Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Πόνος στη φτέρνα στα παιδιά

πόνος στη φτέρνα

Τι είναι η οστεοχονδρίτιδα πτέρνας;

Πόνος στην φτέρνα, είναι κάτι φυσιολογικό ή να το ψάξουμε; Η οστεοχονδρίτιδα της πτέρνας αναφέρεται και ως νόσος του Sever και αποτελεί έναν από τους συχνότερους λόγους πόνου στην πτέρνα στα παιδιά και εφήβους. H απόφυση της πτέρνας αποτελεί το σημείο όπου καταφύονται οι μύες της γαστροκνημίας μέσω του Αχιλλείου τένοντα. Στο πόδι, η οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας αποτελεί το σημείο κατάφυσης του Αχιλλείου τένοντα (άνωθεν) και της πελματιαίας απονεύρωσης (κάτωθεν). Όταν οι δομές αυτές ασκούν έλξη στην απόφυση της πτέρνας προκαλούν τοπική φλεγμονή στην περιοχή και πόνο.

 

Οστεοχονδρίτιδα πτέρνας σε παιδιά: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Aποτελεί το συχνότερο αίτιο πόνου στην πτέρνα στον αναπτυσσόμενο σκελετό και εμφανίζεται συχνότερα κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης του σκελετού μετάξυ 8-12 ετών στα κορίτσια και 10-14 ετών στα αγόρια. Αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενα άλματα, τρέξιμο ενοχοποιούνται. Ο στίβος, το ποδόσφαιρο κα η ρυθμική γυμναστική είναι κάποια από αυτά. H καταπόνηση πέραν του φυσιολογικώς ανεκτού από τον παιδικό και εφηβικό σκελετό θεωρείται παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη νόσο (overuse injuries).

 

Πόνος στη φτέρνα: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πόνος κατά την άθληση, ακόμα και κατά την βάδιση είναι το κύριο σύμπτωμα καθώς και χωλότητα (το παιδί κουτσαίνει). Έντονος πόνος στην ψηλάφηση της περιοχής διαπιστώνεται κατά την κλινική εξέταση όπως και οίδημα. Ο πόνος συνήθως είναι μονόπλευρος(στο ένα πόδι) , αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρος,(και στα δύο πόδια) αν και τις περισσότερες φορές δεν είναι συμμετρικός. Επιδεινώνεται με την άσκηση και συχνά σε αρχικά στάδια τα παιδιά αθλούνται έχοντας ενοχλήματα.

 

Πόνος στη φτέρνα:Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το ιστορικό και η κλινική εξέταση συνήθως επαρκούν για τη διάγνωση. Ακτινογραφίες δεν είναι απαραίτητες παρά μόνο σε περιπτώσεις εμμένουσας συμπτωματολογίας που δεν υποχωρεί με συντηρητική αγωγή.

 

Τι άλλο μπορεί να είναι και πότε ανησυχώ;

Υπάρχουν και πιο σοβαρά αίτια που μπορεί να εμφανιστούν με πόνο στα πόδια και χωλότητα στα παιδιά και θα πρέπει να αξιολογούνται από ειδικό παιδοορθοπαιδικό. Τέτοια είναι:

-Tραυματισμοί όπως ρήξη του Αχιλλείου τένοντα

-Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

-Τενοντίτιδα του Αχιλλείου ή πελματιαία απονευρωσίτιδα

-νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα: ανησυχώ σε περιπτώσεις αυτόματου οιδήματος μιας άρθρωσης με συνοδό διόγκωση λεμφαδένων ή ηπατοσπληνομεγαλία

-Όγκοι ή λοιμώξεις στην περιοχή: ανησυχώ σε περίπτωση νυχτερινού πόνου που ξυπνά το παιδί, σε πόνο ηρεμίας, σε πόνο που προοδευτικά χειροτερεύει ή αν συνυπάρχουν και συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, κακουχία, απώλεια βάρους, υπνηλία.

 

Ποια είναι η θεραπεία για την οστεοχονδρίτιδα πτέρνας;

Είναι κατά κανόνα συντηρητική και συνίσταται σε περιορισμό της δραστηριότητας μέχρι ύφεση των συμπτωμάτων. Συχνά τα παιδιά πηγαίνουν στις αθλητικές δραστηριότητες με ενόχληση στο σημείο της πτέρνας και θα πρέπει να το αναφέρουν στους γονείς και προπονητές ώστε να τα προφυλάσουν από την έντονη καταπόνηση. Ψυχρά επιθέματα στην οξεία φάση του πόνου καθώς και  χρήση ειδικών υποπτέρνιων πάτων ή ορθωτικών πελμάτων μπορούν να βοηθήσουν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η πρόγνωση είναι καλή, αλλά παρατηρείται συχνά υποτροπή κατά την επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες. Τα συμπτώματα εκλείπουν μετά την σύγκλιση των επιφύσεων μετά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης των παιδιών.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801