Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Διάγνωση καρκίνου: Μάθε τι μπορείς να κάνεις εσύ για το νόσημά σου στο Ιατρείο Τρόπου Ζωής της Ευρωκλινικής

Ιατρείο τρόπου ζωής Ευρωκλινική

Ο καρκίνος είναι μία λέξη που σοκάρει τον ασθενή, ακόμη και αν είναι πλέον γνωστό ότι οι περισσότερες μορφές καρκίνου θεραπεύονται. Είναι πλέον σύνηθες να έχουμε στον κύκλο μας φίλους και συγγενείς που ζουν μία εντελώς φυσιολογική ζωή πολλά χρόνια μετά την περιπέτειά τους με τη νόσο. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η διάγνωση είναι η αφορμή μετά το αρχικό σοκ να δει κανείς τι πήγαινε λάθος σε καθημερινές συνήθειες και να ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτοφροντίδας.

Ήταν για μένα ένα μεγάλο μάθημα ζωής η πρώτη ασθενής που μου είπε: Γιατρέ ευχαριστώ τον καρκίνο γιατί μου έμαθε να προσέχω και εμένα! Έκτοτε το έχω ακούσει πολλές φορές και το έχω δει ακόμη περισσότερο να γίνεται με ασθενείς που επισκέπτονται το Ιατρείο Τρόπου Ζωής της Ευρωκλινικής.

Προσεγγίζοντας τον Καρκίνο με τον Ιατρό Lifestyle Medicine

Τι πρέπει όμως να προσδοκά αυτός ή αυτή που μετά τη διάγνωση «καρκίνος» επισκέπτεται το Ιατρείο Τρόπου Ζωής;

Να επισημάνουμε εδώ ότι τα τελευταία χρόνια, στον τομέα της ογκολογίας αναγνωρίζεται ο ρόλος του τρόπου ζωής όχι μόνο στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία και την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υγιεινές συνήθειες ζωής μπορούν:

  • να επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα της θεραπείας
  • να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής
  • να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου.

Η Ιατρική του Τρόπου Ζωής, μια ολιστική προσέγγιση που δίνει έμφαση σε υγιείς συμπεριφορές και τροποποιήσεις αυτών που δεν είναι ιδανικές, αποδεικνύεται ότι αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο και στη μάχη κατά του καρκίνου. Εστιάζοντας στη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τον αναζωογονητικό ύπνο, τη διαχείριση του άγχους, τη διακοπή αλκοόλ-καπνίσματος κ.α. ο Ιατρός Lifestyle Medicine με την ομάδα του ενδυναμώνουν τους ασθενείς να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην αποκατάσταση της υγείας και την ευεξία τους.

Η Ιατρική του Τρόπου Ζωής απαντά επιστημονικά και εμπεριστατωμένα σε ερωτήματα ασθενών και οικείων τους, βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής κατά τη θεραπεία και αντιμετωπίζοντας αμφιβόλου επιστημονικής αξιοπιστίας απαντήσεις που μπορεί να αναζητούν στο διαδίκτυο και στον κοινωνικό τους κύκλο.

Ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του καρκίνου

Ο ασθενής έχει κάθε δικαίωμα να ρωτάει για τη διατροφή του κατά τη θεραπεία, ωστόσο δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Επιστημονικές ενδείξεις υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να συμβάλει στην ανάρρωση. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποφεύγονται οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές, τα ζαχαρούχα ποτά, το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, καθώς και το αλκοόλ. Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους είναι επίσης σημαντική. Στο Ιατρείο Τρόπου Ζωής, οι ασθενείς και οι φροντιστές τους εκπαιδεύονται σχετικά με τη διατροφή μέσω συνεδριών Γαστρονομικής Ιατρικής, καθοδηγούνται να επιλέγουν θρεπτικές και καλής ποιότητας πρώτες ύλες και να μαγειρεύουν γεύματα που βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στις θεραπείες.

Σωματική δραστηριότητα: Ένα βήμα προς τη θεραπεία

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα άλλο βασικό συστατικό της ιατρικής του τρόπου ζωής στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δύναμη, την αντοχή και τη συνολική ευεξία των ασθενών. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη θεραπεία, στη μείωση της κόπωσης και στην ενίσχυση της συναισθηματικής ευεξίας. Η άσκηση είναι φάρμακο για τον καρκίνο. Σε ένα Ιατρείο Τρόπου Ζωής ο/η ασθενής με καρκίνο λαμβάνει συνταγογραφημένο ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης ως συμπληρωματική θεραπεία.

Η Σημασία της ψυχικής ευεξίας

Η διαχείριση του άγχους και η προώθηση της ψυχικής ευεξίας αποτελούν επίσης κρίσιμες πτυχές της ιατρικής του τρόπου ζωής στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Μελέτες αποδεικνύουν ότι τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις χαλάρωσης, ακόμη και η προσευχή μειώνουν το άγχος, την κατάθλιψη και τη δυσφορία των ασθενών με καρκίνο. Στο ιατρείο του Τρόπου Ζωής γίνεται αξιολόγηση των επιπέδων stress, των συμπτωμάτων κατάθλιψης και συνολικά της ψυχικής υγείας και προτείνεται πάντα η συνεργασία με τον κατάλληλο επαγγελματία ψυχικής υγείας ψυχίατρο ή ψυχολόγο.

Το κλειδί για μια υγιή ζωή μετά τη διάγνωση του καρκίνου

Συνοψίζοντας, στη μάχη κατά του καρκίνου, η ιατρική του τρόπου ζωής απαντά με επιστημονικό τρόπο στο ερώτημα: Έχω διαγνωστεί με καρκίνο, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω εγώ;

Ο Ιατρός του Τρόπου Ζωής συνεργάζεται με τον ασθενή, με τους υπολοίπους θεράποντες ιατρούς και την ομάδα επαγγελματιών Υγείας καθοδηγώντας τον /την ασθενή στη διάρκεια των θεραπειών και μετά σε μια πιο υγιή ζωή. Το ουσιαστικότερο όλων όμως, είναι ότι σε αυτό το Ιατρείο ο ασθενής δε λαμβάνει απλά συμβουλές, αλλά με τακτικές συνεδρίες που βασίζονται σε τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς και προσωπικής ενδυνάμωσης η ομάδα βοηθά τον ασθενή να αλλάξει τις συνήθειες του και να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801