Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ανισοσκελία στα παιδιά: Αίτια και Αντιμετώπιση

ανισοσκελία

Τι είναι η ανισοσκελία;

H ανισοσκελία είναι η παραμόρφωση κατά την οποία το παιδί παρουσιάζει διαφορετικό μήκος ποδιών. Η παραμόρφωση μπορεί να εμφανίζεται κατά τη γέννηση(συγγενής) ή να εμφανίζεται αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής(επίκτητη)

Ποιά είναι τα αίτια της ανισοσκελίας;

Μια διαφορά στο μήκος των κάτω άκρων μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια όπως γενετικές ανωμαλίες, όγκους, λοιμώξεις, διαταραχές της πόρωσης καταγμάτων, κατάγματα στα σημεία ανάπτυξης των οστών αλλά και σε δυσπλασία ή άλλες παθήσεις του ισχίου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανισοσκελίας;

Η κλινική εξέταση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην αναγνώριση πιθανής ανισοσκελίας και μετράται  το μήκος των άκρων από την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα και τον ομφαλό έως το έσω σφυρό. Σε περίπτωση υποψίας,  η χρήση ειδικών ανυψωτικών βοηθημάτων(blocks) είναι δυνατό να βοηθήσει σε πιο ακριβή εκτίμηση της παραμόρφωσης και έπειτα ακολουθεί ο απεικονιστικός έλεγχος με τη μορφή της ακτινογραφίας και των δύο κάτω άκρων σε όρθια θέση ή και χαμηλής ακτινοβολίας αξονική τομογραφία.

Τι κάνω αν έχει το παιδί μου ανισοσκελία;

Σε περίπτωση ανεύρεσης της παραμόφωσης και υπολογισμού του μεγέθου αυτής όπως και κατά πόσο αφορά το μηριαίο οστό ή την κνήμη ή και τα δυο οστά είναι σημαντικό να γίνει υπολογισμός της υπολοιπόμενης ανάπτυξης του παιδιού ώστε να εκτιμηθεί η πρόγνωση της παραμόρφωσης. Διάφορες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της ανάπτυξης όπως η σκελετική ηλικία και τα στάδια ωρίμανσης βάση των δευτερογενών χαρακτηριτικών του φύλου.

Πρέπει το παιδί μου να χειρουργηθεί;

Αφού γίνει υπολογισμός της τελικής παραμόρφωσης και εκτίμηση της πρόγνωσης αυτής συζητείται με τους γονείς το πλάνο της θεραπείας το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει επιμήκυνση του κοντού σκέλους, καθυστέρηση της ανάπτυξης του κάτω άκρου με το μεγαλύτερο μήκος ή απλή παρακολούθηση.

Νέες τεχνικές επιμήκυνσης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, πιο φιλικές για τον νεαρό ασθενή με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Παιδοορθοπαιδικό με εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων παραμορφώσεων.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801