Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Η γρίπη στην παιδική ηλικία

Η γρίπη στην παιδική ηλικία είναι μια νόσος που προκαλείται από τον ιό της ινφλουέντζας και ευθύνεται για μια ποικιλία νοσημάτων από το αναπνευστικό σύστημα.

Ποιοι τύποι γρίπης υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις τύποι γρίπης: οι Α,Β και C. Οι τύποι Α και Β ευθύνονται για επιδημίες αναπνευστικής νόσου που συμβαίνουν το χειμώνα και συνδέονται με αυξημένα ποσοστά νοσηλειών σε νοσοκομείο, ενώ ο τύπος C  προκαλεί λίγα συμπτώματα χωρίς την εμφάνιση επιδημιών. Επειδή οι ιοί της γρίπης έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται από χρόνο σε χρόνο ο κάθε άνθρωπος είναι ευαίσθητος να νοσεί κάθε χρόνο από γρίπη, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Πώς μεταδίδεται η νόσος;

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα. Το παιδί μπορεί να κολλήσει τη γρίπη ερχόμενο σε επαφή με ιούς από το αναπνευστικό ενός μολυσμένου ατόμου, μέσα από το βήχα ή το φτάρνισμά του. Επιπρόσθετα, η μετάδοση μπορεί να γίνει με έμμεση επαφή, αγγίζοντας ένα παιχνίδι, πόμολο πόρτας ή κάτι άλλο που έχει αγγίξει ένα μολυσμένο άτομο. Γενικά, το άτομο είναι πιο μεταδοτικό 24 ώρες πριν αρχίσει να έχει συμπτώματα και διαρκεί μέχρι και 7 ημέρες από την έναρξη της λοίμωξης.

Τι συμπτώματα έχει η γρίπη;

Κάθε παιδί μπορεί να εκδηλώσει τα συμπτώματα διαφορετικά, αλλά τα συνήθη συμπτώματα είναι:

– Πυρετός, συνήθως υψηλός πάνω από 38.50C, που μπορεί να συνοδεύεται από ρίγος

– Μυϊκοί πόνοι, αρθραλγίες

– Πονοκέφαλος

– Μη παραγωγικός βήχας

– Πονόλαιμος, συνήθως ήπιος

– Ναυτία, έμετοι, διάρροιες

– Κόπωση, έντονη απώλεια ενέργειας και καταβολή που μπορεί να διαρκέσει 2-4

εβδομάδες

– Απλό ΄΄μπούκωμα΄΄ ή ρινόρροια (διαυγές, υδαρές ρινικό έκκριμα).

Στα μικρότερα παιδιά, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει βράγχος φωνής, θορυβώδη αναπνοή και να εξελιχθεί σε βρογχιολίτιδα με συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή ή, ακόμα και πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων).

Γρίπη & Παιδική Ηλικία: Πόσο σοβαρή είναι η εποχιακή γρίπη;

Τα περιστατικά είναι συνήθως ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας και οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:

– Παραρρινοκολπίτιδα

– Ωτίτιδα

– Πνευμονία

– Μυοσίτιδα

– Αφυδάτωση.

Οι επιπλοκές αντιμετωπίζονται χωρίς σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν όμως και λίγες περιπτώσεις όπου η γρίπη μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που αφορούν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ή την Καρδιά και  παρουσιάζονται συνήθως σε μικρότερα παιδιά ηλικίας κάτω των  2 ετών ή σε παιδιά με ορισμένες χρόνιες αναπνευστικές ή νευρολογικές παθήσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίπης;

Tα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να μοιάζουν με άλλες παθήσεις όπως το κοινό κρυολόγημα, το οποίο προκαλείται από διαφορετικούς ιούς και έχει σαφώς πιο ήπια συμπτώματα, που αντιμετωπίζονται πιο εύκολα, χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Γι’ το λόγο αυτό χρειάζεται πάντα εκτίμηση από τον παιδίατρο, όπου, εκτός από την κλινική εξέταση, μπορεί ναι ζητηθεί να γίνει κάποιο τεστ γρήγορης ανίχνευσης του ιού με δείγμα επιχρίσματος από τον λαιμό ή εκκρίσεων από τη μύτη. Τα αποτελέσματα αυτής εξέτασης είναι άμεσα διαθέσιμα σε πολλά κλινικά εργαστήρια και, έτσι, τίθεται με ακρίβεια η διάγνωση.

Γρίπη & Παιδική Ηλικία:Ποια είναι η θεραπεία;

Τα περισσότερα άτομα συνήθως αναρρώνουν μέσα σε μία εβδομάδα. Η κόπωση όμως μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ακόμα. Για το λόγο αυτό όσοι νοσούν χρειάζεται να μείνουν στο σπίτι, να αποφεύγουν τις επαφές με άλλα άτομα, αλλά και να απέχουν από τις συνήθεις δραστηριότητες: εργασία, σχολείο και εξωσχολικά μαθήματα. Επομένως, συνιστάται αρκετή ξεκούραση, άφθονα υγρά και χορήγηση αντιπυρετικών (παρακεταμόλης – ιβουπροφαίνης) για τον πυρετό και τον πόνο. Εάν, δε, το παιδί θηλάζει, συνεχίζει να θηλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα αντιβιοτικά δε βοηθούν στη γρίπη. Σε σοβαρή νόσο, σε νοσηλευόμενους αλλά και σε άτομα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, μπορεί να χορηγηθεί αντιική αγωγή (Oσελταμιβίρη-Tamiflu). Τα αντιικά φάρμακα πιθανολογείται ότι κάνουν πιο ήπια την πορεία της νόσου και πιο σύντομη την ανάρρωση. Έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν λαμβάνονται μέσα στα πρώτες 48 ώρες από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η χορήγηση των φαρμάκων αυτών είναι απαραίτητη ακόμα και όταν έχουν παρέλθει οι πρώτες 48 ώρες. Αυτό συμβαίνει σε:

  • Νοσηλευόμενα παιδιά με ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών
  • Ανοσοκατεσταλμένα παιδιά
  • Σε βρέφη

Γρίπη & Παιδική Ηλικία: Πώς γίνεται η πρόληψη;

– Πλύσιμο των χεριών μετά από βήχα, φτάρνισμα ή σκούπισμα της μύτης

– Πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με κάποιον που έχει λοίμωξη του

αναπνευστικού.

– Αποφυγή των παιχνιδιών κοινής χρήσης καθώς και της κοινής χρήσης οικιακών

σκευών και φαγητού.

Γενικά, το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση των ιών.

Πώς λειτουργεί ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη;

Κάθε χρόνο, πριν την αρχή της χειμερινής περιόδου, φτιάχνονται εμβόλια που περιέχουν τους τύπους του ιού της γρίπης που προβλέπεται να προκαλέσει τη νόσο, τον χειμώνα που ακολουθεί. Οι τύποι αυτοί της γρίπης δεν είναι ζωντανοί και με το που τους εισάγουμε στον οργανισμό με τον εμβολιασμό παράγονται αντισώματα, τα οποία σε ενδεχόμενη προσβολή του οργανισμού από τον ιό, ενεργοποιούνται και τον σκοτώνουν.

Γρίπη & Παιδική Ηλικία:Ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν;

– Παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 18 ετών

– Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

– Άτομα που κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της γρίπης, όπως:

> γυναίκες που πιθανόν να είναι έγκυες

> άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού

συστήματος, άτομα με χρόνια νεφρική νόσο ή με χρόνια μεταβολική νόσο

(σακχαρώδης διαβήτη)

> ανοσοκατεσταλμένα άτομα

> ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό

> προσωπικό σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ιδρύματα για παιδιά με χρόνιες

παθήσεις.

Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;

– Άτομα που νόσησαν με σύνδρομο Guillain – Barre

– Άτομα με σοβαρή αλλεργία στο αυγό

– Άτομα με πυρετό

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο;

Τις περισσότερες φορές οι παρενέργειες είναι ήπιες. Έτσι, μπορεί να παρουσιαστούν:

– Πόνος και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης

– Συμπτώματα κοινού κρυολογήματος όπως πυρετός, μυαλγίες και αρθραλγίες που συνήθως διαρκούν 1-2 ημέρες.

Σπανιότατα, μπορεί να προκληθεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση, συνήθως αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

Πάντως τα εμβόλια της γρίπης είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Σε πολλές χώρες, όπως οι Η.Π.Α., συνιστάται να γίνονται σε όλα τα μικρά παιδιά άνω των 6 μηνών, πριν την έναρξη της περιόδου γρίπης.

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα απιδιά με χρόνια νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

 

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801