Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αντιγήρανση στα χρόνια της κρίσης

αντιγήρανση

Γήρας δεν είναι αυτό που βλέπουν οι άλλοι, αλλά αυτό που νιώθουμε».Ως εκ τούτου η γήρανση δεν είναι μόνο αυτό που αποτυπώνεται στο πρόσωπό μας, αλλά και οι άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας, ως αποτέλεσμα των ορμονικών και περιβαλλοντικών αλλαγών, και επιταχύνονται, όταν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Η γήρανση αφορά όλους τους ιστούς οι οποίοι είναι  κάτω από την επίδραση των ορμονών, των οποίων η αλλαγή αφορά τόσο την μείωση της ποσότητας όσο και την  διαφοροποίηση του ρυθμού έκκρισης αυτών. Όπως με την αλλαγή στα επίπεδα και στην έκκριση των ορμονών ξεκινάει η άνοδος στην εφηβεία και στην  νιότη,  έτσι και με την αλλαγή του ρυθμού έκκρισης των ορμονών ξεκινάει σιγά σιγά  η κάθοδος  στην τρίτη ηλικία.

Οι αλλαγές της γήρανσης καθώς και ο ρυθμός τους καθορίζεται από γενετικούς και περιβαντολλογικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, το κάπνισμα, τη μη ισορροπημένη διατροφή, την έλλειψη ύπνου  αλλά και τις ενδοκρινοπάθειες, οι οποίες δεν διαγιγνώσκονται εγκαίρως και δεν θεραπεύονται επαρκώς.

Οι περίπλοκες μεταβολές των ορμονών που ρυθμίζουν την ομοιοστασία και την επιβίωση ενός οργανισμού φαίνεται να σχετίζονται με μειωμένη προσαρμοστικότητα  με την πάροδο της ηλικίας. Η γήρανση αντιπροσωπεύει ένα σύνολο σωματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αλλαγών που συμβαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνηθίζεται να επικεντρώνεται όλη η προσπάθεια επιβράδυνσης της γήρανσης ή της ενηλικίωσης, στο δέρμα. Το δέρμα είναι ένας από τους ιστούς αυτούς που επιβαρύνονται και βεβαίως έχει σε αυτό το κομμάτι σημαντική θέση στην αντιγηραντική θεραπεία. Θα πρέπει να τονισθεί όμως ότι και οι άλλοι ιστοί υφίστανται τις επιπτώσεις των αλλαγών των ορμονών, γι’αυτό δεν εννοείται  αντιγηραντική θεραπεία χωρίς τη συμβουλή, τη συνεργασία , αλλά και την επίβλεψη της όλης προσέγγισης από τον ενδοκρινολόγο. Ως εκ τούτου οι αλλαγές του δέρματος, των οστών, του θυρεοειδούς, των ορμονών του φύλου, όπως συμβαίνει στην εμμηνόπαυση και στην ανδρόπαυση είναι αντανάκλαση  των ενδοκρινικών διαταραχών.

Η σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D  επίσης έχει συσχετιστεί με πρώιμη γήρανση, ενώ  η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς  παρατηρείται σε ποσοστό  άνω του 10% στην τρίτη ηλικία. Τέλος , η αυξητική ορμόνη, τα επίπεδα της οποία μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας και   γνωστή και ως  «ελιξίριο της νεότητας»  είχε προταθεί σε κάποιες  χώρες η χορήγηση της με στόχο την αναζωογόνηση και την πρόληψη της γήρανσης ή ακόμα και την αντιστροφή της διαδικασίας της γήρανσης.

Η μελατονίνη μία ορμόνη που παράγεται από την επίφυση έχει χαρακτηριστεί ως βηματοδότης του ανθρώπινου ρολογιού γήρανσης. Απελευθερώνεται κάθε νύχτα για να βοηθήσει στην πρόκληση του ύπνου. Με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται. Είναι η βασική «υποψήφια» ορμόνη για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορεί να αναστραφούν με την έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Συμπερασματικά, η   Οι ορμονικοί παράγοντες βοηθούν στη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού, γι’ αυτό το ενδιαφέρον στρέφεται προς τη δυνατότητα υποκατάστασης των ορμονών αυτών καθώς περνούν τα χρόνια

Αναμφισβήτητα η αναζήτηση της αιώνιας νεότητας λοιπόν είναι το όνειρο του ανθρώπου. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι … το αιώνιο κερδίζεται με την καθημερινότητα.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801