Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Όζοι Θυρεοειδούς – Πρόληψη Καρκίνου θυρεοειδούς

ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Ο όρος αναφέρεται σε ανώμαλη ανάπτυξη των θυρεοειδικών κυττάρων που οδηγεί σε μάζα μέσα στο θυρεοειδή αδένα. Οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό αυτών που κρύβει κακοήθεια, γι’ αυτό η εκτίμηση και η παρακολούθησή τους είναι απαραίτητες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

 

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΟΙ ΕΙΝΑΙ  ΟΙ ΟΖΟΙ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ;

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνοί. Περίπου το 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών έχει όζους θυρεοειδούς, που επειδή συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, έχουν ανακαλυφθεί τυχαία κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ή υπερηχογραφικού ελέγχου. Συνήθως, είναι μη λειτουργικοί και γι’ αυτό οι εξετάσεις του θυρεοειδούς είναι συχνά φυσιολογικές. Λιγότερο από το 10% αυτών είναι κακοήθεις.

Άτομα με ιστορικό αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας (Hashimoto) ή άτομα που προέρχονται από ιωδοπενικές περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όζων.

 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΨΥΧΡΟΣ ΟΖΟΣ;

Οι όζοι διακρίνονται σε ψυχρούς και θερμούς. Ψυχρός όζος σημαίνει ότι δεν παράγει ορμόνες και έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υποκρύπτει κακοήθεια. Αντίθετα, θερμός όζος είναι εκείνος που παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και έχει μικρότερη πιθανότητα κακοήθειας.

 

ΠΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΖΟΙ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ;

Από τη στιγμή που θα ανακαλυφθεί όζος ή όζοι θυρεοειδούς, η παρακολούθηση αυτών διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο θεράπων ιατρός μετά από την κλινική εξέταση, τις αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις σε συνδυασμό με το ιστορικό του ασθενούς, θα αποφασίσει την περαιτέρω παρακολούθηση. Αυτή περιλαμβάνει περιοδικούς ελέγχους με εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα ή ακόμα και παρακέντηση  των όζων.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ: ΜΑΘΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΣΟΥ

Η αυτοεξέταση της περιοχής του τραχήλου (λαιμού) είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου θυρεοειδούς.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟ  ΛΑΙΜΟ ΣΟΥ

 1. Στάσου απέναντι από τον καθρέφτη.
 2. Τέντωσε προς τα πίσω το λαιμό σου.
 3. Κατάπιε νερό.
 4. Δες αν υπάρχει κάποια διόγκωση στην περιοχή του τραχήλου (κάτω από το μήλο του Αδάμ και πάνω από την περιοχή της κλείδας).
 5. Αν διαπιστώσεις κάποια διόγκωση επικοινώνησε με τον γιατρό σου.

 

ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΝΑ  ΕΞΕΤΑΖΩ ΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΜΟΥ;

Δεν υπάρχουν ακριβείς οδηγίες για το πότε κάποιος πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει τον θυρεοειδή του.  Δεδομένου όμως του γεγονότος ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία, όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις τον αυτοέλεγχο τόσο καλύτερα.

Άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι εκείνα με θετικό κληρονομικό ιστορικό, άνδρες, άτομα με ιστορικό ακτινοβολίας της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου και άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών πρέπει να υποβληθούν και σε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ;

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει πολύ καλή πρόγνωση, έχοντας πενταετή επιβίωση 97-99%.

Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς συνήθως γίνεται με την παρακέντηση του (FNA) ή μετά από θυρεοειδεκτομή για τον όζο.

Παρόλο που οι όζοι σήμερα ανακαλύπτονται πιο συχνά, λιγότερο από το 10% αυτών είναι τελικά κακοήθεις.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ;

Θηλώδες καρκίνωμα: είναι ο πιο κοινός τύπος και αποτελεί το 70-80% όλων των τύπων καρκίνου του θυρεοειδούς. Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Έχει αργή εξέλιξη, μπορεί να διηθήσει λεμφαδένες αλλά η πρόγνωση των ασθενών είναι πάρα πολύ καλή.

Θυλακιώδες καρκίνωμα: αποτελεί το 10-15% των καρκίνων του θυρεοειδούς. Μπορεί να δώσει μεταστάσεις στους πνεύμονες και στα οστά.

Μυελοειδές καρκίνωμα: αποτελεί το 5-10% του καρκίνου του θυρεοειδούς. Συνήθως υπάρχει θετικό κληρονομικό ιστορικό και γενετική μετάλλαξη.

Αναπλαστικό καρκίνωμα: είναι πιο επιθετικό και συναντάται στο 2%, σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ;

 Η θεραπεία εκλογής είναι η ολική θυρεοειδεκτομή, η αφαίρεση δηλαδή όλου του θυρεοειδούς αδένα. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν και συνοδευτικό λεμφαδενικό καθαρισμό. Προληπτικός λεμφαδενικός καθαρισμός δεν προτείνεται, εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις μετάστασης σε λεμφαδένες.

Η χορήγηση ραδιοενεργού ιωδίου γίνεται συμπληρωματικά σε μερικούς ασθενείς με θηλώδες ή θυλακιώδες καρκίνωμα, ώστε να καταστραφούν τα υπόλοιπα φυσιολογικά ή καρκινικά κύτταρα και να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ;

 Η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι άριστη, ιδίως σε ασθενείς κάτω των 45 ετών. Η 10 ετής επιβίωση σε άτομα με καλώς διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς, χωρίς λεμφαδενικές μεταστάσεις πλησιάζει το 100%. Όμως, παρόλο που η πρόγνωση είναι καλή, είναι σημαντικό τα άτομα αυτά να παρακολουθούνται συστηματικά για τη βέλτιστη ρύθμισή τους αλλά και την έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπής, ακόμα σε στις περιπτώσεις επιτυχούς θεραπείας.


  Ζητήστε ραντεβού online
  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801