Όζοι Θυρεοειδούς – Πρόληψη Καρκίνου θυρεοειδούς
Όζοι Θυρεοειδούς: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τι είναι
Τι σημαίνει ο όρος όζος;
Ο όρος αναφέρεται σε ανώμαλη ανάπτυξη των θυρεοειδικών κυττάρων που οδηγεί σε μάζα μέσα στο θυρεοειδή αδένα. Οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό αυτών που κρύβει κακοήθεια, γι’ αυτό η εκτίμηση και η παρακολούθησή τους είναι απαραίτητες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς.
Συχνότητα
Πόσο συχνοί είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;
Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνοί. Περίπου το 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών έχει όζους θυρεοειδούς, που επειδή συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, έχουν ανακαλυφθεί τυχαία κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ή υπερηχογραφικού ελέγχου. Συνήθως, είναι μη λειτουργικοί και γι’ αυτό οι εξετάσεις του θυρεοειδούς είναι συχνά φυσιολογικές. Λιγότερο από το 10% αυτών είναι κακοήθεις.
Άτομα με ιστορικό αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας (Hashimoto) ή άτομα που προέρχονται από ιωδοπενικές περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης όζων.
Ψυχρός Όζος
Όζοι: Τί σημαίνει ψυχρός όζος;
Οι όζοι διακρίνονται σε ψυχρούς και θερμούς. Ψυχρός όζος σημαίνει ότι δεν παράγει ορμόνες και έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υποκρύπτει κακοήθεια. Αντίθετα, θερμός όζος είναι εκείνος που παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και έχει μικρότερη πιθανότητα κακοήθειας.
Παρακολούθηση
Πώς παρακολουθούνται οι όζοι θυεοειδούς;
Από τη στιγμή που θα ανακαλυφθεί όζος ή όζοι θυρεοειδούς, η παρακολούθηση αυτών διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο θεράπων ιατρός μετά από την κλινική εξέταση, τις αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις σε συνδυασμό με το ιστορικό του ασθενούς, θα αποφασίσει την περαιτέρω παρακολούθηση. Αυτή περιλαμβάνει περιοδικούς ελέγχους με εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα ή ακόμα και παρακέντηση των όζων.
Πρόληψη
Μάθε να εξετάζεις το λαιμό σου
Η αυτοεξέταση της περιοχής του τραχήλου (λαιμού) είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου θυρεοειδούς.
Πώς να εξετάσεις το λαιμό σου
- Στάσου απέναντι από τον καθρέφτη.
- Τέντωσε προς τα πίσω το λαιμό σου.
- Κατάπιε νερό.
- Δες αν υπάρχει κάποια διόγκωση στην περιοχή του τραχήλου (κάτω από το μήλο του Αδάμ και πάνω από την περιοχή της κλείδας).
- Αν διαπιστώσεις κάποια διόγκωση επικοινώνησε με τον γιατρό σου.
Πότε να ξεκινήσω να εξετάζω το θυρεοειδή μου;
Δεν υπάρχουν ακριβείς οδηγίες για το πότε κάποιος πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει τον θυρεοειδή του. Δεδομένου όμως του γεγονότος ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία, όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις τον αυτοέλεγχο τόσο καλύτερα.
Άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι εκείνα με θετικό κληρονομικό ιστορικό, άνδρες, άτομα με ιστορικό ακτινοβολίας της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου και άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών πρέπει να υποβληθούν και σε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.
Καρκίνο θυρεοειδούς
Όζοι:Τι πρέπει να γνωρίζω για τον καρκίνο θυρεοειδούς;
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει πολύ καλή πρόγνωση, έχοντας πενταετή επιβίωση 97-99%.
Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς συνήθως γίνεται με την παρακέντηση του (FNA) ή μετά από θυρεοειδεκτομή για τον όζο.
Παρόλο που οι όζοι σήμερα ανακαλύπτονται πιο συχνά, λιγότερο από το 10% αυτών είναι τελικά κακοήθεις.
Ποια είναι τα είδη του καρκίνου θυρεοειδούς;
Θηλώδες καρκίνωμα: είναι ο πιο κοινός τύπος και αποτελεί το 70-80% όλων των τύπων καρκίνου του θυρεοειδούς. Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Έχει αργή εξέλιξη, μπορεί να διηθήσει λεμφαδένες αλλά η πρόγνωση των ασθενών είναι πάρα πολύ καλή.
Θυλακιώδες καρκίνωμα: αποτελεί το 10-15% των καρκίνων του θυρεοειδούς. Μπορεί να δώσει μεταστάσεις στους πνεύμονες και στα οστά.
Μυελοειδές καρκίνωμα: αποτελεί το 5-10% του καρκίνου του θυρεοειδούς. Συνήθως υπάρχει θετικό κληρονομικό ιστορικό και γενετική μετάλλαξη.
Αναπλαστικό καρκίνωμα: είναι πιο επιθετικό και συναντάται στο 2%, σε μεγαλύτερη ηλικία.
Θεραπεία
Όζοι: Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς;
Η θεραπεία εκλογής είναι η ολική θυρεοειδεκτομή, η αφαίρεση δηλαδή όλου του θυρεοειδούς αδένα. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν και συνοδευτικό λεμφαδενικό καθαρισμό. Προληπτικός λεμφαδενικός καθαρισμός δεν προτείνεται, εκτός αν υπάρχουν ενδείξεις μετάστασης σε λεμφαδένες.
Η χορήγηση ραδιοενεργού ιωδίου γίνεται συμπληρωματικά σε μερικούς ασθενείς με θηλώδες ή θυλακιώδες καρκίνωμα, ώστε να καταστραφούν τα υπόλοιπα φυσιολογικά ή καρκινικά κύτταρα και να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής.
Πρόγνωση
Όζοι: Ποια είναι η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς;
Η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι άριστη, ιδίως σε ασθενείς κάτω των 45 ετών. Η 10 ετής επιβίωση σε άτομα με καλώς διαφοροποιημένο καρκίνο του θυρεοειδούς, χωρίς λεμφαδενικές μεταστάσεις πλησιάζει το 100%. Όμως, παρόλο που η πρόγνωση είναι καλή, είναι σημαντικό τα άτομα αυτά να παρακολουθούνται συστηματικά για τη βέλτιστη ρύθμισή τους αλλά και την έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπής, ακόμα σε στις περιπτώσεις επιτυχούς θεραπείας.