Η ιστορία της κύστεως κόκκυγος ξεκινά από το 1833 όταν ο Ηerbert Mayo ήταν ο πρώτος που περιέγραψε μια νόσο που αφορούσε κύστη γεμάτη από τρίχες στην βάση του κόκκυγα.
Το 1880 ο Ηodge έδωσε την ονομασία pilonidal από το λατινικό pilus που σημαίνει τρίχες και nidus που σημαίνει φωλιά (τριχοφωλεακό συρίγγιο). Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 80.000 στρατιώτες στις ΗΠΑ νοσηλεύθηκαν για κύστη κόκκυγος. Τότε δόθηκε και ο όρος “Jeep riders disease ” λόγω του ότι η πλειονότητα των ασθενών ήταν οδηγοί στρατιωτικών οχημάτων με μακρινά ταξίδια και καταπόνηση της περιοχής του κόκκυγα.
Κάθε χρόνο στην Αμερική 70.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με την συγκεκριμένη νόσο. Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι πολύ συχνή φλεγμονώδης πάθηση που εντοπίζεται στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα.Εμφανίζεται ως απλή κύστη ή ως απόστημα με η χωρίς κυταρρίτιδα ή ως χρόνιο συρίγγιο με έκκριση υγρού κατά διαστήματα.
Απαντάται συχνότερα στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες (14-40 ετών). Οφείλεται συνήθως στην πυκνή τριχοφυΐα της περιοχής ή σε σχηματισμό κύστης από την εμβρυική ακόμη ζωή.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Κάποιοι μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια.
Άλλοι μπορεί να εμφανίσουν αιφνιδίως απόστημα που συνοδεύεται από έντονο πόνο, δυσκολία βάδισης και πυρετό ( αφορά το 60%).
Υπάρχουν επίσης ασθενείς που διαμαρτύρονται για συνεχή εκροή υγρού στην περιοχή, που δημιουργεί έντονη αίσθηση κνησμού και δερματίτιδα.
Τέλος δυνατόν να εμφανίζεται ως ήπιος πόνος ή αδιευκρίνιστη ενόχληση στον κόκκυγα ιδιαίτερα μετά από έντονη δραστηριότητα.
Η διάγνωση γίνεται απλά με την κλινική εξέταση από τον γιατρό και δεν απαιτείται οποιαδήποτε άλλη παρακλινική εξέταση (αιματολογική ή ακτινολογική).
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου.
Σε αποστήματα εφαρμόζεται διάνοιξη και παροχέτευση με σύγχρονη χορήγηση αντιβιοτικών και αντιπυρετικών σκευασμάτων, 10%-15% των ασθενών θα εμφανίσουν αργότερα υποτροπή της πάθησης.
Οι χειρουργικές τεχνικές που λαμβάνουν χώρα είναι:
- “Ανοικτή μέθοδος”
Γίνεται εξαίρεση όλης της πάσχουσας περιοχής μετά των συριγγίων.
Απαιτεί μεγάλη χρονική περίοδο αποθεραπείας (μέχρι 2-3 μήνες) και γίνεται επούλωση “ κατά δεύτερο σκοπό”.
- “ Κλειστή μέθοδος“
Μετά την εξαίρεση της βλάβης αποκαθίστανται το έλλειμμα με άμεση συρραφή και γίνεται επούλωση “ κατά πρώτο σκοπό”.
Η περίοδος αποθεραπείας είναι 10-15 ημέρες.
Θα πρέπει εδώ να τονιστεί το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης υποτροπών (10%-30%)σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανοικτής μεθόδου (<10%) .
- Μέθοδος FiLaC με τη χρήση Laser (κυκλική-ακτινική διάχυση)
Εμφανίστηκε προ 6-7 ετών και έχει ως στόχο την θερμική καταστροφή της βλάβης με την ενέργεια του Laser .
Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και η επέμβαση διαρκεί συνήθως 20-30 min, υπό τοπική αναισθησία .
Οι ασθενείς επιστρέφουν στην δραστηριότητα τους σε 1-2 ημέρες.
- Αποκατάσταση κατά Karydakis και Bascom
Επιλέγεται για δύσκολες επιπλεγμένες περιπτώσεις με συρίγγια και μεγάλα τραύματα όπου γίνεται και πλαστική αποκατάσταση της περιοχής .
Το ποσοστό επανεμφάνισης είναι <5%.
Διευθυντής Α΄ Χειρουργικής Κλινικής, Ευρωκλινική Αθηνών
Για να κλείσετε ραντεβού ή να ενημερωθείτε περαιτέρω καλέστε στο 210 64.16.139 (Δευτ. – Παρ. 9:00-17:00) ή πατήστε: