Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αξονική Στεφανιογραφία: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αξονική στεφανιογραφία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι

Τι είναι η αξονική στεφανιογραφία; 

Η αξονική στεφανιογραφία αποτελεί μία νέα και αναίμακτη εξέταση για τον έλεγχο των στεφανιαίων αγγείων. Χρησιμοποιώντας αξονικό τομογράφο διενεργείται λεπτομερής έλεγχος των αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία) με εγκάρσιες και τρισδιάστατες απεικονίσεις αυτών.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται αξιολόγηση πιθανών στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στεφανιαία νόσο, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Κατηγορίες Ασθενών

Σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται να γίνεται Αξονική Στεφανιογραφία:

Οι ασθενείς για τους οποίους συνιστάται να γίνεται αξονική στεφανιογραφία είναι οι:

  • Ασθενείς με άτυπα στηθαγχικά ενοχλήματα
  • Άνθρωποι με υψηλούς προδιαθεσικούς παράγοντες για στεφανιαία νόσο  όπως υψηλή χοληστερίνη , αυξημένο σωματικό βάρος , υπέρταση, κάπνισμα , οικογενειακό ιστορικό, αγχώδης και καθιστικός τρόπος ζωής κλπ, (ως προληπτικός έλεγχος) .
  • Ασθενείς με προηγηθείσα αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass) ώστε να αποφευχθούν  διαδοχικοί καθετηριασμοί για τον έλεγχο των μοσχευμάτων τους

Αξονική Στεφανιογραφία: Σε ποιους ασθενείς χρειάζεται προσοχή;

Πριν την αξονική στεφανιογραφία οι ασθενείς με:

  • σακχαρώδη διαβήτη
  • προβληματική νεφρική λειτουργία
  • έντονη αλλεργική προδιάθεση

θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον θεράποντα ιατρό τους , όπως σε κάθε εξέταση με ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας.

Προετοιμασία

Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την αξονική στεφανιογραφία;

Πριν την αξονική στεφανιογραφία:

  • Σε γενικές γραμμές ο ασθενής συνεχίζει κανονικά την όποια φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει. Εξαίρεση αποτελεί η μετφορμίνη (πχ glucophage) σε διαβητικούς ασθενείς η οποία διακόπτεται για 2 ως τέσσερεις ημέρες ανάλογα με την νεφρική λειτουργία.
  • Σε ασθενείς με έντονη αλλεργική προδιάθεση πιθανότατα θα χορηγηθεί αντιαλλεργική αγωγή , αν η διενέργεια της εξέτασης κρίνεται απαραίτητη .
  • Λήψη φαγητού και υγρών δεν απαγορεύεται πριν κάνετε αξονική στεφανιογραφία , σε μικρές όμως ποσότητες ώστε να αποφευχθεί αίσθημα ναυτίας κατά την χορήγηση του σκιαγραφικού μέσου.
  • Όσο λιγότερες είναι οι σφύξεις , τόσο καλύτερη είναι η εικόνα. Ως εκ τούτου αν αυτές είναι άνω των 60-65 /λεπτό ίσως  χορηγηθεί β-αναστολέας (beta blocker) από το στόμα ή ενδοφλεβίως

Πως γίνεται

Πως γίνεται η αξονική στεφανιογραφία;

  1. Πριν από την εξέταση γίνεται ενημέρωση του ασθενούς για την όλη διαδικασία για την αξονική στεφανιογραφία.
  2. Ο ασθενής τοποθετείται στο κρεβάτι του αξονικού τομογράφου και συνδέεται με καρδιογράφο ώστε να ελέγχεται η καρδιακή λειτουργία.
  3. Πραγματοποιείται σχεδιασμός της εξέτασης από τον Ιατρό και τον Ακτινοτεχνικό.
  4. Διενεργούνται λήψεις προ της ενδοφλέβιου χορήγησης σκιαγραφικού , ώστε να εκτιμηθεί το «φορτίο ασβεστίου» (calcium score) , μια αδρή εκτίμηση της έκτασης των αποτιτανωμένων πλακών στα στεφανιαία αγγεία . Σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές η εξέταση δύναται να μην πραγματοποιηθεί λόγω πιθανής ελάττωσης της διαγνωστικής αξίας της. Η απόφαση λαμβάνεται επι τόπου από τον Ιατρό.
  5. Χορηγείται ενδοφλεβίως η ιωδιούχος σκιαγραφική ουσία και ο αξονικός τομογράφος λαμβάνει τις εικόνες μέσω ειδικού πρωτοκόλλου. Κατά την χορήγηση ο ασθενείς δύναται να νιώσει αίσθημα καύσους και μεταλλική γεύση .

Ο χρόνος της εξέτασης («σάρωση») διαρκεί 10-15 δευτερόλεπτα , κατά τα οποία ο ασθενής θα πρέπει να συγκρατήσει την αναπνοή του. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου τα 15 λεπτά.

Μετά το πέρας της εξέτασης

Μετά την αξονική στεφανιογραφία

  1. Ο ασθενής παραμένει στο δωμάτιο ανάρρωσης για 15-20 λεπτά για παρακολούθηση , μετά το πέρας των οποίων μπορεί να αποχωρήσει χωρίς περιορισμούς , πάντα με την σύμφωνη γνώμη του Ιατρού.
  2. Ακολουθεί η διάγνωση από τον ακτινολόγο αφού πραγματοποιηθούν πολλαπλές τρισδιάστατες και μη ανασυνθέσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Πλεονεκτήματα

Αξονική Στεφανιογραφία: Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

  • Αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος
  • Ασφαλής και γρήγορη διαδικασία
  • Ελάχιστος χρόνος ανάρρωσης και χωρίς περαιτέρω περιορισμούς (παραμονή στο κρεβάτι ,προσοχή σε κινήσεις κλπ)
  • Ιδιαίτερα υψηλή διαγνωστική αξία (ειδικότητα, ευαισθησία,  θετική και αρνητική προγνωστική αξία ).
  • Δυνατότητα εκτίμησης όχι μόνο της ποσοστιαίας έκτασης της στενώσεως , αλλά και δυνατότητα αξιολόγησης της αθηρωματικής πλάκας ( «μαλακή», «σκληρή» ,διαστρωμάτωση αυτής κλπ )  , παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την εκτίμηση του κινδύνου .
  • Απεικόνιση και των παρακείμενων δομών εντός πεδίου εξέτασης (τμήμα των πνευμόνων, της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ,μεσοθωράκιο-πνευμονικές πύλες,κλπ)
  • Η αξονική στεφανιογραφία έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με την κλασσική στεφανιογραφία.
  • Παρεμφερής λήψη ακτινοβολίας και μικρότερη ποσότητα ενδοφλέβιου σκιαγραφικού συγκριτικά με την κλασσική στεφανιογραφία.
  • Μειωμένη έκθεση σε ακτινοβολία.

Συμπεράσματα

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια αναίμακτη ανώδυνη ασφαλής και γρήγορη εξέταση , εξαιρετικά χρήσιμη τόσο ως προληπτική εξέταση σε ασυμπτωματικούς , σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όσο και στην παρακολούθηση στεφανιαίας νόσου και τον σχεδιασμό καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας για να πραγματοποιήσετε Αξονική Στεφανιογραφία ή να ενημερωθείτε για το κόστος μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2106416800

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801