Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Το παιδί μου πονάει γιατί ψηλώνει! Μύθος ή πραγματικότητα;

πόνοι ανάπτυξης

Πόνοι ανάπτυξης στα παιδιά

Πόνοι ανάπτυξης, ένα μεγάλο ζήτημα για τους μικρούς μας φίλους καθώς… μεγαλώνουν! Όλοι μας έχουμε ακούσει στο περιβάλλον μας  ή από τον παιδίατρο μας για περιπτώσεις παιδιών που αναφέρουν πόνους στα άκρα χωρίς προφανή παθολογική αιτία και συχνά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ‘πονάει το παιδί γιατί ψηλώνει’!!

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Οι πόνοι των κάτω άκρων σε δραστήρια παιδιά κατά το στάδιο της ανάπτυξης συχνά αναφέρονται ως αυξητικά άλγη ή πόνοι ανάπτυξης.

Είναι όμως όλοι οι πόνοι των άκρων στα παιδιά πόνοι ανάπτυξης;

 

Τι είναι οι πόνοι ανάπτυξης;

Οι πόνοι ανάπτυξης ή αλλιώς αυξητικά άλγη αποτελούν μια πραγματική κλινική οντότητα στα παιδιά και πρακτικά η διάγνωση γίνεται εφόσον αποκλειστούν πιο σοβαρές αιτίες πόνων στα κάτω άκρα.  Δεν είναι όλοι οι πόνοι που δεν μπορούν να εξηγηθούν με μια προφανή αιτία πόνοι ανάπτυξης, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν οι γονείς σε περίπτωση που ένα παιδί αναφέρει επίμονους πόνους στα άκρα.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αυξητικών πόνων;

Οι πόνοι ανάπτυξης όμως έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι γονείς ώστε να μην ανησυχούν . Πιο συγκεκριμένα:

– συνήθως παρατηρούνται και στα δύο κάτω άκρα

-κατά κανόνα εμφανίζονται απογευματινές προς βραδινές ώρες ή μπορεί ακόμα και να ξυπνούν το παιδί τη νύχτα

– σχετίζονται με αυξημένη σωματική δραστηριότητα

-το επόμενο πρωί το παιδί είναι καλά και ακολουθεί κανονικά τις δραστηριότητές του

-δεν συσχετίζονται με συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός , κακουχία ή διαταραχές όρεξης.

 

Που οφείλονται αυτοί οι πόνοι;

Η ακριβής αιτία εμφάνισης των συγκεκριμένων ενοχλημάτων δεν είναι γνωστή, φαίνεται ότι η κόπωση των μυών των παιδιών λόγω αυξημένης φυσικής δραστηριότητας να παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

 

Πρέπει να κάνω ακτινογραφία;

Ακτινογραφίες ή εξετάσεις αίματος δεν είναι απαραίτητες για τον έλεγχο των συγκεκριμένων ενοχλημάτων. H αναγνώριση των αυξητικών πόνων από έναν έμπειρο Παιδοορθοπαιδικό γίνεται εύκολα με την κλινική εξέταση και την λεπτομερή λήψη ιστορικού χωρίς να εκτίθεται το παιδί σε μη απαραίτητη ακτινοβολία.

H εκπαίδευση των γονέων στην αναγνώριση των χαρακτηριστικών των πόνων ανάπτυξης είναι σημαντική ώστε να αποφεύγονται περιττές εξετάσεις και να μην ανησυχούν οι γονείς.

Πόνοι ανάπτυξης: Ποια είναι η θεραπεία;

Οι συχνοί αυτοί πόνοι στα παιδιά δεν χρειάζονται κάποια εξειδικευμένη θεραπεία μιας και κατά κανόνα υποχωρούν μόνοι τους και δεν παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση.

Τοπικά μέσα όπως μαλάξεις στην περιοχή του πόνου, εφαρμογή ψυχρών ή ζεστών επιθεμάτων ή και χρήση συνηθισμένων αναλγητικών συνήθως αρκούν για τη ύφεση των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση αν ο πόνος δεν υποχωρεί, γίνεται πιο έντονος, συνεχής και εντοπισμένος  είναι απαραίτητο να επαναξιολογηθεί από ειδικό παιδοορθοπαιδικό ώστε να αποκλειστούν πιο σοβαρές αιτίες σκελετικών πόνων.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801