Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια στην παιδική ηλικία

περιεδρικό-συρίγγιο-απόστημα-παιδί

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα και το συρίγγιο και πόσο συχνό είναι στα παιδί

Περιεδρικό απόστημα ονομάζουμε μια συλλογή πύου που εμφανίζεται σε ένα παιδί στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό ενώ το συρίγγιο είναι ένας πόρος (μικρός σωλήνας) που επιτρέπει την παθολογική επικοινωνία μεταξύ δέρματος και εντέρου. Στα παιδιά σχεδόν όλοι οι ασθενείς είναι αγόρια και συνήθως βρεφικής ηλικίας (έως και 75%). Ο παράγοντας ηλικία σαφώς αρκεί για να προκαλέσει ανησυχία σε μία οικογένεια. Οι παθήσεις αυτές διαφέρουν στην βρεφική ηλικία από τα μεγαλύτερα άτομα.

Τι συμπτώματα – κλινική εικόνα έχει το περιεδρικό απόστημα στο παιδί;

Το περιεδρικό απόστημα παρουσιάζεται ως ένα ερυθρό πρήξιμο στο δέρμα περιπρωκτικά. Στην αρχή είναι μία σκληρία χωρίς να κλυδάζει (δεν περιέχει πύον). Στα βρέφη δεν είναι συχνό να παρουσιάζεται με συστηματικά συμπτώματα (δεν επηρεάζει τη γενικότερη κατάσταση με πυρετό και αλλοιωμένη όψη ή κακουχία) γιατί συνήθως είναι επιφανειακό και κατευθύνεται προς το δέρμα και όχι εν τω βάθει για να λάβει μεγάλες διαστάσεις πριν γίνει αντιληπτό. Έτσι συχνά προκαλεί μικρή ενόχληση στο βρέφος που κατά τα άλλα μοιάζει υγιές και οι γονείς το αντιλαμβάνονται όταν αλλάζουν την πάνα. Σε μερικές περιπτώσεις το απόστημα παροχετεύεται αυτόματα («σπάει») πριν το εκτιμήσει ιατρός. Άλλοτε ο χειρουργός το «ανοίγει» (διάνοιξη) και βεβαιώνεται πως έχει «αδειάσει» (παροχέτευση). Εάν έχουν χορηγηθεί αντιβιοτικά ενίοτε υποχωρεί αυτόματα. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατό να επανεμφανιστεί η βλάβη (υποτροπή) ή να αντικατασταθεί από συρίγγιο.

Τι συμπτώματα – κλινική εικόνα έχει το συρίγγιο στο παιδί;

Το συρίγγιο ομοιάζει με οπή στο δέρμα. Αυτή επικοινωνεί με το τελευταίο κομμάτι του εντέρου (πρωκτικός σωλήνας). Στην πραγματικότητα το συρίγγιο και το απόστημα μπορεί να είναι διαφορετικές όψεις του ιδίου νομίσματος. Οι χειρουργοί διαφωνούν ως προς το ποια από τις δύο παθολογίες προηγείται – δηλαδή όλα τα αποστήματα μπορεί να κρύβουν ένα συρίγγιο. Για αυτόν τον λόγο σε ένα παιδί που φτάνει να χειρουργηθεί, ο χειρουργός ψάχνει να βρει εάν υπάρχει συρίγγιο ειδικά αν έχει σχετικές ενδείξεις όπως εκροή πύου από τον πρωκτό. Στα παιδιά η συντριπτική πλειοψηφία των συριγγίων δεν είναι περίπλοκα. Είναι επιφανειακά όσον αφορά την πορεία τους από το δέρμα στο έντερο και δεν καταλήγουν σε υψηλό σημείο στο έντερο αλλά μόνο στα τελευταία περίπου δύο εκατοστά. Ένα συρίγγιο αποτελεί χώρο ανάπτυξης μικροβίων και εξαιτίας αυτού δύναται να εκδηλωθούν λοιμώξεις ως αποστήματα ή συνεχή παροχέτευση πύου χωρίς ερεθισμένους ιστούς πέριξ ή πόνο. Το συρίγγιο επίσης μπορεί να κλείσει αυτόματα. Αυτό όμως μπορεί να ολοκληρωθεί μετά από έξι και πλέον μήνες. Ο ιατρός μπορεί να παρέμβει κάποια στιγμή και να το διανοίξει ώστε να μείνει μια ανοικτή μικρή επιφανειακή πληγή (κάτι που δεν επιτρέπει σε μικρόβια να αναπτυχθούν) που θα κλείσει αυτόματα (κατά δεύτερο σκοπό) ή να το αφαιρέσει χειρουργικά.

Πόσο επικίνδυνο είναι το συρίγγιο και το περιεδρικό απόστημα στο παιδί;

Ένας γονιός που αναζητά σχετικές πληροφορίες συχνά διαβάζει για συσχέτιση αυτών των παθήσεων με σοβαρές συστηματικές ασθένειες και ως εκ τούτου δημιουργείται αναστάτωση στις οικογένειες. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την σωστή ενημέρωση. Η εμφάνιση περιεδρικών αποστημάτων στα παιδιά εγείρει συχνά διερεύνηση για ανοσοανεπάρκειες (σφάλματα στην άμυνα κατά μικροοργανισμών). Η υποτροπή όμως των αποστημάτων αλλά και η ύπαρξη συριγγίων που δίνουν συμπτώματα για πολλούς μήνες πολλές φορές είναι σύνηθες και σε ένα κατά τα άλλα υγιές βρέφος δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση στους ιατρούς.

Το να συσχετιστεί το περιεδρικό συρίγγιο στο παιδί με τη νόσο του Crohn είναι η άλλη μεγάλη ανησυχία επειδή είναι μία σοβαρή, χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Στην Παιδιατρική διαγιγνώσκεται όλο και περισσότερο σε μεγαλύτερα παιδιά και πολλές φορές εμφανίζει ανάλογη περιπρωκτική παθολογία (σημάδι βαρύτερης νόσου). Ο υποψιασμένος χειρουργός μπορεί να παραπέμψει τον κατάλληλο ασθενή σε γαστρεντερολόγο και να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη θεραπεία. Ευτυχώς η συσχέτιση αυτή είναι κάτι  σπάνιο και θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο σε παιδιά άνω των 10 ετών με συρίγγια. Τα συρίγγια αυτά είναι περίπλοκα και συνήθως θεραπεύονται φαρμακευτικά με έλεγχο της υποκείμενης νόσου.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία;

Όλο και περισσότερο προτείνεται να αντιμετωπίζεται το απόστημα στα βρέφη σε αρχική φάση συντηρητικά. Αυτό σημαίνει με αντιβιοτικά από το στόμα και όχι απαραίτητα ενδοφλεβίως. Σε περιπτώσεις που η έναρξη της αγωγής γίνεται νωρίς, πριν αρχίσει να κλυδάζει η βλάβη (δυστυχώς συμβαίνει μόνο στο 10%), η θεραπεία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ορισμένοι προτείνουν λουτρά (sitz baths) τοπικά με χλιαρό νερό και ενδεχόμενα προσθήκη ήπιων αντισηπτικών ή άλλων σκευασμάτων με σκοπό την αυτόματη παροχέτευση και την τοπική υγιεινή. Στα βρέφη αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο πρακτική. Ενδεχόμενη αυτόματη παροχέτευση είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματική, συνήθως με ταυτόχρονη χορήγηση αντιβιοτικών.

Πότε γίνεται χειρουργείο;

Η χειρουργική διάνοιξη πάντα παίζει βασικό ρόλο στην θεραπεία των αποστημάτων. Το «μειονέκτημα» στην παιδική ηλικία είναι πως χρήζει γενικής αναισθησίας. Η άμεση διάνοιξη είναι ζωτικής σημασίας σε περιπτώσεις μεγάλων αποστημάτων όπου το παιδί είναι συστηματικά άρρωστο και πονάει. Σε περιπτώσεις αποτυχίας συντηρητικής θεραπείας ο ασθενής χρειάζεται διάνοιξη και παροχέτευση.

Η υποτροπή μετά από συντηρητική θεραπεία ή διάνοιξη συχνά υποδηλώνει υποκείμενη παρουσία συριγγίου που φαίνεται να είναι πιο συχνό από όσο νομίζαμε παλαιότερα. Τα συρίγγια επίσης μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικα. Μία μελέτη σε βρέφη έδειξε πως πολλά εντέλει θεραπεύονται μέχρι την ηλικία των 12 με 18 μηνών. Η περίοδος αυτή δεν είναι πάντα αποδεκτή από ιατρό και οικογένεια. Εφόσον τα συρίγγια ανευρίσκονται κατά την χειρουργική διάνοιξη αποστημάτων οι περισσότεροι χειρουργοί επιλέγουν να τα ανοίξουν όπως περιγράφεται πιο πάνω. Συρίγγια που δημιουργούν αναζωπυρώσεις αποστημάτων επίσης διανοίγονται. Σε κάθε περίπτωση η επανεμφάνιση συριγγίου μετεγχειρητικά αντιμετωπίζεται με τεχνικές δοκιμασμένες σε ενήλικες (εκτομή συριγγίου, seton, plug). Πιο περίπλοκα συρίγγια (σπάνια στα παιδιά) αντιμετωπίζονται χειρουργικά αλλά εμπεριέχουν τον

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801