Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Γαμψοδακτυλία: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

γαμψοδακτυλία

Γαμψοδακτυλία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι

Τι είναι η γαμψοδακτυλία;

Η γαμψοδακτυλία είναι η συχνότερη παραμόρφωση των δακτύλων κατά την οποία τα δάκτυλα παίρνουν χαρακτηριστικό σχήμα σαν ‘ράμφος’ με συνέπεια να εμφανίζεται πόνος στα δάκτυλα και δυσκολία στην χρήση παπουτσιών.

Αίτια

Γαμψοδακτυλία: Πού οφείλεται;

H γαμψοδακτυλία είναι συχνότερη στις μεγαλύτερες γυναίκες και συχνότερα εμφανίζεται στο δεύτερο δάκτυλο. Συχνά εμφανίζεται σε συνδυασμό με άλλες παραμορφώσεις του άκρου ποδός όπως το κότσι. Πολλές φορές οι ασθενείς αποδίδουν την γαμψοδακτυλία στην χρήση στενών παπουτσιών με ψηλά τακούνια, μπορεί όμως και να σχετίζεται με νευρολογικές ή συστηματικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ρευματαοειδής αρθρίτιδα αλλά και κακώσεις ή φλεγμονές.

Συμπτώματα

Γαμψοδακτυλία: Πώς καταλαβαίνω οτι έχω;

Η άρθρωση της βάσης του δακτύλου είναι σε ελαφρά έκταση με κάμψη της μεσαίας άρθρωσης που δημιουργεί την χαρακτηριστική παραμόρφωση.

To κύριο πρόβλημα στην γαμψοδακτυλία είναι ότι η παραμόρφωση δυσκολεύει τους ασθενείς στην εύρεση κατάλληλου παπουτσιού και δημιουργούνται επώδυνοι κάλοι είτε στο πάνω μέρος του δακτύλου είτε κάτω από τα μετατάρσια. Ο πόνος και η εμφάνιση πρηξίματος ή ερυθρότητας στην περιοχή μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή στην περιοχή και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Διάγνωση

Τί πρέπει να κάνω για να μάθω εάν έχω γαμψοδακτυλία;

H διάγνωση είναι κατά κανόνα κλινική με βάση την φυσική εξέταση και προτιμάται η εκτίμηση από χειρουργό άκρου ποδός ώστε να αποκλειστούν πιο σοβαρά αίτια της γαμψοδακτυλίας. Ακτινογραφία της περιοχής είναι δυνατό να αναδείξει και άλλες συνοδές παραμορφώσεις( όπως κότσι) αλλά δεν διενεργείται απαραίτητα σε όλες τις περιπτώσεις.

Επέμβαση

Πρέπει να χειρουργηθώ;

Γαμψοδακτυλία: Βασικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της είναι η αναγνώριση της αιτίας του προβλήματος και η εκτίμηση αν πρόκειται για εύκαμπτη ή δύσκαμπτη παραμόρφωση. Σε αρχικά στάδια με μαλακή παραμόρφωση, η χρήση ευρύχωρων υποδημάτων σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικού νάρθηκα ή διορθωτικής ταινίας βοηθά στην ύφεση των συμπτωμάτων

Εάν το δάκτυλο είναι δύσκαμπτο στην θέση ράμφους συνίσταται χειρουργική διόρθωση.H χειρουργική επέμβαση διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της παραμόρφωσης. Ακόμα και στις μεγάλες παραμορφώσεις όμως, κατά κανόνα δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο( day surgery) και γίνεται με περιοχική αναισθησία( όχι με γενική νάρκωση). Οι ασθενείς βαδίζουν αμέσως μετά την επέμβαση με χρήση ειδικού υποδήματος.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801