Q&A πριν από την αναισθησία
1) Τι είναι η αναισθησία;
Η αναισθησία διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τη γενική και την περιοχική αναισθησία. Η γενική αναισθησία είναι μια κατάσταση ελεγχόμενης απώλειας των αισθήσεων η οποία εξασφαλίζει αναλγησία. Είναι προσωρινή κατάσταση και αναστρέψιμη. Η διάρκεια και το βάθος της αναισθησίας υπολογίζονται με ακρίβεια και αναπροσαρμόζονται συνεχώς ανάλογα με τις απαιτήσεις του ασθενούς και της επέμβασης. Η περιοχική αναισθησία επιτυγχάνεται μέσω κεντρικών ή περιφερικών νευρικών αποκλεισμών. Καταστολή και Monitoring Anaesthesia Care εφαρμόζεται σε μικρής διάρκειας επεμβάσεις που δεν απαιτούν μυοχάλαση καθώς και σε δυσάρεστες για τα παιδιά διαγνωστικές εξετάσεις (βιοψίες, μαγνητική τομογραφία).
2)Πρέπει να φοβάμαι τη γενική αναισθησία για το παιδί μου;
Στη σύγχρονη αναισθησία είναι σπάνια τα σοβαρά προβλήματα. Ο σύγχρονος εξοπλισμός και τα σύγχρονα φάρμακα έχουν κάνει απλούστερη τη διαδικασία. Ο κίνδυνος θανατηφόρου εκδήλωσης από τη γενική αναισθησία είναι 1:300.000 στα υγιή παιδιά. Οι επιπλοκές όμως δεν μπορούν να μηδενιστούν. Συχνότερες επιπλοκές της γενικής αναισθησίας είναι η αλλεργική αντίδραση, η υπνηλία, η υπολειπόμενη χάλαση και ο πονόλαιμος . Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους γονείς ότι γνωρίζουμε και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπλοκές.
3)Ποιος θα δώσει αναισθησία στο παιδί μου;
Η γνωριμία γονέων-αναισθησιολόγου γίνεται στην προεγχειρητική επίσκεψη. Η προεγχειρητική επίσκεψη πραγματοποιείται στο Εξωτερικό Αναισθησιολογικό Ιατρείο ή στο Γραφείο του Αναισθησιολογικού Τμήματος.
– Ο αναισθησιολόγος θα ζητήσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, δηλαδή:
- Προβλήματα από τη γέννησή του
- Προβλήματα υγείας, κληρονομικές παθήσεις και πιθανή λήψη
φαρμάκων
- Αλλεργίες (φάρμακα, τρόφιμα, λάτεξ)
- Πρόσφατα εμβόλια
- Φυσική δραστηριότητα
- Χρήση αλκοόλ, καπνού ή άλλων ουσιών όταν πρόκειται
για εφήβους
– Θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή ενδελεχώς
– Θα συμβουλευτεί τις γνωματεύσεις συναδέλφων και θα ζητήσει
να διενεργηθούν νέες εξετάσεις, εάν το κρίνει απαραίτητο.
Είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν μαζί τους οποιαδήποτε έγγραφα η εξετάσεις που σχετίζονται με προηγούμενες νοσηλείες ή ασθένειες. Ο αναισθησιολόγος μπορεί να κρίνει απαραίτητη την αναβολή του χειρουργείου εξηγώντας σας τους λόγους.
4)Γιατί χρειάζεται η νηστεία πριν από τη γενική αναισθησία;
Η προεγχειρητική νηστεία είναι απαραίτητη για την αποφυγή εισόδου του στομαχικού περιεχομένου στους πνεύμονες με συνέπεια προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή και μετεγχειρητικά. Οι οδηγίες για τη νηστεία πρέπει να είναι σαφείς.
5)Χρειάζεται να προσέχω κάτι άλλο στο παιδί μου πριν το χειρουργείο;
Πριν από τη χορήγηση αναισθησίας το παιδί :
– δεν πρέπει να είναι κρυωμένο, να έχει ακροαστικά ευρήματα, βήχα, εμετό και διάρροια τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν το χειρουργείο
-δεν θα πρέπει να έχει πυρετό την προηγούμενη μέρα ή τη μέρα του χειρουργείου
– πρέπει να έχουν περάσει 30 ημέρες από την ημέρα που εμφανίστηκε κάποιο λοιμώδες νόσημα (ανεμοβλογιά, ιλαρά, ερυθρά )
-θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 20 μέρες μετά από εμβόλιο που περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό
6)Μπορώ να είμαι κοντά στο παιδί μου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου;
Οι γονείς δεν επιτρέπεται να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ακόμα και αν είναι γιατροί. Μπορούν όμως να είναι παρόντες στο χώρο προετοιμασίας του χειρουργείου, όπου γίνεται και η προνάρκωση του παιδιού. Κατά την προνάρκωση χρησιμοποιούνται αγχολυτικά φάρμακα που έχουν σκοπό να περιορίσουν το άγχος του μικρού ασθενούς.
7) Τι θα γίνει μετά το χειρουργείο;
Μετά το πέρας της επέμβασης ο μικρός ασθενής αφυπνίζεται και οδηγείται στο χώρο της «Ανάνηψης», η οποία αποτελεί μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας. Στο χώρο αυτό το παιδί παραμένει μέχρι να επανέλθει πλήρως η συνείδηση του, να μην πονά και να είναι ζεστό και ήρεμο. Στη συνέχεια παραδίδεται με ασφάλεια από τον αναισθησιολόγο στους γονείς.
8) Θα πονάει το παιδί μου μετά το χειρουργείο;
Τα παιδιά δεν πρέπει να πονάνε μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου είναι βασικό μέλημα του αναισθησιολόγου. Η μετεγχειρητική αναλγησία ξεκινάει από τη διεγχειρητική περίοδο με τη χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων (πχ. παρακεταμόλη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, οπιοειδή), με τεχνικές περιοχικής αναισθησίας και την διήθηση του χειρουργικού τραύματος με τοπικά αναισθητικά. Για τις επεμβάσεις μιας ημέρας ο αναισθησιολόγος θα δώσει οδηγίες στους γονείς για την συνέχιση των αναλγητικών στο σπίτι.
9) Πότε μπορεί να φάει το παιδί μου μετά το χειρουργείο;
Εφόσον ο μικρός ασθενής έχει πλήρη συνείδηση, δεν έχει ναυτία και τάση για εμετό και το επιτρέπει το είδος της χειρουργικής επέμβασης μπορούν να του χορηγηθούν:
- Νερό, τσάι ή χαμομήλι 2-3 ώρες μετά την αναισθησία
- Γάλα, γιαούρτι, κρέμα ή ελαφρά σούπα 4-5 ώρες μετά την αναισθησία
- Τα βρέφη μπορούν να θηλάσουν 3 ώρες μετά την αναισθησία
Αν στο παιδί χορηγήθηκε μόνο καταστολή οι προαναφερθέντες χρόνοι βραχύνονται. Ο υπεύθυνος αναισθησιολόγος θα δώσει ανάλογες οδηγίες. Η μετεγχειρητική σίτιση στις επεμβάσεις που είναι μεγαλύτερης βαρύτητας και διάρκειας καθορίζεται σε συνεννόηση με το χειρουργό.
10) Τι πρέπει να προσέχω στο παιδί μου μετά την έξοδο από το νοσοκομείο;
Μερικά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν προσωρινά αλλαγές στη συμπεριφορά τους στο σπίτι, όπως διαταραχές ύπνου, διατροφικές αλλαγές, υπερδραστηριότητα, φοβίες . Αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική και προσωρινή. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι είναι ασφαλές.
Βασιλική Παππά, Επιμελήτρια Αναισθησιολόγος, Ευρωκλινική Παίδων