Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Δέκα χρόνια εμπειρίας με ρομποτικά συστήματα υποβοήθησης ολικών αρθροπλαστικών

εμπειρία ρομποτική ορθοπαιδική

Εμπειρία και ρομποτική ορθοπαιδική: Η ομάδα μας συμπληρώνει φέτος στην Ευρωκλινική Αθηνών δέκα χρόνια χρήσης ψηφιακών – ρομποτικών συστημάτων υποβοήθησης της εκτέλεσης επεμβάσεων ολικών αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου.

Η εισαγωγή εξελιγμένων τεχνικών στη χειρουργική πρακτική, υπαγορεύτηκε από τα υψηλά ποσοστά μη ικανοποιημένων ασθενών μετά από αντίστοιχες επεμβάσεις, σαφές εύρημα σε όλες τις διεθνείς μελέτες.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ (NAVIGATION)

Αρχικά χρησιμοποιήσαμε τους ψηφιακούς πλοηγούς (navigators), συστήματα που εξασφάλιζαν πρωτόγνωρη ακρίβεια στην εκτέλεση των επεμβάσεων και συνεπώς σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καινούριες τεχνικές αντιμετωπίσθηκαν με τον ενθουσιασμό και την αμφισβήτηση που αρμόζει σε κάθε τι καινούριο.

Προϊόντος του χρόνου τα συστήματα ψηφιακής πλοήγησης εξελίχθηκαν, παρέχοντας νέες δυνατότητες στο χειρουργό και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια, εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα στην ανατομία του ασθενούς και εξαιρετική εξισορρόπηση των μαλακών μορίων, στοιχεία που εγγυώνται ένα καλό λειτουργικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα συνέβαλαν στην μείωση του χειρουργικού χρόνου, της απώλειας αίματος, του μετεγχειρητικού πόνου και του χρόνου νοσηλείας.

Το 2015 στη διάρκεια μιας ιδιαίτερα πετυχημένης ημερίδας που οργάνωσε η Ευρωκλινική Αθηνών με τίτλο « η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ορθοπαιδική» παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα των πρώτων τεσσάρων χρόνων εφαρμογής της ψηφιακής υποβοήθησης ( computer assisted syrgery), τα οποία κρίθηκαν πολύ ικανοποιητικά και σε απόλυτη αρμονία με τα διεθνή δεδομένα.

ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος  της ψηφιακής τεχνολογίας και η διαπίστωση της χρησιμότητας των ανωτέρω εργαλείων, οδήγησε στην εμφάνιση των ρομποτικών συστημάτων υποβοήθησης των επεμβάσεων ολικών αρθροπλαστικών των μεγάλων αρθρώσεων. Πρόκειται για εξελιγμένα συστήματα τα οποία με αυτοματοποιημένο τρόπο υποβοηθούν τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό να εκτελέσει με απόλυτη ακρίβεια τις επανορθωτικές επεμβάσεις του γόνατος και του ισχίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής χειρουργικού εξοπλισμού σχεδίασαν ρομποτικά συστήματα.

Τα αποτελέσματα στην κλινική μας με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής είναι εξαιρετικά και ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών πολύ υψηλός.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ FAST TRACK

Ταυτόχρονα τελειοποιήθηκαν οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (minimal invasive surgery),δηλ. ουσιαστικά η δυνατότητα του χειρουργού να εκτελεί προσπελάσεις μέσω μικρότερων τομών, χωρίς να διαταράσσει ιδιαίτερα τα ανατομικά στοιχεία των περιοχών, εξασφαλίζοντας μικρότερη επιβάρυνση των ασθενών και ταχύτερη αποκατάσταση. Δίχως αμφιβολία η ρομποτική τεχνολογία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελειοποίηση των τεχνικών αυτών.

Παράλληλα εφαρμόσθηκαν πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast track), τα οποία πρέπει να τονισθεί ότι δεν αποτελούν χειρουργικές τεχνικές ή μεθόδους, αλλά προγράμματα μετεγχειρητικής αποκατάστασης με την άριστη συνεργασία χειρουργού, αναισθησιολόγου και φυσιοθεραπευτού.

Ο συνδυασμός αυτών των δυνατοτήτων με τη ρομποτική τεχνολογία και τα άριστου σχεδιασμού και ποιότητας εμφυτεύματα (προθέσεις) νέας γενιάς, βελτίωσαν έτι περαιτέρω τα αποτελέσματα μας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η ενασχόληση μας επί δέκα και πλέον χρόνια με συστήματα ψηφιακής υποβοήθησης των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου, μιας διαδρομής που ξεκίνησε με τον πλοηγό της Orthokey και συνεχίζεται σήμερα με το ρομποτικό σύστημα τελευταίας γενιάς ROSA, μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε τεκμηριωμένη άποψη για το βαθμό χρησιμότητας τους, καθώς διαθέτουμε μεγάλο αριθμό ασθενών και κυρίως μεγάλο χρόνο μετεγχειρητικής παρακολούθησης (follow up δεκαετίας), πιθανώς τον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο στην Ελλάδα.

Αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ρομποτική τεχνολογία προσφέρει σαφή πλεονεκτήματα στην εκτέλεση των ολικών αρθροπλαστικών και συγκεκριμένα :

  • εξαιρετική ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης, που εγγυάται άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα και μακροβιότητα της πρόθεσης
  • μέγιστη ασφάλεια και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών
  • απόλυτη εξατομίκευση της επέμβασης
  • μικρότερο χειρουργικό τραύμα
  • μικρή απώλεια αίματος (δεν απαιτείται μετάγγιση) και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • σύντομη νοσηλεία 1-2 ημερών
  • ταχύτατη αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • δυνατότητα επέμβασης σε σύνθετες και δύσκολες περιπτώσεις με προϋπάρχοντα υλικά οστεοσύνθεσης ή εμφυτεύματα.
  • Και τελικά μεγιστοποίηση του βαθμού ικανοποίησης του ασθενούς.

Και βέβαια μας επιτρέπει να εκτελούμε την ολική αρθροπλαστική του γόνατος -τα τελευταία έξι χρόνια- ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα με ένα χειρουργείο και μία νοσηλεία.

Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι τα ψηφιακά συστήματα -όσα κατά καιρούς χρησιμοποιήσαμε και όσα συνεχώς προκύπτουν- είναι χρήσιμα εργαλεία στα χέρια έμπειρων χειρουργών, τους οποίους σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν. Το καλό αποτέλεσμα πάντα θα εξαρτάται από την επιστημονική γνώση, την εμπειρία  και την τήρηση των αρχών της χειρουργικής τέχνης.

Η σύγχρονη τεχνολογία επικουρικά θα το τελειοποιεί.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801