Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

10 Συμπτώματα καμπανάκι που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο

καρκίνος συμπτώματα

Η αξία της πρώιμης διάγνωσης

Ο καρκίνος μπορεί να δώσει συμπτώματα (ειδικά σε κάποιες μορφές του) και γι αυτό αναφέρεται συχνά πως η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου είναι το “κλειδί” για την επιτυχημένη αντιμετώπισή του, καθώς οι πιθανότητες ίασης αυξάνουν σημαντικά. Χωρίς αμφιβολία ο προσυμπτωματικός έλεγχος (screening), σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στην έγκαιρη διάγνωση και τη κατάλληλη θεραπεία.

Δυστυχώς, όμως, σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας δεν αξιοποιούν (ή δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουν) τα όπλα της προληπτικής ιατρικής, χάνοντας έτσι την ευκαιρία της διάγνωσης πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, με συνέπεια μερικούς από αυτούς ο καρκίνος να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Με ποια συμπτώματα μπορεί να συνδέεται ο καρκίνος

Υπάρχουν κάποια κοινά και συχνά συμπτώματα ή ευρήματα που, αν τους δώσουμε την κατάλληλη προσοχή, μπορεί να ανιχνευθεί πρώιμα ο καρκίνος.

Η εθελοντική οργάνωση Έρευνας Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου (Cancer Research UK) διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα-ερωτηματολόγιο σε μεγάλο αριθμό ατόμων (περίπου 1700), πολλά από τα οποία είχαν επί μεγάλο διάστημα κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα ή ευρήματα για τα οποία υπήρχε υποψία ότι υπάρχει καρκίνος αλλά απέφυγαν να συμβουλευθούν τον οικογενειακό και προσωπικό τους ιατρό.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της μελέτης στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Journal of General Practice  τα 10 πιο συνήθη προειδοποιητικά συμπτώματα ήταν τα εξής:

 1. Επιμένων βήχας ή βραχνάδα φωνής, που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο πνεύμονα
 2. Αλλαγή στην εμφάνιση ενός σπίλου δέρματος, ύποπτο για κακοήθεια δέρματος
 3. Παρατεταμένη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα), που ίσως σημαίνει καρκίνο του εντέρου
 4. Μια πληγή ή επώδυνη βλάβη που δεν επουλώνεται και ανάλογα της θέσης της μπορεί να σχετίζεται με αντίστοιχο καρκίνο όπως π.χ έλκος στόματος
 5. Παρατεταμένη δυσκολία κατάποσης, ύποπτο για καρκίνο οισοφάγου
 6. Ανεξήγητη απώλεια βάρους, μπορεί να συνδέεται με πολλούς τύπους καρκίνου
 7. Επιμένουσα αλλαγή στις συνήθειες της ουροδόχου κύστεως ή αίμα στα ούρα, πιθανό σημάδι καρκίνου της κύστης ή του προστάτη
 8. Ανεξήγητη εμφάνιση μίας διόγκωσης ή ενός ψηλαφητού οζιδίου μπορεί να είναι καμπανάκι που να συνδέεται με την ύπαρξη πολλών ειδών καρκίνου (μαστού, όρχεως, δέρματος κ.λπ.)
 9. Επιμένων και ανεξήγητος πόνος συχνά συνδέεται με πολλούς τύπους καρκίνου ανάλογα της θέσης που παρουσιάζεται
 10. Ανεξήγητη αιμορραγία, συχνά υποδηλώνει την ύπαρξη καρκίνου ανάλογα με το πού παρουσιάζεται, π.χ έντερο, ορθό-πρωκτός, τράχηλος μήτρας-κόλπο κ.λπ.

Τα παραπάνω 10 πιο συχνά συμπτώματα ή ενοχλήματα αγνοήθηκαν από τουλάχιστον από τους μισούς από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι τα παρουσίαζαν για μεγάλο διάστημα. Ο κυριότερος λόγος που αδιαφόρησαν, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν διότι τα θεώρησαν συνήθη και μη σοβαρά και αμέλησαν συνεπώς να συμβουλευθούν τον ιατρό τους .Άλλοι λόγοι μη διερεύνησης των προειδοποιητικών ενοχλημάτων ήταν ο φόβος μήπως βρεθεί κάτι σοβαρό, οι τύψεις μήπως γινόταν κατάχρηση του συστήματος υγείας και του χρόνου του ιατρού τους αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα υγείας.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι αν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτομάτως ότι υπάρχει καρκίνος, αλλά ότι είναι κάποια συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και αντ’ αυτού να πάτε στον ιατρό σας.

Στη χώρα μας, που ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν συντονίζεται από κάποιο επίσημο φορέα και δεν αποτελεί, δυστυχώς, ακόμα μέρος της κουλτούρας μας, δεν μπορεί να εξασφαλισθεί η κατά το δυνατόν πρώιμη διάγνωση, αλλά ούτε και να ελεγχθεί η συμμόρφωση του πληθυσμού στις κατευθυντήριες επιστημονικές οδηγίες πρόληψης.

Συνεπώς, το βάρος πέφτει σε καθένα από εμάς να ευαισθητοποιηθεί και να αναζητήσει ιατρική βοήθεια νωρίς, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν κάποια από τα προαναφερόμενα συμπτώματα καθώς ο καρκίνος είναι μία πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί να διαγνωστεί σε πρωταρχικά στάδια.

  Ζητήστε ραντεβού online
  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801