Υπνική Άπνοια

Υπνική Άπνοια

Τι είναι ο ύπνος; Είναι μια φυσιολογική, δυναμική και πολύπλοκη διαδικασία και αποτελεί μια από τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση του ανθρώπου.

Τι είναι η Υπνική Άπνοια; Οι διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές για την υγεία και τη ζωή του ίδιου του ανθρώπου και των γύρω του. Υπνική άπνοια σημαίνει επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα συμπτώματα και τα ενοχλήματα του ανθρώπου που παρουσιάζει υπνικές άπνοιες είναι χαρακτηριστικά (θα τα δούμε παρακάτω) και αποτελούν το «Σύνδρομο Άπνοιας–Υπόπνοιας στον Ύπνο». Αν η αιτία του συνδρόμου είναι η απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών στον ύπνο, τότε ονομάζεται «Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας-Υπόπνοιας στον Ύπνο ή ΣΑΑΥΥ» και είναι η συχνότερη από αυτές τις διαταραχές. Εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες (λιγότερο στις γυναίκες), μέσης ηλικίας και ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου είναι η παχυσαρκία.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις του ΣΑΑΥΥ στη ζωή του ατόμου;

• Άμεσες για τη ζωή του ασθενούς την ώρα που κοιμάται, λόγω της ενδεχόμενης βαρύτητας των απνοιών στον ύπνο (οι οποίες προκαλούν πτώση του οξυγόνου στο αίμα, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αρρυθμίες, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ισχαιμικό καρδιακό επεισοδίο).
• Έμμεσες την επόμενη ημέρα (λόγω του ότι ο ασθενής δεν κοιμάται καλά, την επόμενη μέρα έχει υπνηλία και μειωμένη εγρήγορση με αποτέλεσμα να υπάρχει π.χ. κίνδυνος θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος αν ο ασθενής είναι οδηγός).
• Έμμεσες στη ποιότητα ζωής του ασθενούς (π.χ. διαταραχές της συμπεριφοράς, κατάθλιψη, διαταραχές της σεξουαλικότητας).

Ποιός είναι ο μηχανισμός του ΣΑΑΥΥ; Όταν ήμαστε ξύπνιοι οι μύες του σώματός μας έχουν μιά κάποια σύσπαση (μυϊκός τόνος). Ο μυϊκός τόνος είναι απαραίτητος για την ζωή μας γιατί π.χ. μας κρατά όρθιους και γιατί κρατά επίσης ανοικτούς τους ανώτερους αεραγωγούς για να αναπνέουμε σωστά. Στον ύπνο όμως οι μύες του σώματός μας χαλαρώνουν για να ξεκουραστούν και έτσι ο μυϊκός τόνος πέφτει. Αν τώρα το εύρος των ανώτερων αεραγωγών είναι οριακό (π.χ. από εναπόθεση λίπους στα πλάγια του λαιμού λόγω παχυσαρκίας), τότε με την πτώση του μυϊκού τόνου οι ανώτεροι αεραγωγοί κλείνουν τελείως, με αποτέλεσμα να πυροδοτείται μια σειρά παθολογικών γεγονότων που οδηγούν στο ροχαλητό, τις άπνοιες, τον ανήσυχο ύπνο και την κακή οξυγόνωση του οργανισμού μας με όλα τα επακόλουθα της επόμενης ημέρας.

Ποιό είναι το προφίλ του ασθενούς με ΣΑΑΥΥ; Συνήθως είναι άνδρας, 50άρης, παχύσαρκος, με ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης ή σακχαρώδη διαβήτη, που ροχαλίζει δυνατά όταν κοιμάται και δεν αφήνει την σύντροφό του να κοιμηθεί. Μπορεί η αναπνοή του να σταματάει στον ύπνο ή να έχει συχνές αφυπνήσεις και το πρωί να σηκώνεται από το κρεβάτι με την αίσθηση ότι δεν έχει χορτάσει ύπνο. Ακόμη συχνά έχει πρωινό πονοκέφαλο, νιώθει νυσταγμένος ή κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, είναι άκεφος και πίνει πολλούς καφέδες για να «λειτουργήσει». Αν οδηγεί δε, μπορεί και να τον πάρει ο ύπνος στο φανάρι!
Από τη περιγραφή αυτή καταλαβαίνουμε γιατί το ΣΑΑΥΥ είναι σημαντικό και γιατί πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Η αργοπορημένη διάγνωση ή μη ορθή αντιμετώπισή του μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, ειδικά αν ο ασθενής κάνει κάποιο επάγγελμα που απαιτεί έντονη και συνεχή εγρήγορση (π.χ. οδηγός λεωφορείου)!

Τι είναι η Μελέτη Ύπνου; Ο άνθρωπος που σκιαγραφήσαμε παραπάνω, θα πρέπει να μελετηθεί σε ειδικό Εργαστήριο Μελέτης των Διαταραχών του Ύπνου και να υποβληθεί σε πολυϋπνογραφία (δηλ. μελέτη ύπνου). Αν ευρεθεί να έχει πάνω από ένα ορισμένο αριθμό απνοιών-υποπνοιών ανά ώρα ύπνου ή/και ημερήσια υπνηλία, τότε θεωρείται ότι πάσχει από Σύνδρομο Απνοιών-Υποπνοιών στον Ύπνο και πρέπει να αντιμετωπισθεί με συσκευή Συνεχούς Θετικής Πίεσης (συσκευή CPAP) με την οποία θα πρέπει να κοιμάται στο εξής .

Τι είναι η συσκευή CPAP; Η συσκευή αυτή δίνει, μέσω μιας μάσκας που εφαρμόζεται στο πρόσωπο του ασθενούς, αέρα υπό πίεση με τον οποίο ανοίγουν οι αεραγωγοί και ο ασθενής αναπνέει χωρίς να κάνει άπνοιες στον ύπνο και να πέφτει το οξυγόνο του στο αίμα. Σήμερα θεωρείται ότι είναι η κατ’ εξοχήν θεραπευτική μέθοδος του συνδρόμου Απνοιών-Υποπνοιών στον Ύπνο και για τον λόγο αυτό ο ασθενής πρέπει να την αποδεκτεί ανεπιφύλακτα. Παράλληλα με την εφαρμογή της μάσκας CPAP, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι συνοδές παθολογικές καταστάσεις όπως παχυσαρκία, υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, στεφανιαία νόσος, κατάθλιψη, κλπ. Επίσης συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος, αλκοολούχων ποτών, βαρέων γευματων και υπνωτικών χαπιών πριν απο την κατάκλιση.

Εν κατακλείδει: Σήμερα πιστεύουμε ότι το ροχαλητό, οι άπνοιες και η ημερήσια υπνηλία δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου! Στην πραγματικότητα η υπνική άπνοια είναι ένα αρκετά πιό πολύπλοκο παθολογικό φαινόμενο που επηρεάζει την λειτουργία ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού.

Πνευμονολόγος


Για να κλείσετε ραντεβού ή να ενημερωθείτε περαιτέρω καλέστε στο 210 64.16.139 (Δευτ. – Παρ. 9:00-17:00) ή πατήστε:

  • Share This