Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Αιμορροΐδες: αίτια, συμπτώματα & σύγχρονη αντιμετώπιση ενός ευαίσθητου θέματος

αιμορροΐδες αιμορροϊδοπάθεια

Αιμορροΐδες – Αιμορροϊδοπάθεια: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι αιμορροΐδες, ή αλλιώς αιμορροϊδοπάθεια, ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό ατόμων τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, οι περισσότεροι και περισσότερες εκ των οποίων  διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια από Χειρουργό, είτε γιατί ντρέπονται για την πάθησή τους, είτε γιατί φοβούνται ενδεχόμενο επώδυνο χειρουργείο. Και όμως, η σύγχρονη Χειρουργική μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τις αιμορροΐδες δίνοντας θεραπεία άμεσα, αναίμακτα, ανώδυνα και οριστικά. Παρακάτω αναλύονται όσα πρέπει να ξέρετε για τις αιμορροΐδες

Τι είναι

Τι είναι οι αιμορροΐδες και πόσο συχνές είναι;

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικοί ανατομικοί, αγγειακοί σχηματισμοί στον πρωκτικό σωλήνα. Ο ρόλος των αιμορροΐδων είναι σημαντικός καθότι συμμετέχουν στον μηχανισμό εγκράτειας των κοπράνων και των αερίων, στην αίσθηση και διάκριση του περιεχομένου του πρωκτικού σωλήνα (υγρό, στέρεο, αέριο), ενώ τέλος, προστατεύουν τους υποκείμενους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες λοιπόν, είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές, που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Η διάταση και πρόπτωση αυτών των δομών αποτελεί παθολογική κατάσταση και ονομάζεται «Αιμορροϊδοπάθεια». Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση, καθώς υπολογίζεται ότι το 50% των ανδρών και γυναικών θα εμφανίσουν την πάθηση, κάποια στιγμή της ζωής τους.

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας;

Τα ακριβή αίτια που μπορεί κάποιος/α να εμφανίσει αιμορροΐδοπάθεια είναι άγνωστα, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις αιμορροΐδες και αυτοί είναι:

 • η κληρονομικότητα
 • η δυσκοιλιότητα, η οποία είναι συχνότερη στις γυναίκες
 • η κύηση (για τις γυναίκες)
 • ο χρόνιος βήχας
 • η παχυσαρκία
 • η παρατεταμένη ορθοστασία
 • η καθιστική ζωή
 • η συχνή και παρατεταμένη άρση βάρους
 • η ηλικία

Κατηγοριοποίηση

Aιμορροΐδες εσωτερικές & εξωτερικές: σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται;

Αναλόγως με το εάν έχει διαταθεί το εσωτερικό αιμορροϊδικό πλέγμα (βρίσκεται περίπου 2εκ εσωτερικά της πρωκτικής σχισμής) ή το εξωτερικό (στο τελευταίο τριτημόριο του πρωκτικού σωλήνα), οι αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια) ταξινομούνται σε εσωτερικές ή εξωτερικές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες διακρίνονται περαιτέρω, αναλόγως με τη βαρύτητα της εσωτερικής αιμορροϊδοπάθειας, σε 4 βαθμούς:

 • 1ου βαθμού: διάταση των αιμορροΐδων χωρίς πρόπτωση
 • 2ου βαθμού: ήπια πρόπτωση, αλλά επανέρχονται στη θέση τους από μόνες τους
 • 3ου βαθμού: μεγαλύτερη πρόπτωση, επανέρχονται στη θέση τους με δακτυλική ανάταξη
 • 4ου βαθμού: μόνιμη πρόπτωση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα που συνδέονται με τις αιμορροΐδες; 

Κλινικά η αιμορροϊδοπάθεια εκδηλώνεται με:

 • ψηλαφητούς προπίπτοντες αιμορροϊδικούς όζους
 • πόνο
 • αιμορραγία
 • περιπρωκτικό άλγος (πόνος γύρω από την περιοχή του πρωκτού
 • βάρος βλεννώδεις/κοπρανώδεις εκκρίσεις
 • κνησμό (φαγούρα)
 • αίσθημα ατελούς κένωσης

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση για των αιμορροΐδων;

Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας τίθεται απλά, με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, που περιλαμβάνει την επισκόπηση της περιοχής, τη δακτυλική εξέταση και την πρωκτοσκόπηση. Στις περιπτώσεις αιμορραγίας, συνιστάται επιπλέον η διενέργεια ολικής κολονοσκόπησης, για να αποκλειστούν άλλες σοβαρότερες αιτίες απώλειας αίματος, όπως πολύποδες ή καρκίνος του παχέος εντέρου.

Θεραπεία

Αιμορροΐδες & θεραπεία: πότε συντηρητικά και πότε χειρουργείο; 

Η οριστική θεραπεία για τις αιμορροΐδες είναι ΜΟΝΟ η χειρουργική επέμβαση, ενώ η συντηρητική αντιμετώπιση – θεραπεία περιλαμβάνει μέτρα, που στόχο έχουν αφενός την πρόληψη και αφετέρου την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Στη συντηρητική θεραπεία για τις αιμορροΐδες περιλαμβάνονται:

 • Διατροφικές οδηγίες, δηλαδή δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και άφθονη κατανάλωση νερού, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα
 • Αποφυγή κατανάλωσης μπαχαρικών και αλκοόλ καθώς έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την αιμορροϊδοπάθεια
 • Υγιεινή της περιοχής: Μετά τις κενώσεις αποφυγή χρήσης χαρτιού υγείας, αντ’ αυτού πλύσεις με χλιαρό νερό και σκούπισμα με βαμβακερή πετσέτα. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση σαπουνιού ή υγρομάντηλων, καθότι έτσι διαταράσσεται το pH του ευαίσθητου δέρματος της περιπρωκτικής περιοχής
 • Αύξηση σωματικής άσκησης και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
 • Ανακούφιση των συμπτωμάτων με χρήση τοπικής αναισθητικής γέλης (τζελ), απλών αναλγητικών από το στόμα (παρακεταμόλη), φλαβονοειδών και εδρόλουτρα (κάθισμα σε λεκάνη με χλιαρό νερό για 10-15 λεπτά)
Θεραπεία με χειρουργείο:

Παλαιότερα, για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είχαμε στη διάθεσή μας μόνο την «ανοικτή» μέθοδο, με την επέμβαση Milligan-Morgan, κατά την οποία οι προπίπτοντες αιμορροϊδικοί όζοι διατέμνονται. Πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική επέμβαση, η οποία όμως δυστυχώς συνοδεύεται από σημαντικού βαθμού μετεγχειρητικό πόνο και για αυτόν τον λόγο αυτή η χειρουργική θεραπεία προτείνονταν μόνο σε προχωρημένη νόσο.

Σύγχρονη αντιμετώπιση

Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε μια Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική που προσφέρει οριστική θεραπεία για τις αιμορροΐδες και αυτή είναι η Αιμορροϊδοπλαστική με Laser – LHP (Laser HemorrhoidoPlasty). Σε αυτήν την τεχνική, προωθείται λεπτή οπτική ίνα laser στη βάση των αιμορροϊδικών όζων, όπου και εφαρμόζεται ενέργεια laser, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των διατεταμένων ιστών και αγγείων και τελικά τη συρρίκνωση των όζων. Η μέθοδος αυτή προκαλεί ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, οπότε και ελάχιστο, έως καθόλου, μετεγχειρητικό πόνο. Η επέμβαση εκτελείται με γενική αναισθησία, έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επιπλέον, λόγω του ελάχιστου χειρουργικού τραύματος, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητα του.

Τι πρέπει να θυμάστε;

Είναι γεγονός ότι οι παθήσεις της περιπρωκτικής περιοχής, παρότι πολύ συνηθισμένες, εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού για πολλούς ανθρώπους. Σε συνδυασμό με την κακή «φήμη» που έχει η κλασική χειρουργική θεραπεία για τις αιμορροΐδες, λόγω του έντονου μετεγχειρητικού πόνου, οι πάσχοντες από αιμορροϊδοπάθεια διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια και λύση στο πρόβλημά τους, θεωρώντας το ως κάτι που απλά πρέπει να υπομένουν. Έχει έρθει η ώρα να αλλάξει αυτή η πεποίθηση! Στις μέρες μας έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πάθηση αποτελεσματικά, με πραγματικά ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, αναίμακτα και χωρίς πόνο, βελτιώνοντας άρδην την καθημερινότητα των ασθενών μας.

  Ζητήστε ραντεβού online
  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801