Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Πόνος στον ώμο;

πόνος στον ώμο

Πόνος στον ώμο: όσα πρέπει να ξέρετε

Ο πόνος στον ώμο (ή γενικότερα στην περιοχή του ώμου) αποτελεί συχνή αιτία προσέλευσης του ασθενούς στον Ορθοπαιδικό του. Ο πόνος στον ώμο μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις από την ίδια την άρθρωση του ώμου ή να αντανακλάται από άλλες ανατομικές περιοχές (πνεύμονες, στομάχι, ήπαρ, αυχένας, καρδιά). Οι παθήσεις της άρθρωσης του ώμου μπορεί  να αφορούν στα οστά αλλά και τα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση όπως είναι οι τένοντες, οι μύες, τα νεύρα.

Για να αποκλείσουμε αυτές τις περιπτώσεις αναφερόμενου πόνου, η λήψη αναλυτικού ιστορικού και η ενδελεχής κλινική εξέταση αποτελούν πρωταρχικά βήματα της θεραπευτικής προσέγγισης. Θα πρέπει να αναζητηθεί ο μηχανισμός της πάθησης, τραυματικός ή όχι, η χρονιότητα ή η οξύτητα των συμπτωμάτων καθώς και συνοδά συμπτώματα όπως η αστάθεια, η δυσκαμψία και η μυϊκή αδυναμία.

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση αποτελεί το πρώτο βήμα και συμπληρώνεται από τον απαραίτητο απεικονιστικό  έλεγχο με ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και μαγνητικό αρθρογράφημα που θα επιβεβαιώσει την κλινική διάγνωση και θα οδηγήσει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Πόνος στον ώμο και Συντηρητική θεραπεία

Πρώτη επιλογή για τη θεραπεία – αντιμετώπιση για τον πόνο στον ώμο αποτελεί πάντα η συντηρητική θεραπεία όταν αυτή είναι εφικτή. Αυτή περιλαμβάνει ανάρτηση και ακινητοποίηση του ώμου, αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, ενδοαρθρικές ενέσεις και φυσικοθεραπείες.

  • Οι ενέσεις στον ώμο ανάλογα την παθολογία περιλαμβάνουν την χρήση είτε κορτιζόνης είτε πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP).
  • Οι φυσικοθεραπείες πέραν από τις κλασικές μεθόδους ενίοτε χρησιμοποιούν και τον κρουστικό υπέρηχο, τεχνική που έχει ένδειξη και ανάλογα αποτελέσματα στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα.
  • Σημαντικό ρόλο στην μείωση του πόνου και της φλεγμονής έχει η χρήση ψυχρών επιθεμάτων, αν και κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρόσκαιρα και το θερμό επίθεμα για την ανάκτηση της περιορισμένης κινητικότητας.
  • Τις φυσικοθεραπείες ακολουθεί πρόγραμμα ασκήσεων και ενδυνάμωσης του ώμου για την πλήρη ανάκτηση της λειτουργικότητας και την αποφυγή της υποτροπής.

Ωστόσο όταν η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει ή δεν είναι επαρκής τότε έχουν θέση οι ποικίλες χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να λύσουν με επιτυχία κάθε πρόβλημα της άρθρωσης του ώμου.

Πόνος στον ώμο και χειρουργείο

Πρωταρχική θέση ανάμεσα στις τεχνικές αυτές κατέχει η αρθροσκόπηση που στις μέρες μας με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα, τις κάμερες  υψηλής ανάλυσης, τις ραδιοσυχνότητες και τα εξελιγμένα υλικά στερέωσης μπορεί να δώσει λύση στην πλειονότητα των παθήσεων του ώμου.

Μικρές ή μαζικές ρήξεις του τενοντίου πετάλου, αστάθεια και καθ’έξιν εξάρθρημα, ασβεστοποιός τενοντίτιδα, παγωμένος ώμος, σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, αστάθεια και αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης αλλά και μικρά  κατάγματα είναι μερικές από τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται καθημερινά με την αρθροσκόπηση του ώμου. Η πραγματοποίηση της επέμβασης μέσω μικροσκοπικών οπών, η άμεση επισκόπηση υπό μεγέθυνση της βλάβης και η δυνατότητα εξόδου λίγες ώρες μετά από το νοσοκομείο καθιστούν την αρθροσκοπική τεχνική αναίμακτη, ανώδυνη και εξαιρετικά αποτελεσματική.

Στην Ευρωκλινική, εξελιγμένες αρθροσκοπικές  τεχνικές που απαιτούν αρθροσκοπική εξοικείωση, εμπειρία αλλά και χειρουργική δεινότητα,  μπορούν να δώσουν λύσεις σε μέχρι πρότινος μη αντιμετωπίσιμες παθήσεις της άρθρωσης του ώμου. Σε μαζικές ρήξεις του τενοντίου πετάλου  χρησιμοποιείται το ενδαρθρικό μπαλόνι διάτασης (InSpace Ballon), ενώ σε πιο νέα άτομα οι τενοντομεταφορές (κυρίως του πλατέος ραχιαίου – latissimus dorsi). Σε υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα και οστικά ελλείμματα της άρθρωσης του ώμου πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια η αρθροσκοπική τοποθέτηση οστικού αυτομοσχεύματος (bone block) από το  λαγόνιο οστό καθώς και η αρθροσκοπική μετάθεση της κορακοειδούς απόφυσης (Latarjet).

Όταν οι αρθροσκοπικές τεχνικές δεν είναι επαρκείς έχει θέση η κλασική ανοιχτή χειρουργική  του ώμου. Πέραν της αντιμετώπισης των μείζονων καταγμάτων της περιοχής με οστεοσύνθεση, οι δύο επεμβάσεις που  εξακολουθούν να γίνονται ανοιχτά στη χειρουργική του ώμου είναι η ολική αρθροπλαστική και η ανάστροφη ολική αρθροπλστική. Η ολική αρθροπλαστική  του ώμου, η αντικατάσταση δηλαδή των αρθρούμενων επιφανειών από μεταλλικά εμφυτεύματα,  χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση της  οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ώμου.  Η  ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου (reverse) δίνει λύση στο μέχρι  πρότινος άλυτο πρόβλημα της βαρείας αρθρίτιδας σε συνδυασμό με ρήξη των τενόντων του ώμου, που καταδίκαζε τον ασθενή σε πλήρη αχρησία του άκρου.

Ο πόνος στον ώμο, που πολλές φορές συνδυάζεται από δυσακμψία και αδυναμία, αποτελεί συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τον ασθενή και περιορίζει τη λειτουργικότητά του.  Η εξέλιξη της χειρουργικής του ώμου και ιδίως της αρθροσκόπησης είναι τέτοια που στα χέρια εξειδικευμενων χειρουργών, πλέον, δεν υπάρχει πάθηση η οποία να μην  μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, με άριστα αποτελέσματα. Στην Ευρωκλινική, συμπορευόμενοι με τις εξελίξεις, είμαστε σε θέση να  πραγματοποιήσουμε  όλη την γκάμα των επεμβάσεων του ώμου και να προσφέρουμε στους ασθενείς μας μία αντιμετώπιση ανάλογη με οποιοδήποτε άλλο κέντρο του εξωτερικού με σύγχρονες τεχνικές, αντίστοιχες μεθόδους και ευτυχώς για τους ασθενείς μας εφάμιλλα αποτελέσματα.

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση ώμου

  • Ρήξη τενοντίου πετάλου του ώμου
  • Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
  • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
  • Παγωμένος ώμος – Συμφυτική θυλακίτιδα
  • Αστάθεια του ώμου
  • Εξάρθρημα – καθ’έξιν εξάρθρημα του ώμου
  • Οστικά ελλείμματα ωμογλήνης
  • Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης
  • Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής
  • Σύνδρομο παγίδευσης υπερπλατίου νέυρου
  • Αποσπαστικά κατάγματα μείζονος βραχιονίου ογκώματος

Για να προγραμματίσετε μία εξέταση ώμου με εξειδικευμένο ορθοπαιδικό σε προνομιακή τιμή πατήστε εδώ

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801