Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους αθλητές: Όλη η αλήθεια!

αιφνίδιος Θάνατος αθλητές

Αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές: Ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει όλους αυτό το διάστημα. Που οφείλονται τελικά οι αιφνίδιοι θάνατοι στους αθλητές; Σχετίζονται τελικά με τα εμβόλια για τον COVID;

 

Προαθλητικός έλεγχος: Γιατί είναι απαραίτητος;

Η ενεργός συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες θεωρείται γενικά ευεργετική για την υγεία των αθλούμενων. Ο αυξημένος όμως κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου των αθλούμενων σε ανταγωνιστικά αθλήματα επισκιάζει ελαφρά το όφελος αυτό και δημιουργεί κινδύνους και ανασφάλειες στο κοινό σχετικά με το αν θα έπρεπε να αθλείται και σε πιο επίπεδο. Επιστημονικά έχει φανεί ότι η άθληση σε οποιαδήποτε ηλικία είναι ευεργετική αλλά χρειάζεται ένας καλός και ανάλογος της ηλικίας προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες επιπλοκών.

 

Αιφνίδιος θάνατος: Που οφείλεται;

Η κύρια αιτία θνησιμότητας είναι η υποκείμενη καρδιακή νόσος, στο 90% περίπου των περιπτώσεων η οποία πυροδοτεί τον αιφνίδιο θάνατο κατά την άσκηση με τις υπόλοιπες μη καρδιακές αιτίες να περιλαμβάνουν το άσθμα, την ηλίαση, τη χρήση αναβολικών, νευρολογικές αιτίες και ορισμένες άγνωστης αιτιολογίας περιπτώσεις. Η συχνότητα εμφάνισης αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νεαρούς αθλητές είναι 0.5-2/100.000 ανά έτος και είναι περίπου 2.5 φορές υψηλότερη από τους μη αθλητές.

 

Αιφνίδιος θάνατος & εμβόλια COVID

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο θάνατος οφείλεται σε συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς ή σε μυοκαρδιοπάθειες νόσοι που σε πολύ μεγάλο βαθμό μπορούν να διαγνωσθούν έγκυρα σε ένα καλό προαθλητικό έλεγχο. Το 11% των περιπτώσεων οφείλεται σε αθηρωματική νόσο, δηλαδή σε εμφράγματα του μυοκαρδίου που μία σωστή αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου θα είχε μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης τους. Τα τελευταία έτη οι μυοκαρδίτιδες του COVID κ των εμβολίων μας ανησύχησαν ιδιαίτερα αλλά αυτό που είδαμε μέχρι σήμερα είναι πως οι μεν μυοκαρδίτιδες του COVID μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές ενώ αντίθετα αυτές των εμβολίων ήταν μικρές και αυτοπεριοριζόμενες.

 

Αιφνίδιος θάνατος σε αθλητές: Πώς μπορεί να αποφευχθεί;

Σε κάθε χώρα ισχύει διαφορετική νομοθεσία για τον προαθλητικό έλεγχο και αυτό σχετίζεται με τις οικονομικές δυνατότητες των συστημάτων υγείας να καλύψουν τον έλεγχο του τεράστιου αριθμού των νέων ανθρώπων που αθλούνται σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή πιθανότητα εκδήλωσης κάποιου συμβάντος. Πρόσφατα, η Διεθνής Ιατρική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία δημοσίευσε τις συστάσεις για τον προαθλητικό καρδιολογικό έλεγχο, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο για το καρδιολογικό ιστορικό του ασθενούς και της οικογένειας του, φυσική εξέταση και μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα για τους άνω των 12 ετών και σε επιλεγμένες και ύποπτες περιπτώσεις υπέρηχο καρδιάς.Με τα δεδομένα αυτά στα χέρια ενός έμπειρου στα αθλητιατρικά καρδιολόγου, η συντριπτική πλειοψηφία των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων στους αθλητικούς χώρους μπορεί να αποφευχθεί.

Συμπέρασμα

Δεν πρέπει να λησμονούμε, παρά το ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός της πρόσφατης απώλειας ενός αθλητή στους αγωνιστικούς χώρους στην Ελλάδα, ότι η άθληση μακροπρόθεσμα σώζει ζωές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής αρκεί να γίνεται σωστά, ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητες του καθενός και αφού έχει προηγηθεί ενός σωστός καρδιολογικός έλεγχος ώστε να απολαμβάνουμε όλα τα ευεργετικά οφέλη αυτής χωρίς αυξημένους κινδύνους.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801