Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Μύθοι και αλήθειες για τη χοληστερίνη και την υπέρταση

χοληστερίνη υπέρταση

Χοληστερίνη & Υπέρταση: Ανεβάζουν τα αυγά τη χοληστερίνη;

Σχετίζεται η χοληστερίνη με την υπέρταση; Στο παρελθόν μία από τις βασικές συμβουλές διατροφής για πρόσωπα που είχαν αυξημένη χοληστερίνη ήταν ο περιορισμός της κατανάλωσης αυγών: αυτό γινόταν διότι η πρόσληψη τροφών που περιέχουν χοληστερίνη έπρεπε να είναι χαμηλή και ο κρόκος των αυγών αποτελεί μια τέτοια τροφή πλούσια σε χοληστερίνη. Όμως, τα τελευταία χρόνια νέες μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα οφείλεται πολύ λιγότερο στη χοληστερίνη της τροφής και πολύ περισσότερο στα κορεσμένα λιπαρά οξέα που προσλαμβάνουμε και που στη συνέχεια μετατρέπονται σε χοληστερίνη στο ήπαρ. Τα αυγά είναι μια τροφή εξαιρετικά χρήσιμη αφού περιέχουν πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο και άλλα χρήσιμα συστατικά. Επίσης, περιέχουν κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία μπορούν ακόμη και να μειώσουν τη χοληστερίνη στο αίμα αν αντικαταστήσουν στη διατροφή μας άλλες τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο παρασκευής τους, αφού όταν για παράδειγμα τα τηγανίζουμε με βούτυρο ή τα κάνουμε ομελέτα και προσθέτουμε τυριά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τότε ασφαλώς και θα αυξηθεί η χοληστερίνη μας. Αντίθετα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα όταν τα τρώμε βραστά ή ομελέτα αλλά χωρίς βούτυρο.

 

Χοληστερίνη & Υπέρταση: Οι στατίνες πειράζουν το ήπαρ;

Από τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας των στατινών, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα, υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία για πιθανή πρόκληση βλάβης στο ήπαρ. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε συνέδρια που γίνονται, ακόμη και τα τελευταία χρόνια, να δεχόμαστε ανάλογες ερωτήσεις ακόμη και από συναδέλφους ιατρούς που δυστυχώς δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον από μελέτες πολλών ετών ότι οι στατίνες δεν προκαλούν βλάβη στο ήπαρ. Η αύξηση των ηπατικών ενζύμων μπορεί να παρατηρηθεί, είναι όμως εξαιρετικά σπάνιο να είναι μεγάλη και πολύ συχνά υποχωρεί χωρίς να διακόψουμε τη θεραπεία. Σε λιγότερο από το 1% των προσώπων που λαμβάνουν τις συνηθισμένες δόσεις στατινών η αύξηση των τρανσαμινασών είναι πάνω από το τριπλάσιο της ανώτερης φυσιολογικής τιμής και τότε διακόπτουμε τη θεραπεία, οπότε και η αύξηση αυτή υποχωρεί άμεσα. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε άτομα που έχουν υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδη διαβήτη ή απλά είναι παχύσαρκα να είναι αυξημένα τα ηπατικά ένζυμα ή να υπάρχουν αυξομειώσεις στη διάρκεια του χρόνου. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη λιπώδη διήθηση του ήπατος που συνοδεύει αυτές τις καταστάσεις και στην πραγματικότητα μπορεί να βελτιωθεί με τη χορήγηση στατινών! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το αμερικανικό FDA, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την έγκριση κυκλοφορίας των φαρμάκων στην Αμερική και παρακολουθεί θέματα ασφαλείας σε όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας τους, δε συστήνει πια την περιοδική παρακολούθηση των ηπατικών ενζύμων στους ασθενείς που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική θεραπεία με στατίνες.

 

Χοληστερίνη & Υπέρταση: Ποια είναι η πιο συνηθισμένη παρενέργεια των στατινών;

Η πιο συχνή  παρενέργεια των στατινών είναι η μυοπάθεια και μπορεί να παρουσιαστεί με πολλές εκδηλώσεις: μυαλγίες, κράμπες, μυική αδυναμία αλλά και συμπτωματική ή ασυμπτωματική αύξηση της CPK. Όλες οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν αυτή την παρενέργεια σε ένα ποσοστό που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 5%. Επίσης φαίνεται ότι η πιθανότητα πρόκλησης μυοπάθειας αυξάνεται όσο αυξάνεται η δόση της στατίνης χωρίς όμως να υπάρχει σχέση με το πόσο μειώνεται η χοληστερίνη. Μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση μυοπάθειας έχουν οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια ενώ ο κίνδυνος αυξάνει κατά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως είναι για παράδειγμα τα αντιισταμινικά, κάποια αντιβιοτικά και κάποια άλλα υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Στην περίπτωση που ένας ασθενής που λαμβάνει στατίνες νοιώσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, δε θα πρέπει να διακόψει μόνος του τη φαρμακευτική αγωγή αλλά θα πρέπει να ενημερώσει και να συμβουλευτεί άμεσα το θεράποντα ιατρό.

 

Η αρτηριακή υπέρταση προκαλεί συμπτώματα;

Δεν περνάει ούτε μια ημέρα χωρίς να δεχτούμε ένα τηλεφώνημα από ασθενή μας που θα παραπονιέται για κάποιο σύμπτωμα σε συνδυασμό με αυξημένη αρτηριακή πίεση: μόλις νοιώσει πονοκέφαλο ή έξαψη μετράει φοβισμένος την πίεση και τη βρίσκει αυξημένη. Το επόμενο βήμα είναι το τηλέφωνο στο θεράποντα ιατρό: “γιατρέ μου σώσε με, ανέβηκε η πίεση και με έπιασε πονοκέφαλος!” Τα πράγματα όμως συνήθως δεν είναι έτσι. Από αρκετές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της πίεσης δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις υπερτασικών κρίσεων με πολύ μεγάλες αυξήσεις. Αυτό που συνήθως γίνεται είναι ο ασθενής μας να έχει πονοκέφαλο ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα για λόγους άσχετους με την αύξηση της πίεσης. Αυτά τα συμπτώματα πυροδοτούν μια ανησυχία που οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Άλλες φορές επίσης η ανησυχία, το άγχος ή ένα δυσάρεστο γεγονός μπορεί να είναι από την αρχή η αιτία τόσο για το σύμπτωμα όσο και για την αύξηση της πίεσης. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο συνηθισμένο στους ηλικιωμένους λόγω της ευαισθησίας τους σε καταστάσεις στρες. Ο κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υπέρτασης με αποτέλεσμα την απότομη πτώση της πίεσης με σοβαρές ενίοτε συνέπειες: λιποθυμικά επεισόδια με τραυματισμούς και κατάγματα, υποαιμάτωση της καρδιάς, του εγκεφάλου και των νεφρών με πρόκληση εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και νεφρικής ανεπάρκειας. Η καλύτερη λύση είναι να βεβαιώσουμε τον ασθενή μας ότι τα συμπτώματα που έχει δε σχετίζονται με την υπέρταση και να του χορηγήσουμε ένα παυσίπονο ή ένα ήπιο ηρεμιστικό.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801