Σύγχρονη γυναίκα & ορμόνες
Τι είναι οι ορμόνες;
Οι ορμόνες είναι ουσίες στο σώμα μας που λειτουργούν ως αγγελιοφόροι μεταξύ των διαφόρων οργάνων και ρυθμίζουν τη λειτουργία αυτών.
Οι ορμόνες ενημερώνουν το σώμα μας πότε πεινάει, πότε νυστάζει, νιώθει κόπωση, έχει στρες και άγχος και πότε νιώθει ελκυστικό.
Η ορμονική ισορροπία είναι σημαντική για την αίσθηση ευεξίας και ζωντάνιας. Επηρεάζει σημαντικές καταστάσεις ,όπως τη libido, τη γονιμότητα, τη διάθεση και γενικά την προς τα έξω εμφάνιση μας.
Η σωστή λειτουργία όλων των αδένων και η ισορροπία των γυναικείων ορμονών, είναι απαραίτητη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.
Η ορμονική ανισορροπία στις γυναίκες σχετίζεται με αρκετά νοσήματα, όπως:
Διαταραχές του θυρεοειδούς
Παχυσαρκία
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
Ενδομητρίωση
Υπογονιμότητα
Καρκίνο του μαστού
Οστεοπόρωση
Σακχαρώδη διαβήτη
Καρδιαγγειακή νόσο
Νεφρολιθίαση
Τα συμπτώματα που μπορεί να έχουμε πολλές φορές τα υποεκτιμούμε και τα αποδίδουμε στο stress της καθημερινότητας και στην ηλικία.
Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που μπορεί να κρύβουν ένα ενδοκρινολογικό πρόβλημα, όπως η αύξηση σωματικού βάρους, έντονη κόπωση, εμφάνιση υπέρτασης, συχνουρία, αίσθημα παλμών, διαταραχές περιόδου, κατάθλιψη, κωλικός νεφρού ή ακόμα και ένα κάταγμα χαμηλης βίας.
Από την άλλη πλευρά όμως ο χρόνος που αφιερώνει μια γυναίκα για την ίδια είναι περιορισμένος και η προτεραιότητα της υγείας της είναι χαμηλά στη λίστα των υποχρεώσεών της.
Μελέτες αναφέρουν ότι η σύγχρονη γυναίκα κινδυνεύει πολλές φορές περισσότερο από τον άνδρα.
Όταν μια γυναίκα πάθει έμφραγμα μετά την εμμηνόπαυση έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ότι ένας άνδρας. Σε αυτό συμβάλλει ως ένα βαθμό και το πώς αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα του εμφράγματος οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και τα οποία τελικά την οδηγούν καθυστερημένα στο να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πίεση στο στήθος, κρύος ιδρώτας, πόνος στο σαγόνι ή στα μπράτσα ή ακόμα και ένα αίσθημα ναυτίας και εμετός.
Επίσης, οι γυναίκες με ΣΔ όταν εμφανίσουν επιπλοκές είναι πιο σοβαρες σε σύγκριση με τους άνδρες.
Η κατάθλιψη είναι 2 φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Τα τελευταία 5 χρόνια το 50% των γυναικών διαγιγνώσκεται με έντονο stress έναντι του 39% των ανδρών. Φαίνεται πως αυτό συμβάλλει και στην υπογονιμότητα.
Τέλος, έχει αυξηθεί το ποσοστό του αγγειακού εγκεφαλικού στις γυναίκες. Ο Διεθνής Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάθε χρόνο το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την αιτία για το διπλάσιο αριθμό θανάτων των γυναικών απ’ ότι ο καρκίνος του μαστού.
Γιατί υπάρχει αυτή η ανισότητα;
Καταρχήν, έχουν αντιστραφεί τα ποσοστά καπνίσματος στα δύο φύλα. Περισσότερες γυναίκες είναι καπνίστριες στη σημερινή εποχή απ’ ότι παλιότερα. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες έχουν και επιπλέον παράγοντες κινδύνου, όπως λήψη αντισυλληπτικών, ημικρανίες, εγκυμοσύνη, έντονο stress κ.ά. Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται καθυστέρηση της έναρξης της απαραίτητης αγωγής είτε γιατί οι γυναίκες θεωρούν τον εαυτό τους πιο ανθεκτικό είτε γιατί οι γιατροί είναι περισσότερο ελαστικοί μαζί τους.
Πότε να εξετάσω τις ορμόνες μου;
Όταν γυναίκες ηλικίας 15-40 ετών εμφανίσουν :
Διαταραχές περιόδου
Ακμή
Υπερτρίχωση ή και τριχόπτωση
Κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης
Διαταραχές ύπνου ή έντονο άγχος
Αύξηση ή και μείωση σωματικού βάρους
Υπογονιμότητα
Αίσθημα παλμών
Ημικρανίες
Υπέρταση
Εύκολα κατάγματα
Οικογενειακό ιστορικό
-θυρεοειδοπάθειας
-καρδιαγγειακής νόσου
-καρκίνου μαστού ή ωοθηκών
Όταν γυναίκες στην ηλικία των 40 και άνω εμφανίσουν:
Τριχόπτωση
Μειωμένη Libido, διαταραχές περιόδου, ξηρότητα κόλπου
Εξάψεις ή εφιδρώσεις
Αύξηση ή και μείωση του σωματικού βάρους
Έντονη κόπωση ή δυσκολία συγκέντρωσης.
Διαταραχές του ύπνου, κατάθλιψη
Ημικρανίες
Υπέρταση
Αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης
Κατάγματα- οστεοπόρωση
Η Ορμονική ισορροπία είναι απαραίτητη από την εμμηναρχή εώς και την εμμηνόπαυση.