Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ρινικοί πολύποδες: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γυναίκα που ακουμπά εξωτερικά τη μύτη της, σε άρθρο για ρινικούς πολύποδες

Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις σχηματισμοί που παρουσιάζουν ομοιότητα με τσαμπί από σταφύλι. Δημιουργούνται από το βλεννογόνο της μύτης και κυρίως από τους παραρρινίους κόλπους όπως ο ιγμόρειος και ο ηθμοειδής. Αποτελούν καλοήθεις όγκους, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ασθενή.

Ηλικία και αίτια

Που οφείλονται οι ρινικοί πολύποδες;

Οι ρινικοί πολύποδες εμφανίζονται κυρίως σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Είναι πιθανό να εμφανιστούν και σε μικρότερες ή και μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 60 ετών), αλλά οι πολύποδες αυτοί είναι διαφορετικής προέλευσης.

Οι πολύποδες ρινός – παραρρινίων δεν αποτελούν πάθηση αλλά επιπλοκή συστηματικής νόσου του βλεννογόνου, δηλαδή της ταπετσαρίας που καλύπτει τη μύτη και τους κόλπους του προσώπου.

Τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση τους είναι η χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου, η οποία προέρχεται από αλλεργίες (συστηματικές ή τοπικές) ή χρόνιες μικροβιακές, μυκητιασικές παραρρινοκολπίτιδες.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα για χρονικό διάστημα άνω των 15 ημερών που επιμένουν, δεν προτείνεται μόνο η χρήση συμπτωματικών αγωγών για ανακούφιση, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια συστηματική διάγνωση του προβλήματος

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς διαγιγνώσκονται;

  • Αλλαγή της ομιλίας. Η φωνή γίνεται πιο ένρινη. Εάν αυτή είναι αλλοιωμένη καιρό, σημαίνει ότι οι πολύποδες υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει άλλα συμπτώματα.
  • Απόφραξη της ρινικής αναπνοής. Η απόφραξη της ρινικής αναπνοής εμφανίζεται σταδιακά, επομένως ο ασθενής χρησιμοποιεί συχνά αποσυμφορητικά, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό της περιοχής.
  • Μείωση ή πλήρης απώλεια της όσφρησης. Η απώλεια της όσφρησης υποδηλώνει ότι οι πολύποδες έχουν επεκταθεί πέραν των ιγμόρειων κολπίων, επηρεάζοντας το οσφρυτικό πεδίο στη βάση του κρανίου.
  • Συχνές κεφαλαλγίες – προσωποπαλγίες. Τα συμπτώματα διαγιγνώσκονται από τον ιατρό ΩΡΛ  κυρίως με τη χρήση της Ενδοσκόπησης Ρινός, καθώς επίσης και με την εφαρμογή της Αξονικής Τομογραφίας Σπλαχνικού Κρανίου. Η χρήση αυτών των διαγνωστικών μεθόδων βοηθά στην καταγραφή της επέκτασης των συμπτωμάτων, ιδίως προεγχειρητικά.

Αντιμετώπιση

Πώς αντιμετωπίζονται οι ρινικοί πολύποδες;

  1. Πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση τους, είναι η σωστή και εμπεριστατωμένη διάγνωση προέλευσης. Η διάγνωση θα καθορίσει τα επόμενα στάδια της θεραπείας. Θα πρέπει να διακρίνουμε ποιο είναι το κύριο αίτιο αυτής της επιπλοκής, ώστε να δοθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  2. Δεύτερο βήμα είναι η χειρουργική αφαίρεση. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια προβαίναμε σε απλή αφαίρεση των πολυπόδων (πολυδεκτομή) και γι’ αυτό επικρατούσε η άποψη ότι οι πολύποδες επανεμφανίζονται. Πλέον με τη σύγχρονη τεχνολογία των ενδοσκοπίων, τη βελτίωση των απεικονιστικών μέσων (CT) και την εφαρμογή της ρομποτικής πλοήγησης, μπορούμε να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος και να αφαιρέσουμε πλήρως τους πολύποδες, με την προϋπόθεση βέβαια της καλής συνδυαστικής γνώσης της ανατομίας και της ακτινολογίας.
  3. Τρίτο βήμα είναι η σωστή μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή για το διάστημα που θα χρειαστεί, βάσει των αποτελεσμάτων της ιστολογικής – κυτταρολογικής ή της καλλιέργειας. Ο ασθενής είναι σε συνεχή παρακολούθηση, ούτως ώστε η πιθανότητα επανεμφάνισης των πολυπόδων να μηδενιστεί.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι υπάρχουν νέα φαρμακευτικά πρωτόκολλα που μας δίνουν μελλοντικά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη κατηγορία παθήσεων, που αφορούν στην επιπλοκή της πολυποδίασης.

Τι θα πρέπει να προσέχει ο ασθενής;

Επειδή τα ίδια ή παρόμοια συμπτώματα εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις όπως όγκους ρινός – παραρρινίων – βάσεως κρανίου, ο ασθενής δεν θα πρέπει να παραμελεί επί μακρόν τα συμπτώματά του. Αντιθέτως, θα πρέπει να απευθύνεται σε εξειδικευμένο ιατρό έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έγκαιρα.

Στην Ευρωκλινική Αθηνών έχουμε δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο κέντρο σε συνεργασία με Νευροχειρουργούς και Οφθαλμιάτρους (κόγχου). Το Ωτορινολαρυγγολογικό κέντρο της Ευρωκλινικής προσφέρει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και λύση στα προβλήματα και παθήσεις αυτής της περιοχής.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801