Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Διατροφικές Συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

διατροφή και καρκίνος μαστού

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ο καρκίνος του μαστού οφείλεται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες,  δηλαδή σε γονίδια που είτε έχουν κληρονομηθεί, είτε έχουν προκύψει επίκτητα μετά από τυχαίες μεταλλάξεις του DNA. Στην κληρονομικότητα ακόμα δεν μπορούμε να επέμβουμε, αλλά μέσω της συστηματικής επιστημονική έρευνας πλέον έχουμε αναγνωρίσει κάποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες που δυνητικά προκαλούν μεταλλάξεις. Ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν την κορωνίδα των περιβαλλοντικών παραγόντων.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που προσπαθούν να συσχετίσουν μεμονωμένα τρόφιμα με τις διάφορες ασθένειες, ωστόσο η διατροφή εξ ορισμού περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, οπότε η απομόνωση συγκεκριμένων τροφίμων δεν είναι εύκολη και συνήθως οδηγεί σε αντικρουόμενα αποτελέσματα λόγω της συνέργειας των συγχυτικών παραγόντων. Επίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί η ενδεδειγμένη ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης ενός τροφίμου προκειμένου να έχει προστατευτική δράση. Δηλαδή, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όταν διαβάζουμε έρευνες στο διαδίκτυο που εκθειάζουν συγκεκριμένα τρόφιμα. Αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού, υπάρχουν δημοσιευμένα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν προστασία από τα μήλα, το μπρόκολο, τα καρότα, τον μαϊντανό, τον σολομό, τα καρύδια και το ελαιόλαδο. Δυστυχώς, κανένα τρόφιμο ή διατροφικό πρότυπο δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου, αλλά ένας υγιεινός  και ισορροπημένος τρόπος διατροφής φαίνεται ότι μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες. Συγκεκριμένα:

  • Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος κατά την ενήλικη ζωή σας. Αποφύγετε να πάρετε βάρος, αλλά εάν προκύψει, προσπαθήστε να το χάσετε εγκαίρως. Η παχυσαρκία έχει σχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου μαστού.
  • Αυξήστε τη μυϊκή σας μάζα. Τα χαμηλά ποσοστά μυϊκής μάζας και επομένως τα υψηλά ποσοστά λιπώδους ιστού αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για τους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού. Η αύξηση της μυϊκής μάζας επιτυγχάνεται μόνο μέσω της συστηματικής άσκησης.
  • Περιορίστε την ζάχαρη στο ελάχιστο δυνατό. Η αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων, και ιδιαίτερα της ζάχαρης, έχει ενοχοποιηθεί για πολλές μορφές καρκίνου, κυρίως λόγω του ότι η μεγάλη πρόσληψή τους παρέχει πολλές θερμίδες και οδηγεί σε αυξημένη εναπόθεση λίπους στο σώμα και παχυσαρκία.
  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων φαίνεται ότι προστατεύει από την εμφάνιση αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού, πιθανόν λόγω της ευεργετικής επίδρασης των φυτικών ινών στη μικροχλωρίδα του εντέρου.
  • Ενισχύστε την κατανάλωση τροφίμων με φυσικά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά, όπως λέει και το όνομά τους, δεσμεύονται στις ελεύθερες ρίζες των κυττάρων, αποτρέποντας έτσι την οξείδωσή τους και τις βλαβερές συνέπειες αυτής. Τα αντιοξειδωτικά απατώνται σε μεγάλη συγκέντρωση στα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα, το πράσινο τσάι, το χαμομήλι, τον καφέ και το κακάο.
  • Επαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και η αυξημένη πρόσληψή τους πειραματικά έδειξε να περιορίζει τόσο την ανάπτυξη όσο και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Επομένως, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 1-2 φορές την εβδομάδα φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση.
  • Περιορίστε τα προϊόντα σόγιας. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η σχέση φυτοοιστρογόνων με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Παλιότερα ερευνητικά δεδομένα και επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν προστατευτική επίδραση, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία συγκλίνουν στην άποψη ότι η πρωτεΐνη της σόγιας ενισχύει τα γονίδια πολλαπλασιασμού του καρκίνου του μαστού.
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφύγετε τα επεξεργασμένα ένα κρέατα (πχ αλλαντικά). Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση με την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και καρκίνου του μαστού, αλλά προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και το πρότυπο μεσογειακής διατροφής, το κόκκινο κρέας δεν πρέπει να εμφανίζεται στο τραπέζι περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ στις γυναίκες φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων και επιπρόσθετα έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων του μαστού μετατρέποντάς τα σε καρκινικά.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα και τους κλειστούς χώρους που καπνίζουν. Παρότι το κάπνισμα δεν έχει συσχετιστεί άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αντίθετα με άλλες μορφές καρκίνου (πχ καρκίνος του πνεύμονα), από επιδημιολογικές μελέτες φάνηκε ότι τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού είναι μεγαλύτερα στις καπνίστριες σε σχέση με τις μη καπνίστριες, αλλά και στις γυναίκες που εκτίθενται αρκετά σε παθητικό κάπνισμα.

10 Tips για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

  1. Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος στα φυσιολογικά επίπεδα
  2. Ασκηθείτε συστηματικά
  3. Περιορίστε την ζάχαρη
  4. Καταναλώστε καθημερινά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης
  5. Καταναλώστε όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα
  6. Καταναλώστε ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα
  7. Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε 1 φορά την εβδομάδα
  8. Περιορίστε τα προϊόντα σόγιας και τα αλλαντικά
  9. Αποφύγετε το αλκοόλ
  10. Αποφύγετε το κάπνισμα

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801