Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος με το σύστημα ROSA

Τι είναι η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Η αρθροπλαστική του γόνατος γενικά είναι η επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, όταν αυτή βρίσκεται σε τελικό στάδιο και η συντηρητική θεραπεία κρίνεται αναποτελεσματική.

Κατά την ολική αρθροπλαστική  αντικαθιστούμε τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης με ειδικές προθέσεις (εμφυτεύματα).

Η ρομποτική αρθροπλαστική αποτελεί μια νέα τεχνική που χρησιμοποιεί την σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία αιχμής, για την εκτέλεση της επέμβασης.  Η χρήση του ρομπότ εξασφαλίζει απόλυτη ακρίβεια, άριστο αποτέλεσμα, επαναληψιμότητα (σταθερό αποτέλεσμα όσες φορές και να εκτελεστεί το χειρουργείο).

Ο συνδυασμός της ρομποτικής τεχνολογίας, με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας και με πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (Fast track), έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη χειρουργική του γόνατος.

Γιατί προέκυψε η ανάγκη της χρήσης της ρομποτικής τεχνολογίας;

  • Αυξήθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης και συνεπώς οι ασθενείς που θα χρειαστούν ολική αρθροπλαστική
  • Ετησίως εκτελούνται στις ΗΠΑ περίπου ένα εκατομμύριο ολικές αρθροπλαστικές γόνατος
  • Το ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών μετά από συμβατικές αρθροπλαστικές φτάνει το 80%.Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με τις νεότερες μεθόδους, αλλά με τη ρομποτική τεχνολογία μεγιστοποιείται.
  • Ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ολοένα και μειώνεται, καθώς οι νεότεροι ασθενείς αρνούνται να δεχτούν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων που προκύπτει από το πρόβλημά τους.
  • Οι ασθενείς μετεγχειρητικά έχουν την προσδοκία να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής που είχαν πριν την εκδήλωση της οστεοαρθρίτιδας, χωρίς περιορισμούς.

 

Η πορεία προς τη ρομποτική τεχνολογία

Η αρθροπλαστική του γόνατος έχει εξελιχθεί τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, αρχικά με τις τεχνικές M.I.S (minimal invasive techniques),στη συνέχεια με τις εξατομικευμένες προθέσεις (PSI knee), την ψηφιακή υποβοήθηση (CAS) και σήμερα με τη ρομποτική αρθροπλαστική.

Το ρομποτικό σύστημα ROSA (RObotized Surgery Assisting) έλαβε έγκριση λειτουργίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό FDA (food and drug administration) τον Ιανουάριο του 2019 και αποτελεί το τελευταίο ρομποτικό σύστημα που δημιουργήθηκε, εξέλιξη των προηγουμένων.

Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Zimmer-Biomet, παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο των ορθοπαιδικών υλικών.

Στην Ευρωκλινική Αθηνών εγκαταστάθηκε πρόσφατα το τελευταίας γενιάς ρομποτικό σύστημα ROSA.

 

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αρθροπλαστικής γονατος με το ROSA

Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος εξασφαλίζει:

  • εξαιρετική ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης, που εγγυάται άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα και μακροβιότητα της πρόθεσης
  • μέγιστη ασφάλεια και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών
  • απόλυτη εξατομίκευση της επέμβασης
  • μικρότερο χειρουργικό τραύμα
  • μικρή απώλεια αίματος (δεν απαιτείται μετάγγιση) και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • σύντομη νοσηλεία 1-2 ημερών
  • ταχύτατη αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • δυνατότητα επέμβασης σε σύνθετες και δύσκολες περιπτώσεις με προϋπάρχοντα υλικά οστεοσύνθεσης ή εμφυτεύματα.
  • Και τελικά μεγιστοποίηση του βαθμού ικανοποίησης του ασθενούς.

 

Προεγχειρητικός σχεδιασμός

Για τη ρομποτική αρθροπλαστική με το σύστημα ROSA, δεν απαιτείται αξονική η μαγνητική τομογραφία πριν την επέμβαση.

Η «χαρτογράφηση» της άρθρωσης γίνεται από το ρομπότ κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Σε σύνθετες περιπτώσεις κι εφόσον το κρίνει ο χειρουργός μπορεί να προηγηθεί μία ειδική ακτινογραφία όλου του σκέλους (αξονομετρική), η οποία αποστέλλεται στο εξωτερικό για τις αρχικές μετρήσεις.

Εκπαίδευση και εμπειρία του χειρουργού

Ο χειρουργός εκτελεί την επέμβαση έχοντας τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργείου και το ρομπότ αποτελεί άριστο βοήθημα για την επιτυχία του βέλτιστου αποτελέσματος.

Απαιτείται εκπαίδευση και πιστοποίηση του χειρουργού σε εξειδικευμένο κέντρο και κατάλληλη εκπαίδευση όλης της χειρουργικής ομάδας.

Απαιτείται επιπλέον μεγάλη εμπειρία του χειρουργού σε συμβατικές αρθροπλαστικές, σε περίπτωση που απαιτηθεί η τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού.

 

Αναισθησία κατά τη χειρουργική επέμβαση

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος με το ρομποτικό σύστημα ROSA, εκτελείται με περιοχική αναισθησία (ραχιαία ή επισκληρίδιο ή συνδυασμό των δύο).Ο ασθενής μπορεί να λάβει επιπλέον και μέθη για να παραμείνει απόλυτα  ήρεμος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 

Η επέμβαση

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Αρχικά γίνεται η χαρτογράφηση του γόνατος από το ρομπότ.

Στη συνέχεια ο χειρουργός εκτελεί την επέμβαση χρησιμοποιώντας το βραχίονα του ρομποτικού συστήματος. Το συγκεκριμένο σύστημα δίνει απόλυτη ελευθερία στον χειρουργό, επιτρέποντας του να τροποποιεί τις επιλογές σε κάθε βήμα.

Στο τέλος της επέμβασης ελέγχεται το αποτέλεσμα με απόλυτα μετρήσιμες παραμέτρους και η ταύτισή του αποτελέσματος με τον αρχικό σχεδιασμό.

 

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος ,εξασφαλίζει άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα, άμεση αποκατάσταση και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι ασθενείς σηκώνονται να περπατήσουν λίγες ώρες μετά την επέμβαση, με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτών και τη χρήση κάποιου υποστηρικτικού βοηθήματος (συνήθως περιπατητήρα τύπου Π).

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας (1-2 ημέρες) ακολουθούν μετεγχειρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης, κινητοποίησης και ενδυνάμωσης, το οποίο εφαρμόζουν και κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Στην εργασία τους -και ανάλογα των απαιτήσεων- επιστρέφουν σε 3-4 εβδομάδες.

Μετά από 3 μήνες μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες χαμηλής έντασης και χωρίς επαφή, όπως κολύμβηση, τένις, ήπιο τρέξιμο, ποδηλασία, χορός κ.τ.λ.

Προϊόντος του χρόνου μπορούν να δραστηριοποιούνται με μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Ποιος ο κίνδυνος επιπλοκών με τη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος;

Δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση με μηδενική πιθανότητα επιπλοκών.  Από τη διεθνή βιβλιογραφία προκύπτει ότι η χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών και αυξάνει τον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών και πιθανόν το χρόνο ζωής της πρόθεσης, στοιχεία που είχαν παρουσιάσει βελτίωση και με τη χρήση των πρόδρομων της ρομποτικής μεθόδων.

Στο κέντρο μας, οι επιπλοκές βρίσκονται στα επίπεδα των πλέον εξειδικευμένων κέντρων του εξωτερικού.

Μπορεί να εκτελεστεί η επέμβαση ταυτόχρονα στα δύο γόνατα;

Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν το πρόβλημα και στα δύο άκρα. Η συνήθης τακτική είναι να χειρουργούνται στο ένα και λίγους μήνες αργότερα στο άλλο. Είναι αυτονόητα βολικό να χειρουργηθούν ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα, είναι όμως ασφαλές; Με το ρομποτικό σύστημα ROSA και με δεδομένη την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και της συνολικής επιβάρυνσης του οργανισμού (πόνος, αιμορραγία, πνευμονική εμβολή, φλεγμονές) η επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί σε επιλεγμένους ασθενείς, με ασφάλεια ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα, κάτι που είχε σαφώς καταδειχθεί με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας -πρόδρομης της ρομποτικής- την οποία το κέντρο μας χρησιμοποίησε για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801