Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Διαταραχές ύπνου: Αίτια & Αντιμετώπιση

διαταραχές ύπνου

Διαταραχές ύπνου

Διαταραχές ύπνου: Ο ύπνος αποτελεί ζωτικό συστατικό της σωματικής και πνευματικής  υγείας  και απαραίτητη προϋπόθεση για ευεξία και ποιότητα ζωής. Ωστόσο, ένας στους τρεις ενήλικους παραπονείται για κάποια διαταραχή του ύπνου, με συχνότερες την αϋπνία, την ημερήσια υπνηλία, το ροχαλητό ή τον ανήσυχο μη αναζωογονητικό ή ανεπαρκή ύπνο.

Η αϋπνία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική μας συμπεριφορά. Επιπλέον τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία για περισσότερο από ένα χρόνο έχουν 40 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Έλληνες φαίνεται να ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου.

Αίτια

Σε ομάδες πληθυσμού με προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως  παχυσαρκία, κάπνισμα, ροχαλητό, υπέρταση, κληρονομικότητα κ. ά.,  μπορεί να πάσχει μέχρι και το 10% από αποφρακτική άπνοια  ύπνου, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που αυξάνει την πιθανότητα για  τροχαία ατυχήματα και για  καρδιαγγειακά επεισόδεια.

Ιδιαίτερα τα άτομα με ανθεκτική (στα χορηγούμενα φάρμακα)  αρτηριακή υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή ή καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και άτομα με νευρολογικά νοσήματα (πρωταγωνιστές είναι η νόσος Parkinson , τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αλλά και τα νευρομυικά νοσήματα)  θα πρέπει οπωσδήποτε, κατόπιν υπόδειξης του γιατρού τους, να απευθύνονται σε εξειδικευμένο Κέντρο Ύπνου.

Τελευταία αλλά εξίσου σημαντική αναφέρεται η μάστιγα του σύγχρονου τρόπου ζωής με την πολύωρη έκθεση στο «μπλε φως» οθόνης (smart phone, tablet , laptop…), ιδιαίτερα στους εφήβους, αλλά και σε όλες τις ηλικίες με δυσμενείς συνέπειες στη διάρκεια και ποιότητα του ύπνου και, συνεπακόλουθα , στις γνωσιακές λειτουργίες καθώς διαταράσσει την λειτουργία του βιολογικού ρολογιού και τους απαραίτητους κιρκαδιανούς ρυθμούς ύπνου -εγρήγορσης.

Όσο για τον «αγαπημένο» μεσημεριανό ύπνο- τη λεγόμενη «σιέστα» των νότιων λαών (μεταξύ αυτών και του δικού μας) φαίνεται πως δεν είναι πολιτισμικό φαινόμενο αλλά βιολογική ανάγκη!

Η παγκόσμια εταιρία ύπνου (WSS) στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες του χώρου της ιατρικής του ύπνου ( Sleep Specialists)  όρισε την Παρασκευή πριν την Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου (για φέτος η 19η Μαρτίου) ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, ώστε να αναδείξει την αξία ενός ποιοτικού , επαρκούς ύπνου για την ποιότητα ζωής και να αναδείξει τις παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου , αλλά να επηρεάζουν δυσμενώς όλη την υγεία και ευεξία του ατόμου . Το σύνθημα «Καλύτερος ύπνος, Καλύτερη ζωή, Καλύτερος πλανήτης» δίνει έμφαση σε όλα τα παραπάνω.

Αντιμετώπιση

Η Ευρωκλινική Αθηνών ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των καιρών και στις επιταγές της σύγχρονης επιστήμης του Ύπνου διαθέτει πλήρως οργανωμένο Εργαστήριο Ύπνου , στελεχωμένο με γιατρούς και τεχνικούς με εμπειρία και γνώση , όπου εκτελείται η Gold Standard εξέταση της επιτηρούμενης Πολυπνογραφίας (PSG, polysomnography) (ή αλλιώς, πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου) με πλήρεις καρδιοαναπνευστικές και ηλεκτροφυσιολογικές παραμέτρους, μέσω της οποίας τίθεται ακριβής διάγνωση των διαταραχών του ύπνου.

Επιπλέον, η Ευρωκλινική Αθηνών παρέχει τη δυνατότητα της Πολυγραφίας (μελέτη ύπνου τύπου 3) που εκτελείται με φορητή συσκευή στο σπίτι του εξεταζόμενου, που καταγράφει καρδιοαναπνευστικές παραμέτρους και θέτει τη διάγνωση με απόλυτη ασφάλεια και αξιοπιστία.

Ο ποιοτικός Ύπνος δεν είναι πολυτέλεια.

Είναι βιολογική ανάγκη ζωτικής σημασίας , που πρέπει να λάβει την προσοχή και τη φροντίδα που του αξίζει και οι διαταραχές του να διαγνωστούν και να αντιμετωπισθούν εγκαίρως!

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801