Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική: Τα πλεονεκτήματα και οι εφαρμογές της στα παιδιά
Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργικής(Ε.Ε.Χ) στη χειρουργική γενικότερα και στην Παιδοχειρουργική ειδικότερα, είναι ευρέως διαδεδομένη.
Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική: Οι Εφαρμογές της στα παιδιά
Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική στα παιδιά εφαρμόζεται στη διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση πλειάδας Παιδοχειρουργικών παθήσεων με τη χρήση τηλεσκοπίου (εικ.1 ), ως βασικού οργάνου και την προσπέλαση με μικρές ή και καθόλου τομές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η θωρακοσκόπηση, η λαπαροσκόπηση και η κυστεοσκόπηση.
Ποιος τη διενεργεί;
Ο καταλληλότερος Παιδοχειρουργός που εκτελεί Ε.Ε.Χ επεμβάσεις είναι αυτός που πρώτα έχει εκπαιδευτεί πλήρως στην κλασική παιδοχειρουργική και μετά εξειδικεύθηκε στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (Ε.Ε.Χ). Η Ε.Ε.Χ είναι εξαιρετικό εργαλείο στην φαρέτρα του Παιδοχειρουργού αρκεί να χρησιμοποιείται με σύνεση και μόνο από εκπαιδευμένους ιατρούς.
Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική: Ποιες επεμβάσεις διενεργούνται;
Όπως προαναφέρθηκε όλοι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστικό πρόβλημα είναι και υποψήφιοι για Ε.Ε.Χ. Εκτός από τη δυνατότητα της επισκόπησης, η Ε.Ε.Χ μας δίνει τη δυνατότητα λήψης βιοψιών ή ακόμα και την άμεση χειρουργική διόρθωση του υποκείμενου νοσήματος.
Στην Παιδοχειρουργική η ερευνητική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική χρησιμοποιείται στην Παιδιατρική Ουρολογία, στην Παιδο-θωρακοχειρουργική, στην Παιδιατρική Ογκολογία και στις παθήσεις κοιλίας των παίδων.
Στην Παιδιατρική Ουρολογία η ερευνητική λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση της ενδοκοιλιακής κρυψορχίας, τη βιοψία όγκων από το ουροποιητικό κ.α. Ο Παιδοχειρουργός έχει την δυνατότητα για διάγνωση και πιθανή θεραπεία της νόσου. Μην ξεχνάμε ότι στην Ε.Ε.Χ υπάρχει και η κυστεοσκόπηση η οποία έχει και διαγνωστικό, αλλά και θεραπευτικό χαρακτήρα.
Στην Παιδο-θωρακοχειρουργική η ερευνητική Θωρακοσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία νοσημάτων του θώρακος στα παιδιά. Πιο συνήθεις παθήσεις είναι το εμπύημα θώρακος και οι βιοψίες πνεύμονος. (εικ.3)
Στην Παιδιατρική Ογκολογία η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική χρησιμοποιείται για την βιοψία όγκων η οποία μπορεί να έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα.
Ευρέως πλέον είναι διαδεδομένη η ερευνητική λαπαροσκόπηση σε επείγουσες και μη καταστάσεις της κοιλίας.
Παιδιά τα οποία πάσχουν από κοιλιακό άλγος και έχουν πολλαπλώς νοσηλευθεί χωρίς να βρεθεί κάποια συγκεκριμένη υποκείμενη νόσος, είναι υποψήφια για ερευνητική λαπαροσκόπηση και την πιθανή λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή. Έχει αποδειχτεί από πολύ μεγάλες σειρές του εξωτερικού ότι μετά από λαπαροσκοπική αφαίρεση της σκωληκοειδούς οι μικροί ασθενείς δεν ξαναχρειάστηκαν νοσηλεία.
Επίσης τραυματισμένα παιδιά τα οποία είναι αιμοδυναμικά σταθερά μπορούν να υποβληθούν σε ερευνητική λαπαροσκόπηση για την διερεύνηση ενδοκοιλιακής κάκωσης παρακάμπτοντας την Αξονική Τομογραφία της κοιλίας η οποία έχει μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας.
Επιπλέον, παιδιά που εμφανίζουν απώλεια αίματος από το πεπτικό υποβάλονται σε ερευνητική λαπαροσκόπηση παρακάμπτοντας πλειάδα απεικονιστικών εξετάσεων, μερικές από τις οποίες έχουν μεγάλη ποσότητα ακτινοβολίας δυνητικά βλαβερή για την υπόλοιπη ζωή του μικρού ασθενούς. (σπινθηρογράφημα Μεκελείου απόφυσης, αξονική κοιλίας κ.α).
Τέλος, η ερευνητική λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πλειονότητα των κοιλιακών παθήσεων προσφέροντας άμεσο διαγνωστικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα, υπέρτατο αισθητικό αποτέλεσμα και λιγότερη νοσηλεία και μετεγχειρητικό πόνο.
Η Ρομποτική Παιδοχειρουργική αποτελεί εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Παιδοχειρουργικής και σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος στην διάγνωση και θεραπεία πολλών Παιδοχειρουργικών Παθήσεων.
Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που εκτελούνται Ρομποτικά είναι η Πυελοπλαστική, η μετεμφύτευση ουρητήρων σε Κυστεο-ουρητηρική Παλινδρόμηση και Θολοπτύχωση σε Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμηση.