και θεραπείας, οι οποίοι είναι σύμφωνοι με τα Παγκόσμια Πρότυπα και τις Οδηγίες. Στο παρακάτω άρθρο αναλύεται η σημασία της υγείας του εγκεφάλου για άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η σύνταξη ενός οδηγού το 2020 για την υγεία του εγκεφάλου για άτομα με ΠΣ από μια διεθνή ομάδα ειδικών στην ΠΣ. Ο οδηγός αυτός εξηγεί πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος με την έννοια της έγκαιρης θεραπείας της ΠΣ, αλλά και την αναγκαιότητα της διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου, δεδομένου του φαινομένου της νευρολογικής εφεδρείας.

Γι αυτό το λόγο, προτείνεται μια σημαντική ολιστική θεραπευτική στρατηγική που αφορά την θεραπευτική ομάδα, αλλά και το ίδιο το άτομο με ΠΣ, με κύριους άξονες τα εξής:

  • επείγουσα παραπομπή σε νευρολόγο και η άμεση διάγνωση της, όταν υπάρχει υποψία ΠΣ.
  • έγκαιρη λήψη τροποποιητικής της νόσου θεραπείας (DMT) είναι ζωτικής σημασίας.
  • κοινή λήψη αποφάσεων για την θεραπευτική στρατηγική (ενήμερη συναίνεση).
  • πρόγραμμα για την παρακολούθηση της δραστηριότητας της νόσου της ΠΣ, προκειμένου να ελέγχεται εάν η θεραπευτική αγωγή αποδίδει.
  • υγιεινός για τον εγκέφαλο τρόπος ζωής, στον οποίο περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση άλλων τυχόν νοσημάτων.
  • κατανόηση της σημασίας της υγείας του εγκεφάλου σε όλα τα στάδια της νόσου.

Ο μεγάλος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι τα άτομα με ΠΣ να ανακτήσουν τον έλεγχο της νόσου και να αναλάβουν θετική δράση, προκειμένου να διατηρήσουν δια βίου και στον μέγιστο βαθμό την υγεία του εγκεφάλου τους.

Πολλαπλή Σκλήρυνση & Οδηγός για την Υγεία Εγκεφάλου

Ακολουθούν επτά θετικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας όσο το δυνατόν πιο υγιή, όποια διάγνωση Πολλαπλής Σκλήρυνσης κι αν έχετε:

  1. Παραμείνετε δραστήριοι. Οι πιο έντονες αεροβικές δραστηριότητες εξασφαλίζουν καλύτερη φυσική κατάσταση, συμβάλλοντας στη διατήρηση του όγκου του εγκεφαλικού ιστού.
  2. Διατηρήστε υπό έλεγχο το σωματικό σας βάρος. Η παρουσία παχυσαρκίας σχετίζεται με την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού βλαβών στο νευρικό σύστημα λόγω της ΠΣ.
  3. Κρατάτε το μυαλό σας δραστήριο. Η εκπαίδευση, η ανάγνωση, τα χόμπι και οι καλλιτεχνικές ή δημιουργικές ασχολίες καθυστερούν τις γνωσιακές διαταραχές που προκαλούνται από την ΠΣ.
  4. Αποφύγετε το κάπνισμα.
  5. Προσέχετε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε, καθώς τα μη ασφαλή επίπεδα αλκοόλ σχετίζονται με μειωμένη επιβίωση των ατόμων με ΠΣ.
  6. Συνεχίστε να λαμβάνετε τα φάρμακα για άλλα υποκείμενα νοσήματα. Η πορεία της ΠΣ μπορεί να επιδεινωθεί από παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιοπάθεια και ο σακχαρώδης διαβήτης.
  7. Κρατάτε ένα ημερολόγιο ΠΣ με τα συμπτώματα σας για παρακολούθηση.

 Ο χρόνος μετράει στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η έγκαιρη αγωγή με τροποποιητική της νόσου θεραπείας DMT μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα της νόσου και συνοδεύεται από καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε σχέση με την καθυστέρηση της αγωγής.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Ζητήστε επείγουσα παραπομπή σε νευρολόγο εάν υπάρχει υποψία ΠΣ.
  • Απαιτήστε πρώιμη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία.
  • Παραμείνετε σε επικοινωνία με την ομάδα της ΠΣ, σε περίπτωση που δεν έχετε άμεση διάγνωση.

Νευρολογική εφεδρεία στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Στην Πολλαπλή Σκλήρυνση, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται, εναντίον του ιστού του εγκεφάλου και προκαλεί βλάβες και μακροπρόθεσμα απώλεια του εγκεφαλικού ιστού. Έτσι, παρόλο που η απώλεια  εγκεφαλικού ιστού με την αύξηση της ηλικίας είναι φυσιολογική, η διεργασία αυτή εξελίσσεται ταχύτερα σε άτομα με ΠΣ.  Η απώλεια του εγκεφαλικού ιστού στην ΠΣ προκαλεί σωματική αναπηρία, κόπωση και γνωσιακές διαταραχές.

Όμως, ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο όργανο. Όταν χάνεται μια περιοχή του εγκεφαλικού ιστού στην ΠΣ μπορεί να επιστρατεύσει νέες περιοχές και να τις χρησιμοποιήσει, προκειμένου να εξισορροπήσουν τη βλάβη. Η προσαρμοστική αυτή ικανότητα του εγκεφάλου είναι γνωστή ως νευρολογική εφεδρεία. Όσο μεγαλύτερη νευρολογική εφεδρεία έχει ο εγκέφαλος, τόσο υγιέστερος είναι.

Η νευρολογική εφεδρεία είναι ένας πολύτιμος πόρος που χρειάζεται ενίσχυση με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου διατροφής, άσκησης και κοινωνικής δραστηριότητας μεταξύ άλλων.

Τι μπορείτε να κάνετε στην Πολλαπλή Σκλήρυνση;

  • Να γνωρίζετε ότι η δραστηριότητα της νόσου της ΠΣ μπορεί να εξελίσσεται ακόμη κι αν νιώθετε καλά.
  • Να ρωτήσετε τους επαγγελματίες υγείας που σας έχουν αναλάβει για το πώς προγραμματίζουν να παρακολουθούν την ΠΣ σε εσάς.
  • Συζητήστε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικές η νευρολογική εφεδρεία και η υγεία του εγκεφάλου με τον γιατρό σας.

 

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801