Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Bουβωνοκήλη: σύγχρονη θεραπεία με τη Λαπαροσκοπική τεχνική «TEP».

βουβωνοκήλη

Τι είναι

Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάγχνο (συνήθως αφορά ενδοκοιλιακό λίπος ή τμήμα του εντέρου του ατόμου) προβάλλει προς τα έξω μέσω ενός αδύναμου σημείου του δέρματος στο κάτω μέρος της κοιλιακής περιοχής.

Βουβωνοκήλη: Συχνότητα εμφάνισης

Η βουβωνοκήλη είναι μια από τις συχνότερες χειρουργικές παθήσεις αφού ένας στους 10 ενήλικες ανθρώπους θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή του. Η επίπτωσή της στους άντρες είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις γυναίκες.

Αίτια

Πώς προκαλείται;

Ο μηχανισμός δημιουργίας μιας βουβωνοκήλης δεν είναι πλήρως κατανοητός αν και υπάρχουν αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η κληρονομικότητα, η ενασχόληση με βαριές χειρονακτικές εργασίες που σχετίζονται με την ανύψωση βαρών, η σύνθεση «κατώτερης ποιότητας»-ανώριμου κολλαγόνου από τον οργανισμό και άλλοι σπανιότεροι.

Τι κινδύνους έχει η βουβωνοκήλη για την υγεία;

Η βουβωνοκήλη, εκτός από την τοπική αισθητική δυσμορφία, μπορεί να προκαλεί ενόχληση ή πόνο στην περιοχή, όμως ο βασικός της κίνδυνος είναι αυτός της περίσφιξης που αποτελεί μια επείγουσα χειρουργική κατάσταση και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.  Ευτυχώς, η πιθανότητα αυτή στους ασθενείς που έχουν ασυμπτωματικές βουβωνοκήλες είναι σχετικά μικρή.

Θεραπεία

Βουβωνοκήλη και αντιμετώπιση:

Η Βουβωνοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει καθιερωθεί η χρήση «πλεγμάτων» για τη θεραπεία της, αφού αποδείχθηκε πως με την τοποθέτηση τους ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής της νόσου. Τα πλέγματα είναι λεπτά, βιοσυμβατά κομμάτια συνθετικού υλικού, σε επίπεδη ή τρισδιάστατη μορφή, που φέρουν μικρούς πόρους και έχουν μεγάλη αντοχή. Ο βασικός τους ρόλος είναι να αναγνωρίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό ως ξένα σώματα και να προκαλούν τον σχηματισμό μιας εσωτερικής ουλής γύρω τους, η οποία θα ισχυροποιήσει τα κοιλιακά τοιχώματα, «φράζοντας» το στόμιο της κήλης.

Ποιες είναι οι τεχνικές που εφαρμόζονται στο χειρουργείο;

Τα τελευταία χρόνια, για τη θεραπεία της βουβωνοκήλης εφαρμόζεται τόσο η ανοικτή όσο και η λαπαροσκοπική τεχνική. Tα τελευταία όμως επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως ολοένα και περισσότερο, η λαπαροσκοπική, και συγκεκριμένα η μέθοδος «ΤΕΡ» είναι αυτή που εδραιώνεται ως εγχείρηση εκλογής λόγω της εξαιρετικής αποτελεσματικότητάς της, του ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου και της ταχύτατης επανόδου σε πλήρη ατομική και επαγγελματικής δραστηριότητας των ασθενών που την επιλέγουν.

Λαπαροσκοπική τεχνική TEP: αντιμετωπίστε τη βουβωνοκήλη μόνιμα, χωρίς τομές, ράμματα και πόνο

Η λαραποσκοπική προσπέλαση έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια, ως η μέθοδος εκλογής για τη θεραπεία των βουβωνοκηλών, όπως επιβεβαιώνεται και από τις κατευθυντήριες οδηγίες τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρίας Κήλης. Η πιο σύγχρονη λαπαροσκοπική τεχνική, είναι η τεχνική «ΤΕΡ» η οποία έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα από όλες τις άλλες διαθέσιμες τεχνικές.

Βουβωνοκήλη: Γιατί υπερτερεί η τεχνική TEP στη θεραπεία;

Είναι μία εντελώς ατραυματική τεχνική. Εφαρμόζοντάς την, δεν χρειάζεται να κόψουμε ή να καταστρέψουμε καμία ανατομική δομή του κοιλιακού τοιχώματος. Με την εμφύσηση αέρα, δημιουργούμε κατάλληλους χώρους ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα τα οποία μετά την τοποθέτηση του πλέγματος και την αφαίρεση του αέρα θα επανέλθουν ακριβώς στην αρχική τους κατάσταση. Το συνολικό τραύμα στο δέρμα θα είναι μία τομή ενός εκατοστού στο δέρμα του ομφαλού κι άλλες δύο, τριών χιλιοστών η κάθε μία, λίγο πιο κάτω.

Διαδικασία Επέμβασης

Συνοδεύεται από πόνο;

Είναι η πιο ανώδυνη τεχνική. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί. Δε τοποθετείται  κανένα ράμμα ούτε για την σύγκλειση του χάσματος της κήλης, ούτε για την καθήλωση του πλέγματος στη θέση του. Αυτό θα παραμείνει εκεί από την πίεση που του ασκείται εκ των έσω από τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα. σε μια ανατομική περιοχή που δεν έχει αισθητήρες πόνου. Η λαπαροσκοπική τεχνική ΤΕΡ είναι η μοναδική διαθέσιμη τεχνική χωρίς τάση και χωρίς ράμμα τα (tension free and Suture Free).

Έχει αποτέλεσμα;

Είναι πολύ αποτελεσματική τεχνική. Στις κλινικές μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται πως τα ποσοστά υποτροπής, δηλαδή να επανεμφανιστεί βουβωνοκήλη, μετά από την εφαρμογή της τεχνικής ΤΕΡ είναι κάτω από 1%, σαφώς μικρότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες μεθόδους αποκατάστασης.

Είναι ασφαλής;

Είναι μία απόλυτα ασφαλής τεχνική. Τα μετεγχειρητικά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν είναι σπάνια και εύκολα αντιμετωπίσιμα με συντηρητικά μέσα. Αφορούν κυρίως την εμφάνιση  αιμορραγικής  εκχύμωσης ή τη συλλογή καθαρού υγρού στην περιοχή της κήλης, και υποχωρούν από μόνα τους μετά από λίγες ημέρες χωρίς να απαιτείται κάποια παρέμβαση. Επιπλοκές από το χειρουργικό τραύμα δεν υπάρχουν, γιατί στην ουσία δεν υπάρχει χειρουργικό τραύμα.

Πόσο διαρκεί η νοσηλεία και η αποκατάσταση;

Είναι χειρουργείο μιας ημέρας. Οι ασθενείς με βουβωνοκήλη που θα χειρουργηθούν με την μέθοδο ΤΕΡ θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για λίγες ώρες και θα λάβουν εξιτήριο την ίδια μέρα.

Έχει πολύ εύκολη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς κινητοποιούνται, γευματίζουν και αυτοεξυπηρετούνται πλήρως. Από την επόμενη ημέρα μπορούν να ανεβαίνουν σκάλες να περπατούν όσο θέλουν ενώ οι ανάγκες τους σε παυσίπονα είναι ελάχιστες. Για ένα διάστημα είκοσι ημερών πρέπει να αποφεύγουν να σηκώνουν περισσότερα από 5 κιλά  αλλά μετά το διάστημα αυτό μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Σε δύο εβδομάδες μπορούν να ξεκινήσουν κάποιο ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής χωρίς βάρη ενώ στις 6 βδομάδες μπαίνουν σε πλήρες πρόγραμμα.

Είναι κατάλληλη μέθοδος για όλους;

Είναι η μέθοδος εκλογής τόσο για τους ασθενείς που πάσχουν από αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη, όσο για αυτούς που θα εμφανίσουν υποτροπή της νόσου μετά από χειρουργείο ανοικτής αποκατάστασης.

Τι ισχύει για την αναισθησία;

Η συγκεκριμένη λαπαροσκοπική μέθοδος απαιτεί τη χορήγηση γενικής αναισθησίας η οποία είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία. Τα σύγχρονα αναισθησιολογικά φάρμακα, επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση των ασθενών και την ασφαλή έξοδό τους από το νοσοκομείο μετά από λίγες ώρες. Τέλος θα πρέπει να τονισθεί ότι το πλέγμα που χρησιμοποιείται στην τεχνική ΤΕΡ έχει διπλάσιες διαστάσεις από αυτό της ανοικτής χειρουργικής και έτσι σφραγίζει εκ των έσω ΟΛΑ τα αδύναμα σημεία της περιοχής που ενδέχεται να οδηγήσουν στο μέλλων στη δημιουργήσουν άλλων αντίστοιχων κηλών.

Βουβωνοκήλη: Ποιο είναι το κόστος:

Η αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης με την λαπαροσκοπική τεχνική TEP δεν έχει διαφορά στο κόστος σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους και αν αναλογιστεί κανείς την ελάχιστη διάρκεια νοσηλείας, την απουσία επιπλοκών και πόνου το κόστος είναι ουσιαστικά μικρότερο. Το χειρουργείο για τη βουβωνοκήλη καλύπτεται από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση ή το κόστος επικοινωνήστε μαζί μας

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801