Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Stress Echo: Μια αναίμακτη και αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης της ισχαιμίας του μυοκαρδίου

stress echo στρες έκο

Ποια πάθηση αφορά

Τι είναι η ισχαιμία του μυοκαρδίου και πως σχετίζεται με το stress echo;

Η αιμάτωση της καρδιάς εξασφαλίζεται από τρεις αρτηρίες. Όταν τα αγγεία αυτά προσβάλλονται από αθηροσκλήρυνση, ούτως ώστε να αποφράσσεται μέρος του αυλού τους  >50% τότε μιλούμε για στεφανιαία νόσο. Η στένωση ενός αγγείου καθίσταται σημαντική όταν είναι μεγαλύτερη 70-80% του αυλού  γιατί τότε ελαττώνεται η αρδευόμενη ποσότητα αίματος σε ένα συγκεκριμένο τοίχωμα της καρδιάς, άρα και το παρεχόμενο οξυγόνο και κατά επέκταση η αναγκαία ενέργεια. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την δυσλειτουργία του συγκεκριμένου τοιχώματος, δηλαδή αδυναμία να συσταλεί κανονικά μαζί με τα υπόλοιπα τοιχώματα για την εξώθηση του αίματος. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως ισχαιμία του μυοκαρδίου και εκδηλώνεται κλινικά με πόνο πίσω από το στέρνο ή δυσφορία-δύσπνοια,  γνωστή ως στηθάγχη προσπαθείας. Σημειώνεται ότι υπάρχει και “σιωπηλή” ισχαιμία μυοκαρδίου δηλαδή χωρίς στηθάγχη και αυτός είναι ένας από τους λόγους που στο 25% των περιπτώσεων της στεφανιαίας νόσου η πρώτη εκδήλωση είναι ο αιφνίδιος θάνατος.

Τι είναι;

Τι είναι το stress echo (στρες έκο);

Η απεικόνιση της καρδιάς σε συνθήκες ηρεμίας γίνεται με την χρήση υπερήχων, δηλαδή με την ηχωκαρδιογραφία, γνωστή ως τρίπλεξ καρδιάς. Η μέθοδος αυτή υπήρξε άλμα για την καρδιολογία και άλλαξε την φυσιογνωμία της ειδικότητας κάνοντάς την πιο ρεαλιστική και «αποδεικτική», αφού έτσι έγινε εφικτή η μελέτη της ανατομίας και της λειτουργικότητας της καρδιάς σε πραγματικό χρόνο.

Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία ή αλλιώς stress echo (στρες έκο) είναι η απεικόνιση της καρδιάς όχι σε συνθήκες ηρεμίας, αλλά σε ιδιαίτερες συνθήκες φόρτισης και stress, όπου η καρδιακή συχνότητα, η αρτηριακή πίεση και κατά επέκταση το καρδιακό έργο και οι απαιτήσεις σε οξυγόνο της καρδιάς αυξάνονται. Αυτό επιτυγχάνεται τεχνητά, συνήθως με φάρμακα όπως η δοβουταμίνη και σπανιότερα με κόπωση σε ποδήλατο ή κοιλιόμενο τάπητα, και ερευνάται η έκλυση ισχαιμίας. Σημειώνεται ότι το stress echo  είναι “λειτουργική” δοκιμασία δηλαδή δεν απεικονίζει τα στεφανιαία αγγεία. “Δείχνει” αν το χωράφι της καρδιάς “διψά” και όχι αν το δίκτυο των αγωγών είναι αποφραγμένο. Γι αυτό λοιπόν, μόνο μετά από ένα τεστ θετικό για ισχαιμία του μυοκαρδίου επιβάλλεται η διευκρίνιση της ανατομίας των στεφανιαίων αγγείων με την διενέργεια στεφανιογραφίας.

Ποιους αφορά

Σε ποιους απευθύνεται το stress echo;

Σε stress echo (στρες εκο) υποβάλλονται κυρίως δυο ομάδες εξεταζομένων:

  1. ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου και αγγειοπλαστική (μπαλλονάκι) ή bypass, είτε για check up είτε γιατί εμφανίστηκαν μη τυπικά συμπτώματα
  2. υγιείς οι οποίοι εμφάνισαν συμπτώματα.

Την ένδειξη για την διενέργεια stress echo την βάζει ο καρδιολόγος του ασθενούς, ο οποίος αποστέλλει τον ασθενή στο ειδικό Ηχωκαρδιογραφικό Εργαστήριο και προσδιορίζει το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει το stress echo. Επί τυπικής στηθάγχης, οι ασθενείς με υψηλή πιθανότητα για στεφανιαία νόσο δεν πρέπει να υποβάλονται σε stress echo αλλά κατευθείαν σε στεφανιογραφία. Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι ένα αρνητικό stress echo έχει σημαντική προγνωστική αξία, προβλέποντας αυξημένη επιβίωση χωρίς εμφράγματα, σε ασθενείς με ή χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Η εξέταση

Πώς γίνεται η εξέταση stress echo και τι προετοιμασία γίνεται;

Ο ασθενής για να πραγματοποιήσει stress echo προσέρχεται στο εργαστήριο νηστικός και έχοντας λάβει τα φάρμακά του βάσει οδηγιών από τον καρδιολόγο του. Τίθεται ένας φλεβοκαθετήρας διαμέσου του οποίου χορηγείται δοβουταμίνη που κάνει την καρδιά να «τρέχει» και ενώ ο ασθενής είναι ξαπλωτός ο ειδικός ηχωκαρδιολόγος «μελετά» την λειτουργία της καρδιάς. Η εξέταση διαρκεί συνολικά περίπου 30 λεπτά, ενώ μετά το stress echo (στρες έκο) o ασθενής παραμένει για παρακολούθηση στο χώρο αναμονής για άλλα 30 λεπτά περίπου και στη συνέχεια μπορεί να συνεχίσει την εργασία του κανονικά.  Στο stress echo η ισχαιμία διαγιγνώσκεται εύκολα, γρήγορα, αναίμακτα, χωρίς ακτινοβολία και μάλιστα με υψηλότατη αξιοπιστία, έναντι του κλασσικού τεστ κόπωσης.  Προυπόθεση για εύστοχες διαγνώσεις αποτελούν η εμπειρία του ειδικού ηχωκαρδιολόγου που διενεργεί το stress echo και η αρτιότητα του ηχωκαρδιογραφικού εργαστηρίου (εξοπλισμός, νοσηλεύτρια, γραμματεία).

 

Στην Ευρωκλινική Αθηνών δημιουργήσαμε ήδη εδώ και 20 χρόνια το πρώτο εργαστήριο διενέργειας stress echo στον Ιδιωτικό Τομέα και ενός εκ των 2-3  σε όλη την χώρα. Στην περίοδο αυτή διενεργήθηκαν πραγματικά χιλιάδες μελέτες και το Ηχωκαρδιογραφικό Εργαστήριο της Ευρωκλινικής διαθέτoντας κορυφαίο εξοπλισμό αιχμής και άρτια οργάνωση καταξιώθηκε στη συνείδηση της καρδιολογικής κοινότητας και έγινε Εργαστήριο αναφοράς για μελέτες stress echo για καρδιολόγους από όλη την χώρα. 

Για προγραμματισμό ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 2106416800 (Δευτ. – Παρ., 08:00-17:00)

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801