Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αμυγδαλεκτομή και δενοειδεκτομή

Αμυγδαλεκτομή και δενοειδεκτομή

Αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή: μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η αδενοειδεκτομή περιγράφηκε πρώτη φορά στη Δανία στα τέλη του 18ου αιώνα ενώ η αμυγδαλεκτομή τουλάχιστον 2000 χρόνια πριν πιθανότατα στην Ινδία. Στις αρχές του 20ου αιώνα η αδενοειδεκτομή και η αμυγδαλεκτομή γίνονταν μαζί επειδή οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είχαν θεωρηθεί ότι ήταν εστίες μόλυνσης.
Εκτός αυτού πίστευαν ότι ήταν η θεραπεία για την ανορεξία, την πνευματική καθυστέρηση και την νυχτερινή ενούρηση. Αυτά σήμερα εξηγούνται γιατί με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών βελτιώνεται η πρόσληψη της τροφής, θεραπεύεται η εκκριτική ωτίτιδα που προκαλεί βαρηκοΐα με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ομιλίας, καθώς και η αποφρακτική υπνική άπνοια που δικαιολογεί την νυκτερινή ενούρηση.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις υπάρχουν στα νεογέννητα και μαζί με τις αμυγδαλές αναπτύσσονται έως την ηλικία των 5- 6 ετών. Αρχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα (ρινική απόφραξη, αποφρακτική υπνική άπνοια, εκκριτική ωτίτιδα) στην ηλικία των 18 – 24 μηνών περίπου. Μειώνονται σε όγκο περίπου στην ηλικία των 12 ετών. Η αδενοειδεκτομή εκτός από την θεραπεία της ρινικής απόφραξης και της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, μειώνει ασχέτως του μεγέθους των αδενοειδών την επίπτωση της οξείας μέσης ωτίτιδας και της παραρρινοκολπίτιδας.

Τα κύρια ευρήματα στην υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι η στοματική αναπνοή (ροχαλητό), η εκκριτική ωτίτιδα η υποτροπιάζουσα οξεία μέση ωτίτιδα και η ρινίτιδα.
Η εκκριτική ωτίτιδα εκφράζεται με βαρηκοΐα, η ρινίτιδα με τη μόνιμη παρουσία μύξας και η στοματική αναπνοή με κακοσμία και το ανοιχτό στόμα.

Αντενδείξεις για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι οι διαταραχές πηκτικότητας και η παρουσία σχιστίας στην υπερώα. Όταν υπάρχει μεγάλη υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών συγχρόνως ,παρουσιάζεται η αποφρακτική υπνική άπνοια που πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα χειρουργικά.

Όσον αφορά την αμυγδαλεκτομή οι ενδείξεις είναι:

Α. Απόλυτες:

  • Μεγάλο μέγεθος των αμυγδαλών που προκαλεί δυσφαγία
  • Διαταραχές στον ύπνο και καρδιοπνευμονικές διαταραχές
  • Ιστορικό περιαμυγδαλικού αποστήματος
  • Υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτις
  • Ασύμμετρη ανάπτυξη των αμυγδαλών που χρήζει βιοψίας

Β. Σχετικές:

  • Επίμονη παρουσία θετικής καλλιέργειας για Β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο
  • Επίμονη κακοσμία
  • Είναι γενικά αποδεκτό ότι η αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του παιδιού με τα οφέλη να φαίνονται από τις πρώτες κιόλας ημέρες της αποθεραπείας .

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801