Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα: Μια ηχοκαρδιογραφία από «μέσα», ένα πολύτιμο εργαλείο στην κλινική πράξη

διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα

Τι είναι

Τι είναι το διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα;

Το διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα είναι μια εξειδικευμένη διαγνωστική τεχνική, η οποία επιτρέπει την απεικόνιση τμημάτων και δομών της καρδιάς καλύτερα από το διαθωρακικό ηχοκαρδιογράφημα ή αλλιώς τρίπλεξ καρδιάς.

Η αρχή λειτουργίας της μεθόδου είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του διαθωρακικού τρίπλεξ καρδιάς και βασίζεται στην εκπομπή υπερήχων προς την καρδία από ένα μικρό όργανο τον ηχοβολέα, ο οποίος λειτουργεί και ως δέκτης των ανακλώμενων ήχων, τους οποίους οδηγεί στην κεντρική μονάδα του ηχοκαρδιογράφου όπου και γίνεται η σύνθεση της εικόνας της καρδιάς. Πρόκειται δηλαδή για ένα διοισοφάγειο τρίπλεξ καρδιάς.

Ενώ στο διαθωρακικό ηχοκαρδιογραφημα ο ηχοβολέας έρχεται σε επαφή με το αριστερό και κάτω μέρος του θώρακα, πίσω από το οποίο βρίσκεται η κορυφή της καρδιάς και έτσι μελετάται η καρδιά από έξω προς τα μέσα, αντίθετα στο διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα ο ηχοβολέας τοποθετείται στον οισοφάγο μπροστά από τον οποίο βρίσκεται το πίσω μέρος της καρδιάς και έτσι μελετάται η καρδιά από μέσα προς τα έξω.

Πότε γίνεται

Σε ποιες περιπτώσεις διενεργείται το

διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα;

Το διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα διενεργείται σε περιπτώσεις που απαιτούνται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ανατομία και την φυσιολογία δομών της καρδιάς που δεν απεικονίζονται επαρκώς με τη διαθωρακική μελέτη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλει πολύ σημαντικά στην διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση σε ειδικές παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι ιδιαιτέρως σοβαρές.

Ειδικότερα με το διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα:

  1. αναζητάται η ύπαρξη μιας εμβολογόνου εστίας, στο πλαίσιο ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλης εμβολής
  2. μελετώνται με μεγάλη ακρίβεια οι καρδιακές βαλβίδες, ιδίως της μιτροειδούς και της αορτικής και καθορίζεται ο βαθμός και η αιτιολογία διαφόρων βαλβιδοπαθειών
  3. απεικονίζονται καλύτερα οι προσθετικές καρδιακές βαλβίδες
  4. μελετάται η αορτή καθώς εκφύεται από την καρδιά, και αναγνωρίζεται αν υπάρχει ανεύρυσμα ή διαχωρισμός του τοιχώματος
  5. μελετάται καλύτερα η τοπολογία καρδιακών μαζών και αναγνωρίζεται η φύση τους 6) απεικονίζονται οι συγγενείς καρδιακές παθήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Πως γίνεται

Διοισοφάγειο Ηχοκαρδιογράφημα: Πώς γίνεται;

Το Διοισοφάγειο Ηχοκαρδιογράφημα μοιάζει με την γαστροσκόπηση καθότι ο ηχοβολέας «φορτωμένος» πάνω σε ένα λεπτό λάστιχο εισάγεται δια του στόματος στον οισοφάγο και υπό την έννοια αυτή, η μέθοδος έχει κάποιο αν και μικρό «επεμβατικό» χαρακτήρα.

Το Διοισοφάγειο Ηχοκαρδιογράφημα ως εξέταση δεν δημιουργεί κανενός είδους πόνο, παρεκτός μια αυξημένη τάση προς έμετο λόγω της εισαγωγής του οργάνου και γι’αυτό το λόγο χορηγείται τοπική αναισθησία στο φάρυγγα και ήπια μέθη. Σημαντικό ο ασθενής να είναι νηστικός (τροφή και υγρά) 3-4 ώρες πριν την εξέταση και να παραμείνει νηστικός και για 2 ώρες ακόμη μετά την εξέταση, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της εισρόφησης. Η διάρκεια της εξέτασης κυμαίνεται από 10-30 λεπτά. Μετά το πέρας της εξέτασης, ο ασθενής θα παραμείνει στο χώρο αναμονής για προληπτικούς λόγους να παρακολουθηθεί για περίπου 60 λεπτά και στη συνέχεια θα επιστρέψει σπίτι του. Η μέθοδος είναι ασφαλέστατη και συνήθεις  επιπλοκές αποτελούν η ήπια βραχνάδα και η φαρυγγαλγία, οι οποίες μετά από μερικές παρέρχονται. Σοβαρές επιπλοκές είναι σπανιότατες.

Τρισδιάστατη απεικόνιση

Διοισοφάγειο Ηχοκαρδιογράφημα: Η τρισδιάστατη διοισοφάγειος ηχοκαρδιογραφία

Ο τρισδιάστατος ηχοκαρδιογράφος 3D αποτελεί τεχνολογία αιχμής εισάγοντας νέα αντίληψη στην καρδιολογία, αυτήν της τρισδιάστατης απεικόνισης. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι δίδει εικόνες σε πραγματικό χρόνο τριών διαστάσεων και όχι δύο, όπως όλοι οι  κλασσικοί διοισοφάγιοι  ηχοκαρδιογράφοι. Συνεπώς πολύ απλά η αποδιδώμενη πληροφορία είναι μεγαλύτερη και πληρέστερη, ώστε το επίπεδο τεκμηρίωσης για οποιαδήποτε νόσο να είναι  υψηλότερο. Επιπλέον επιτυγχάνεται σαφώς καλύτερη μελέτη των βαλβιδοπαθειών και ειδικά της μιτροειδούς, ώστε οι διάφορες παθολογίες να αποκαλύπτονται σαφέστερα και να δίδουν τις καλύτερες πληροφορίες στους καρδιοχειρουργούς προκειμένου να σχεδιάζουν κατά τον καλύτερο τρόπο τις επεμβάσεις τους.

Τα τελευταία χρόνια το Διοισοφάγειο Ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται επιπροσθέτως  τόσο κατά την διενέργεια επεμβάσεων στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, όπως mitral clip μιτροειδούς σε ανεπάρκεια αυτής, σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας ή ωτίου αριστερού κόλπου ή σύγκλειση παραβαλβιδικών διαφυγών, όσο και κατά την διενέργεια καρδιοθωρακικών επεμβάσεων στο χειρουργείο, όπως κυρίως σε πλαστική επιδιόρθωση μιτροειδούς.

Στην Ευρωκλινική Αθηνών διενεργείται από πολλών ετών πληθώρα διοισοφάγειων μελετών στο Ηχοκαρδιογραφικό Εργαστήριο με απόλυτη επιτυχία και ευστοχία στη διαγνωστική, ώστε να δέχεται παραπομπές ασθενών από καρδιολόγους από όλη την χώρα και να χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην καρδιολογική κοινότητα. Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου με τελευταίας τεχνολογίας ηχοκαρδιογραφικά μηχανήματα τρισδιάστατης απεικόνισης ενισχύει ακόμη περισσότερο το ήδη υπάρχον κύρος του Εργαστηρίου και συνδράμει στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους ασθενείς.

Για να προγραμματίσετε ραντεβού ή περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 2106416800 (Δευτ. – Παρ., 8:00-17:00) ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801