Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Τι είναι η ραιβοϊπποποδία;

Ραιβοϊπποποδία είναι μια παραμόρφωση του άκρου ποδός που εμφανίζεται με την γέννηση ενός παιδιού.

Τι είναι η ραιβοϊπποποδία;

Ραιβοϊπποποδία είναι μια παραμόρφωση του άκρου ποδός που εμφανίζεται με την γέννηση ενός παιδιού. Ο άκρος πόδας του παιδιού έχει χαρακτηριστική εμφάνιση με προσαγωγή του πρόσθιου πόδα( πόδι πρός τα μέσα), ραιβότητα του οπίσθιου πόδα, κοιλοποδία και ιπποποδία. Είναι η  πιο συχνή παραμόρφωση των οστών και των αρθρώσεων του ποδιού σε νεογέννητα με συχνότητα εμφάνισης  περίπου 1 στα 1000 μωρά. Συνήθως διαγιγνώσκεται πριν την γέννηση του παιδιού κατά την υπερηχογραφική παρακολούθηση της κύησης αλλά όχι συχνά πριν την 16η εβδομάδα κύησης.

 

Ποιά είναι τα αίτια της ραιβοϊπποποδίας;

Η ραιβοϊπποποδία  αποτελεί  γενετική διαταραχή χωρίς να είναι γνωστά τα ακριβή αίτια. Η πιθανότητα γoνείς με παιδί με την παραμόρφωση να αποκτήσουν ένα δεύτερο παιδί με ραιβοϊπποποδία υπολογίζεται σε  1:30.Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι ένα φυσιολογικό παιδί με ραιβοϊπποποδία εφόσον αντιμετωπιστεί από κάποιον ειδικό στην μέθοδο Ponseti, θα έχει ένα απολύτως  λειτουργικό πόδι και μια φυσιολογική ζωή.

 

Υπάρχει θεραπεία για τη ραιβοϊπποποδία; Τι είναι η μέθοδος Ponseti;

Η μέθοδος Ponseti αποτελεί την μέθοδο εκλογής στην θεραπεία της ραιβοϊπποποδίας  και περιλαμβάνει χειρισμούς του ποδιού με σκοπό την διάταση των δύσκαμπτων συνδέσμων και τενόντων στην έσω, οπίσθια και πελματιαία επιφάνεια του άκρου ποδός. Έπειταεφαρμόζεται  κυκλοτερής γύψος από τα δάκτυλα του ποδιού μέχρι το ριζομήριο.

 

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η μέθοδος Ponseti;

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει κατά την διάρκεια της 1ης ή 2ης εβδομάδας της ζωής λόγω της ευνοϊκής ελαστικότητας των ιστών σε αυτή την ηλικία που επιτρέπει ευκολότερη διόρθωση.

 

Πόσες αλλαγές γύψου είναι αναγκαίες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις  η εφαρμογή 4 με 6 γύψων ανά εβδομάδα επαρκεί για την διόρθωση της παραμόρφωσης.Για να ολοκληρωθεί η διόρθωση της ραιβοϊπποποδίας χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις  διατομή του Αχιλλείου τένοντα και εφαρμογή ενός  τελικόυ γύψουγια 3 εβδομάδες

 

Πότε τελειώνει η θεραπεία για τη ραιβοϊπποποδία;

Μετά την αφαίρεση του τελευταίου γύψου, τοποθετείται ένας κηδεμόνας απαγωγής των ποδιών για την πρόληψη της υποτροπής.  Ο κηδεμόνας τοποθετείται  για 23 ώρες την ημέρα για τουλάχιστον 3 μήνες και στην συνέχεια κατά την διάρκεια του νυκτερινού και μεσημεριανού ύπνου για 3-4 χρόνια.Ετήσια παρακολούθηση χρειάζεται μέχρι τα 8-10 έτη για τον έλεγχο πιθανής μακροχρόνιας υποτροπής.

Πόσο συχνά αποτυγχάνει η μέθοδος Ponseti και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική διόρθωση;

Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από τον βαθμό δυσκαμψίας του ποδιού, την εμπειρία του χειρουργού καθώς και από την συμμόρφωση των γονέων στην σωστή εφαρμογή του νάρθηκα απαγωγής μετά το πέρας της θεραπείας με διορθωτικούς γύψους.Το ποσοστό επιτυχίας  φτάνει εως το 95%. Η αποτυχία της μεθόδου είναι συχνότερη σε περιπτώσεις μεγάλης δυσκαμψίας, σοβαρής κοιλοποδίας με εμφάνιση έντονων δερματικών πτυχών πελματιαία και οπισθίως της ποδοκνημικής άρθρωσης.Ένα ποσοστό  5-10% των παιδιών με ραιβοϊπποποδία έχουν τόσο δύσκαμπτη παραμόρφωση που είναι δυνατό να χρειαστεί χειρουργική διόρθωση σε περίπτωση που αποτύχει η διαδοχική εφαρμογή γύψων.

Ποιά είναι η πρόγνωση  των παιδιών με ραιβοϊπποποδία; Θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον;

Η αντιμετώπιση της ραιβοιπποποδίας  με την μέθοδο Ponseti από εξειδικευμένο στην τεχνική  Παιδοορθοπαιδικό, αναμένεται ναοδηγήσει σε ένα πλήρως λειτουργικό πόδι, λίγο μικρότερο από το φυσιολογικό. Επίσης μπορεί να υπάρχει μια μικρή, αλλά ασήμαντη βράχυνση του κάτω άκρου. Οι διαφορές αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα και συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές μέχρι το παιδί να φθάσει στην εφηβεία.

 

Άθληση και ραιβοϊπποποδία

Παιδιά και ενήλικες με διορθωμένη ραιβοϊπποποδία μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες  χωρίς κανένα περιορισμό.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801