Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Παιδικά Παπούτσια & Επιστροφή στο Σχολείο & : Τι πρέπει να προσέχω;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα παιδικά παπούτσια βάσει ηλικίας.: πόσο συχνά τα αλλάζουμε, πώς τα διαλέγουμε, πώς εφαρμόζουν στο πόδι κ.α.

Παιδικά Παπούτσια: Οδηγός για Γονείς

Τα παιδικά παπούτσια παίζουν μεγαλύτερο ρόλο απ’όσο νομίζουμε ιδίως τώρα που ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Ας δούμε αυτά που θα πρέπει να κάνουμε όταν αγοράζουμε παπούτσια για τους μικρούς μας φίλους.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω παπούτσια στα παιδιά;

Τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται αλλαγή παπουτσιών ακόμα και κάθε 3-4 μήνες.

Το πόσο συχνά αλλάζουν παπούτσια τα παιδιά εξαρτάται από το πόσο δραστήρια είναι και πόσο γρήγορα μεγαλώνει το πόδι τους. Σαν γενικό κανόνα τα παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών χρειάζονται αλλαγή στο νούμερο περίπου κάθε 4-6 μήνες.

Πώς διαλέγω παπούτσια στα παιδιά;

Οι βασικές ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε παιδικά παπούτσια

α) Πώς εφαρμόζει το πόδι στο παπούτσι;

Πάντα να δίνετε προσοχή στο μήκος, το εύρος και το βάθος του παιδικού παπουτσιού. Παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά είναι δυνατό να προκαλέσουν είσφρυση όνυχος, κάλους, φουσκάλες ακόμα και παραμορφώσεις των δακτύλων ή κότσι.

Αφαιρέστε τον πάτο που έχει το παπούτσι και βάλτε το παιδί να κάτσει πάνω σε αυτόν ώστε να καταλάβετε περίπου πόσο ευρύχωρο είναι.  Θα πρέπει να μεσολαβεί κάποια απόσταση 0,5-1 cm ανάμεσα στα δάκτυλα και το τελικό άκρο του πάτου.

Αν δεν έχει πάτο το παιδικό παπούτσι πιέστε το δάκτυλο σας στην πρόσθια επιφάνειά του  και θα πρέπει η άκρη του δακτύλου σας να μεσολαβεί μεταξύ παπουτσιού και δακτύλων.

Eλέγξτε το βάθος του παπουτσιού ώστε η άνω επιφάνειά του να μην πιέζει τα δάκτυλα ή νύχια.

Προτιμήστε παιδικά παπούτσια με ευρύ πρόσθιο μέρος που επιτρέπουν στα δάκτυλα να κουνιούνται.

Να θυμάστε ότι τα παπούτσια πρέπει να είναι ευρύχωρα από την αρχή και να ρωτάτε το παιδί αν εμφανίζει στο πόδι κάποια ερυθρότητα ή φουσκάλα ή νιώθει κάποια πίεση στο πόδι.

β)Πώς πρέπει να είναι φτιαγμένο ένα παιδικό παπούτσι;

Το άνω τμήμα του παπουτσιού θα πρέπει να είναι από αναπνεόμενο υλικό μιας και τα πόδια των παιδιών ιδρώνουν πολύ.

Εάν τα παπούτσια έχουν πρόσθετο πάτο θα πρέπει να είναι μαλακός. Τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται ειδικό πάτο για την καμάρα. Όλα τα παιδιά κάτω των 16 μηνών έχουν πλατυποδία και η καμάρα αναπτύσσεται σταδιακά μέχρι την ηλικία των 8 ετών.

Αποφύγετε τα σκληρά και στενά παπούτσια. Τα παπούτσια θα πρέπει να λυγίζουν εύκολα στην πίεση και να συγκρατούν καλά την πτέρνα.

Παιδικά παπούτσια με βάση την ηλικία

Πριν την ηλικία βάδισης τα παιδιά δεν χρειάζονται παπούτσια – μαλακές κάλτσες που κρατούν ζεστά τα πόδια αρκούν και αν αγοράσετε παπούτσια θα πρέπει κατά κανόνα να είναι μαλακά και να έχουν το σχήμα  του μικρού ποδιού. Στα παιδιά 9 μηνών έως 3 ετών τα παπούτσια θα πρέπει να αφήνουν το πόδι να αναπνέει, να είναι μαλακός ο πάτος, ελαφριά, με ευρύ το πρόσθιο τμήμα και λίγο μεγαλύτερο νούμερο. Αυτό ισχύει και για τα μεγαλύτερα παιδιά λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τις προτιμήσεις τους, ιδιαίτερα στην προεφηβεία- εφηβεία.

Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να δαπανάτε αδικαιολόγητα ποσά στα παιδικά παπούτσια λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους και της πολύ επίπονης χρήσης τους, Αφήστε τα παιδιά ξυπόλυτα στο σπίτι και μην χρησιμοποιείτε ειδικούς πάτους αν δεν συμβουλευθείτε κάποιο ειδικό. Το πώς θα διαμορφωθεί ένα πόδι είναι γενετικά καθορισμένο και δεν επηρεάζεται από τα παπούτσια. Αν όμως παραπονιούνται τα παιδιά για πόνο, επιδεινώνεται κάποια παραμόρφωση ή εμφανίζονται προβλήματα όπως πρήξιμο, μούδιασμα στο πόδι, φουσκάλες ή ερυθρότητα, προβλήματα με τα δάκτυλα επικοινωνήστε με τον ορθοπαιδικό άκρου ποδός.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801