Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κύστη Κόκκυγος

κύστη κόκκυγος

Τι είναι

Τι είναι η κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακή κύστη, όπως είναι η επιστημονική της ονομασία, είναι μια κύστη που αναπτύσσεται στην περιοχή του ιερού οστού και τον κόκκυγα, στη μεσογλουτιαία πτυχή.

Συχνότητα

Σε ποια άτομα είναι συχνότερη η κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος είναι μια πολύ συχνή πάθηση, η οποία παρά το γεγονός ότι δεν είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντος, μπορεί να την επηρεάσει δυσμενώς σε μεγάλο βαθμό, λόγω της θορυβώδους, δύσκολης και υποτροπιάζουσας κλινικής της εικόνας.

Εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρές ηλικίες και συγκεκριμένα στις πρώτες 3 δεκαετίες της ζωής, ενώ μετά τα 35 οι πιθανότητες εμφάνισής της μειώνονται δραματικά. Επιπλέον, προσβάλλει τους άνδρες έως και 4 φορές συχνότερα από τις γυναίκες.

Αίτια

Πως εμφανίζεται η κύστη κόκκυγος και από ποιους παράγοντες επηρεάζεται

Τα ακριβή αίτια για την οποίο μπορεί να εμφανίσετε κύστη κόκκυγος είναι άγνωστα, ενοχοποιείται όμως η είσοδος τριχών στον υποδόριο ιστό, διαμέσου μικρών οπών στο δέρμα. Οι τρίχες που εγκλωβίζονται κάτω από το δέρμα, αναγνωρίζονται από τον οργανισμό μας σαν ξένο σώμα, προκαλούν αντίδραση στον υποδόριο ιστό, οπότε και σχηματίζεται η κύστη. Η κύστη αυτή επικοινωνεί με το υπερκείμενο δέρμα μέσω συριγγίων (παθολογικές δομές σαν τούνελ), τα οποία μπορεί να εκτείνονται μακριά από την κύστη, ακόμα και στους γλουτούς. Περαιτέρω, επιπλέον τρίχες μπορεί να εισχωρήσουν στα συρίγγια, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο και καθιστώντας, τελικά, αδύνατη την επούλωση.

Γνωστοί προδιαθεσικοί παράγοντες που συντελούν να εμφανιστεί κύστη κόκκυγος είναι η έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, δραστηριότητες κατά τις οποίες ασκείται πίεση στην περιοχή (πχ ποδηλασία), καθώς και ορμονικές διαταραχές.

Συμπτώματα

Από ποια συμπτώματα θα καταλάβετε ότι έχετε κύστη κόκκυγος

Κλινικά, η κύστη κόκκυγος εκδηλώνεται ως ψηλαφητή και επώδυνη σκληρία στην περιοχή της μεσογλουτιαίας σχισμής, με οξεία ή χρόνια εκροή υγρού/αίματος/πύου από την κύστη ή/και τα συρίγγια. Πολλές φορές όμως, μια κύστη κόκκυγος είναι ασυμπτωματική και γίνεται αντιληπτή μόνο επί επιπλοκής, δηλαδή όταν αναπτυχθεί απόστημα στην περιοχή. Το απόστημα οφείλεται στην επιμόλυνση της κύστης με μικρόβια και εκδηλώνεται με έντονο πόνο, ερυθρότητα και οίδημα, ενώ χρήζει ΑΜΕΣΗΣ χειρουργικής επέμβασης, ώστε να παροχετευθεί το πύον και να υποχωρήσει η φλεγμονή.

Διάγνωση

Πως γίνεται η διάγνωση για την κύστη κόκκυγος

Η διάγνωση για την κύστη κόκκυγος τίθεται εύκολα με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση. Σε πρώιμα στάδια της νόσου, όπου υπάρχει ενόχληση στην περιοχή, με ορατά στόμια εισόδου τριχών αλλά χωρίς σαφή αναγνώριση κύστης, μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια υπερηχογραφήματος των μαλακών μορίων της περιοχής, για τον εντοπισμό της κύστης.

Θεραπεία

Πότε χρειάζεται θεραπεία και τι επιλογές υπάρχουν για την κύστη κόκκυγος;

Η θεραπεία για την κύστη κόκκυγος είναι ΜΟΝΟ χειρουργική και περιλαμβάνει την εξολοκλήρου απομάκρυνση της κύστης και των συριγγίων που επικοινωνούν με το δέρμα. Η λήψη αντιβιωτικής αγωγής μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο πρώιμα στάδια φλεγμονής της κύστης, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία αποστήματος και δεν συνιστά θεραπεία της νόσου.
Παλαιότερα, η θεραπεία της κύστης κόκκυγος διενεργούταν με την ανοικτή μέθοδο, που περιλάμβανε χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της πάσχουσας περιοχής (δηλαδή της κύστης μαζί με τα συρίγγια), επί υγειών ορίων, αφήνοντας το τραύμα ανοικτό, να επουλωθεί από μόνο του, χωρίς την τοποθέτηση ραμμάτων (επούλωση κατά 2ο σκοπό). Η αποθεραπεία από το χειρουργείο είναι μακρά και δυσάρεστη για τον ασθενή, καθώς απαιτεί καθημερινές αλλαγές έως και την πλήρη επούλωση και συνήθως διαρκεί 3μήνες.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η θεραπεία για την κύστη κόκκυγος έχει αλλάξει άρδην, εφαρμόζοντας μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, κατά την οποία η κύστη δεν αφαιρείται χειρουργικά, αντ’ αυτού χρησιμοποιείται φωτοθερμική ενέργεια (laser), για τον καυτηριασμό και εξάχνωση, τόσο της κύστης όσο και των συριγγίων (SiLaC=SinusLaserClosure). Από τα στόμια των συριγγίων προωθείται ένα λεπτό εργαλείο (μήλη) στο εσωτερικό της κύστης και γίνεται μηχανικός καθαρισμός του περιεχομένου. Κατόπιν προωθείται λεπτή ίνα laser, διαμέσου των συριγγίων και εκλύεται κυκλοτερώς φωτοθερμική ενέργεια, που καυτηριάζει και καταστρέφει την κύστη και τα συρίγγια. Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 1 ώρα και δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Με την μέθοδο αυτή προκαλείται ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και ελάχιστος έως καθόλου μετεγχειρητικός πόνος, με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Συμπέρασμα

Είναι γεγονός ότι η κύστη κόκκυγος έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου ως μια βαριά πάθηση, λόγω της δυσάρεστης κλινικής εικόνας που έχει τοπικά αλλά και της επώδυνης και δύσκολης μετεγχειρητικής πορείας, που έπεται της θεραπείας, με την κλασική ανοιχτή τεχνική. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, η ενσωμάτωση των ιατροτεχνολογικών επιτευγμάτων και προόδων στην χειρουργική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος, από έμπειρους χειρουργούς, προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία, με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801