Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές Ωοθήκες: Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών; Πώς γίνεται η δίαγνωση; Θεραπεία και Αντιμετώπιση

Τι είναι;

Πολυκυστικές Ωοθήκες: Τί είναι το σύνδρομο;

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συχνή διαταραχή της λειτουργίας των ορμονών των γυναικών. Αυτό προκαλεί ανωμαλίες της περιόδου και δυσκολία στις γυναίκες  αναπαραγωγικής ηλικίας να πετύχουν εγκυμοσύνη. Οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ενώ η πλήρης έκφραση του συνδρόμου περιλαμβάνει υπερτρίχωση, ανωμαλίες περιόδου, παχυσαρκία και κλασσική κυστική μορφολογία των ωοθηκών, χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας.

Πόσο συχνές είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική πάθηση των νεαρών γυναικών (4-12%) και το πιο συχνό αίτιο ανωμαλιών περιόδου.

Αίτια

Ποια τα αίτια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Η αιτιολογία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι απολύτως κατανοητή αλλά γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν μητέρα ή αδελφή με το ίδιο σύνδρομο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η φλεγμονή και η περίσσεια ανδρογόνων ενδέχεται να συμμετέχουν σε αυτό.

Συμπτώματα

Ποιά είναι τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πολυκυστικές ωοθήκες;

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να έχουν:

  • Προβλήματα γονιμοποίησης
  • Επαναλαμβανόμενες αποβολές
  • Αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προδιαβήτη – σακχαρώδη διαβήτη
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρόωρο τοκετό και νεογνό με μεγαλύτερο ή μικρότερο του φυσιολογικού σωματικό βάρος.
  • Τριπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου στην αναπαραγωγική τους ηλικία.
  • Αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (για στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο)

Προβλήματα υπερτρίχωσης και αυξημένου σωματικού βάρους

Το πρόβλημα της υπερτρίχωσης είναι πολύ σημαντικό στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Παρόλο που δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία, είναι πηγή σημαντικών ψυχολογικών προβλημάτων.

Ως υπερτρίχωση ορίζουμε την περίσσεια τριχών σε ορμονοεξαρτώμενες περιοχές του σώματος όπως είναι το άνω χείλος του στόματος, πηγούνι, τα μάγουλα, το στήθος και η περιοχή κάτω από τον ομφαλό.

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό, στην κλινική εξέταση και σε αιματολογικές εξετάσεις. Το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων ενδέχεται να  αναδείξει την εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών.

 Ποιες ομάδες γυναικών είναι ύποπτες για πολυκυστικές ωοθήκες;

  • Γυναίκες με αραιομηνόρροια και υπογονιμότητα
  • Παχύσαρκες γυναίκες, παρόλο που η εμφάνιση της παχυσαρκίας στα άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μέτρια. Υπάρχουν και γυναίκες που είναι αδύνατες.
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 ή και με διαβήτη κύησης.
  • Ιστορικό πρώιμης αδρεναρχής.
  • Πρώτου βαθμού συγγενείς με πολυκυστικές ωοθήκες.
  • Γυναίκες που λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα ( π.χ βαλπροικό νάτριο)

Θεραπεία

Θεραπεία συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Η θεραπεία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Μετά από τον ολοκληρωμένο έλεγχο ο γιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη αγωγή.

Κυρίαρχα στοιχεία της θεραπείας είναι η απώλεια βάρους, η υγιεινή διατροφή καθώς και η συστηματική άσκηση.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει αντισυλληπτικά, προγεστερόνη, μετφορμίνη και άλλα. Η ρύθμιση των ορμονών μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ενδομήτριου καρκίνου, αιμορραγιών, ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και ακμής Συνδυαστικά, για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας μπορεί να χρησιμοποιηθεί Laser αποτρίχωσης ή και άλλες μεθόδου.

ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801