Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ανεπάρκεια μιτροειδούς: Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της

ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας

Ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας και όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο, τα αίτια της, τα συμπτώματα, πότε χρειάζεται χειρουργείο και τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της, την Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Τι είναι

Τι είναι η μιτροειδής βαλβίδα και τι η ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας;

Η μιτροειδής βαλβίδα αποτελεί μια από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς που λειτουργώντας ως μια “πύλη” επιτρέπει τη μονόδρομο ροή του αίματος από τον αριστερό κόλπο προς την αριστερή κοιλία της καρδιάς. Αποτελείται από δύο γλωχίνες που μέσω ινών, των τενοντίων χορδών συγκρατώνται στους θηλοειδείς μύες. Όταν αναφερόμαστε στον όρο ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, τότε έχουμε την κατάσταση όπου οι γλωχίνες ανοίγουν κανονικά αλλά κατά την φάση της σύγκλεισης τους (κλείσιμο), δεν επιτυγχάνεται η πλήρης επαφή τους με αποτέλεσμα αίμα να παλινδρομεί από την αριστερή κοιλία προς τον αριστερό κόλπο.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια στα οποία οφείλεται η ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας;

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας έχει πολλαπλές αιτίες με τι σημαντικότερες εξ αυτών να είναι:

  • την εκ γενετής ελαττωματική κατασκευή των γλωχίνων ή των τενοντίων χορδών
  • τον ρευματικό πυρετό
  • την ενδοκαρδίτιδα
  • το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • την μυοκαρδιοπάθεια
  • τον τραυματισμό της βαλβίδας

Συμπτώματα

Πως μπορεί ένας ασθενής να καταλάβει ότι εμφανίζει ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας

Συνήθως οι ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδος -πλην των οξέων καταστάσεων- παρακολουθούνται για πολλά χρόνια για κάποιου βαθμού ανεπάρκεια της μιτροειδούς που χαρακτηρίζεται ως πρόπτωση, η οποία προοδευτικά επιδεινώνεται με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν αίσθημα παλμών, εύκολη κόπωση ή δύσπνοια, αρχικά κατά την προσπάθεια και σταδιακά και κατά την ηρεμία.

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση για την ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας

H διάγνωση ότι πάσχετε από ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί εύκολα να γίνει από τον Καρδιολόγο που σας παρακολουθεί και αναλόγως της σοβαρότητας της ταξινομείται ως: ηπίου – μετρίου – σοβαρού βαθμού.

Ωστόσο για να επιτευχθεί η σταδιοποίηση της ανεπάρκειας θα απαιτηθεί και μια περαιτέρω εξέταση, το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα το οποίο θα μας δώσει πληροφορίες για τη βαρύτητα της ανεπάρκειας, τον μηχανισμό της βλάβης ενώ συγχρόνως απεικονίζει και άλλες καρδιακές δομές που συχνά προσβάλλονται από τη χρόνια ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαβλίδας, όπως η τριγλώχινα βαλβίδα.

Θεραπεία

Πότε χρειάζεται θεραπεία – επέμβαση η ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας; 

Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδος εξαρτάται από τη βαρύτητα της και τα συμπτώματα του ασθενούς. Στα αρχικά στάδια της νόσου οι ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση από τον Καρδιολόγο τους, ενώ η φαρμακευτική αγωγή κατά κανόνα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα αυτής. Ωστόσο όταν η ανεπάρκεια κριθεί ως σοβαρή ή παρατηρείται σταδιακή επιδείνωση των δεικτών καρδιακής λειτουργίας, ο ασθενής θα πρέπει να παραπεμφθεί για καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πως θεραπεύεται χειρουργικά η ανεπάρκεια μιτροειδούς;

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η χειρουργική αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς θα πρέπει να επιτυγχάνεται με την επιδιόρθωση και όχι την αντικατάσταση της. Τούτο εξασφαλίζεται μέσω ειδικών τεχνικών που στοχεύουν στο να καταστεί η  βαλβίδα εκ νέου στεγανή και λειτουργική. Η επιδιόρθωση της βαλβίδος αποτελεί την πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της μιτροειδικής ανεπάρκειας και υπερτερεί σαφέστατα της αντικατάστασής της με προσθετική βαλβίδα καθώς προσφέρει:

  • ένα μακροχρόνια άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα
  • βοηθά σημαντικά στην άμεση και απώτερη βελτίωση των δεικτών καρδιακής λειτουργίας
  • ο ασθενής αποφεύγει τη δια βίου λήψη αντιπηκτικής αγωγής.

Μπορεί η χειρουργική επέμβαση για την ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας να γίνει μέσω μικρών τομών;

Οι παθήσεις της μιτροειδούς αποτέλεσαν την αφορμή για την περαιτέρω μετεξέλιξη της Καρδιοχειρουργικής και πιο συγκεκριμένα την ανάπτυξη της  Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής κατά την οποία μέσω: μιας τομής 3εκ στην μηροβουβωνική πτυχή, μια δεύτερης τομής 3 εκ πέριξ της θηλής του δεξιού μαστού δια της οποίας εισάγονται τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία και τέλος μιας μικρής οπής 1εκ δια της οποίας τοποθετείται μια 3D οπτική ίνα, επιτυγχάνεται η τρισδιάστατη απεικόνιση των καρδιακών τομών και η ασφαλής πραγματοποίηση της επεμβάσεως.

Τούτο πέραν του αδιαμφισβήτητα εξαιρετικού αισθητικού αποτελέσματος αυξάνει σχεδόν στο απόλυτο τις πιθανότητες επιτυχούς επιδιόρθωσης της βαλβίδος, μειώνει στο ελάχιστο το μετεγχειρητικό πόνο και την ανάγκη για μεταγγίσεις, περιορίζει τον κίνδυνο λοιμώξεων και το σημαντικότερο επιταχύνει σημαντικά την ανάρρωση του ασθενούς, καθώς παραμένει 1 μόνο ημέρα στη ΜΕΘ, 3-4 ημέρες στο Νοσοκομείο και επιστρέφει στην εργασία του σε 2-3 εβδομάδες.

 

Η ενδοσκοπική επιδιόρθωση της ανεπάρκειας μιτροειδούς δεν ενδείκνυται σε κάποιους επιλεγμένους ασθενείς αλλά στο σύνολο (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) των ασθενών. Ωστόσο θα πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένους Καρδιοχειρουργούς σε εξειδικευμένα Κέντρα.

Ενημερωθείτε για την ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική πατώντας εδώ .Για περισσότερες πληροφορίες, την εφαρμογή της ενδοσκοπικής καρδιοχειρουργικής στην ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, τη διαδικασία, τα κόστη κλπ επικοινωνήστε με τον ιατρό ή πατήστε “ζητήστε ραντεβου”

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801