Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πρωτοποριακές τεχνικές αντιμετώπισης επιπλοκών

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση:

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρoμική νόσος (ΓΟΠΝ);

Η γαστροοισοφαγική παλινδρoμική νόσος (ΓΟΠΝ) είναι μια κοινή πάθηση με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα. Εκτός της συμπτωματολογίας από τον οισοφάγο και τα εξωοισοφαγικά συμπτώματα η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ειδικά αυτή που δεν αντιμετωπίζεται παρουσιάζει μακροχρόνιες επιπτώσεις με κύριο χαρακτηριστικό τον  οισοφάγο Barrett.

Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής (αναστολείς αντλίας πρωτονίων PPI) είναι αποτελεσματική τόσο στην πρόληψη των συμπτωμάτων όσο και στην πρόληψη των επιπλοκών εντούτοις περίπου ένα 40% των ασθενών έχουν επίμονα συμπτώματα παλινδρόμησης παρά τη θεραπεία καθώς επίσης υπάρχει και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις παρενέργειες της δια βίου χρήσης της φαρμακευτικής αντιπαλινδρομικής αγωγής. Η λαπαροσκοπική χειρουργική (LARS) παραμένει η καλύτερη θεραπεία (gold standard) για την ανθεκτική γαστροοιοσφαγική παλινδρόμηση όμως η ανάγκη για λιγότερες παρεμβατικές μεθόδους δημιούργησε μια νέα πρωτοποριακή ενδοσκοπική θεραπευτική επιλογή.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Τι είναι η μέθοδος ARMA;

Η μέθοδος αυτή που είναι γνωστή ως ARMΑ (Anti-reflux mucosal ablation) αντιπαλινδρομικός βλεννογονικός καυτηριασμός έρχεται να καλύψει το κενό μεταξύ της φαρμακευτικής αγωγής και της χειρουργικής αποκατάστασης. Ουσιαστικά με τον καυτηριασμό αυτό επιτυγχάνεται η ανακατασκευή της γαστροοισοφαγικής βαλβίδας η οποία ανεπαρκή και επιτρέπει την παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος στον οισοφάγο.

Κατά την εφαρμογή της μεθόδου στον ασθενή χορηγείται φαρμακευτική καταστολή (μέθη) σαν να κάνει μια γαστροσκόπηση. Ενίοτε μπορεί να γίνει και υπό γενική αναισθησία. Γίνεται υποβλεννογόνια έγχυσης μιας χρωστικής ουσίας στην περιοχή που θα γίνει ο καυτηριασμός έτσι ώστε να διαχωριστεί ο βλεννογόνος του στομάχου από τα υποκείμενα στρώματα. Κατόπιν εφαρμόζεται ο καυτηριασμός σε σχήμα πεταλούδας.

 

Ποια τα οφέλη της μεθόδου για τον ασθενή με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Ο ασθενής μετά τη μέθοδο μπορεί να παραμείνει ένα 24ωρο στο νοσοκομείο για παρακολούθηση ή ακόμη να πάει και σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γαστρεντερολόγου. Για περίπου ένα μήνα λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αναστολέα της αντλίας πρωτονίων και μετά επαναλαμβάνεται η γαστροσκόπηση για να ελεγχθεί η επιτυχία της μεθόδου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και την εμπειρία μας  η νέα αυτή μέθοδος αντιμετώπισης της ανθεκτικής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς χωρίς ουσιαστικές επιπλοκές όταν εφαρμόζεται από έμπειρο ενδοσκόπο. Επιπλέον φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική αφού ανακατασκευάζει τη γαστροοισοφαγική βαλβίδα και διορθώνει την ανεπάρκεια της. Κλινικά οι ασθενείς παρουσιάζουν κλινική ανταπόκριση με μείωση των συμπτωμάτων τους και απαλλαγή από την αντιπαλινδρομική αγωγή. Στα πλεονεκτήματά της  θα πρέπει να αναφερθεί ότι η μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί ανεξάρτητα από το βαθμό της ίνωσης της περιοχής και ότι δεν χρειάζεται ειδικά υλικά που πρέπει να μείνουν στον οισοφάγο του ασθενούς.

Οισοφάγος Barrett

Ο οισοφάγος Barrett  αποτελεί μία παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Η αιτία αυτής της βλάβης είναι η χρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παλινδρόμησης οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Όταν υπάρχει χρόνια έκθεση του κατώτερου οισοφάγου στο οξύ, έχουμε επέκταση του κυλινδρικού επιθηλίου του στομάχου προς τα επάνω (στον οισοφάγο, όπου φυσιολογικά υπάρχει πλακώδες επιθήλιο) με αποτέλεσμα η γαστροοισοφαγική συμβολή να αναγνωρίζεται πλέον πιο ψηλά στον οισοφάγο. Όμως το κυλινδρικό επιθήλιο δεν είναι φυσιολογικό αλλά υφίσταται μια μεταλλαγή που ονομάζεται εντερική μεταπλασία. Αυτό επιβεβαιώνεται με βιοψία και τίθεται η διάγνωση του «Οισοφάγου Barrett».

Ο οισοφάγος Barrett  είναι μια καλά αναγνωρισμένη προκαρκινωματώδης κατάσταση αφού αποτελεί έδαφος για την ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου. Αυτό ωστόσο δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά περνάει από στάδια προκαρκινικών καταστάσεων. Αρχικά εμφανίζεται χαμηλόβαθμη δυσπλασία, στη συνέχεια υψηλόβαθμη δυσπλασία για να εξελιχθεί με τη σειρά της σε αδενοκαρκίνωμα. Η διάγνωση τόσο του οισοφάγου Barrett όσο και του βαθμού δυσπλασίας που μπορεί να παρουσιάζει γίνεται μόνο με τη γαστροσκόπηση και λήψη βιοψιών.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για  ανάπτυξη οισοφάγου Barrett είναι το άρρεν φύλο, η ηλικία άνω των 45ετών, η λευκή φυλή και όσοι έχουν χρόνια συμπτώματα παλινδρόμησης,  κυρίως οπισθοστερνικό καύσο.

Μετά τη διάγνωση οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται υπό τακτικό ενδοσκοπικό έλεγχο με λήψη πολλαπλών βιοψιών ώστε να γίνει έγκαιρα αντιληπτή η τυχόν ανάπτυξη δυσπλασίας ή πρώιμου καρκίνου. Έτσι μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα και να σταματήσουμε την μετεξέλιξη σε διηθητικό καρκίνο. Μέχρι πρόσφατα η μόνη θεραπευτική παρέμβαση γινόταν μόνο με χειρουργική επέμβαση και μόνο αφού η δυσπλασία ήταν στο στάδιο της υψηλόβαθμης ή αν είχε ήδη μεταπέσει σε καρκίνο.

Μέθοδος HALO- BARXX. Ενδοσκοπική θεραπεία για τον οισοφάγο Barrett

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μια νέα μέθοδος κατά την οποία γίνεται ενδοσκοπικά καυτηρίαση όλης της έκτασης του βλεννογόνου Barrett με ραδιοσυχνότητες (HALO- BARXX). Η μέθοδος αυτή αποτελεί μία μη χειρουργική, χωρίς τομές,  ενδοσκοπική θεραπεία για τον οισοφάγο Barrett.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να καταστρέψει το παθολογικό επιθήλιο Barrett σε ικανό βάθος ώστε να εξαλείψει την εντερική μεταπλασία και να επιτρέψει την αναγέννηση του φυσιολογικού πλακώδους επιθηλίου του οισοφάγου.

Οι θεραπείες RFA ενδείκνυνται για την εκρίζωση της υψηλόβαθμης δυσπλασίας στον οισοφάγο Barrett, ενώ ενδεχομένως, αποτελούν θεραπευτική επιλογή και για οισοφάγο Barrett με χαμηλόβαθμη δυσπλασία, αφού προηγουμένως σταθμιστούν τα οφέλη έναντι του κινδύνου.

Το σύστημα HALO λειτουργεί  με διοχέτευση ελεγχόμενης θερμότητας εντοπισμένα και με επακόλουθη απομάκρυνση του πάσχοντος ιστού χρησιμοποιώντας ραδιοσυχνότητες. Η τεχνική HALO στοχεύει ειδικά μόνο στον παθολογικό ιστό χωρίς να βλάπτει τις υγιείς δομές κάτω από αυτόν. Συνδυαζόμενη με αντιεκκριτικές θεραπείες, η τεχνική αυτή επιτρέπει την αντικατάσταση της εντερικής μετάπλασης από φυσιολογικό οισοφαγικό ιστό.

 

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Οφέλη για τους ασθενείς

Η θεραπεία γίνεται μέσω του ενδοσκοπίου με μέθη όπως και στην απλή γαστροσκόπηση, είτε σε εξωτερική βάση ή με εισαγωγή μιας ημέρας. Ανάλογα με την έκταση του οισοφάγου Barrett χρησιμοποιούνται δύο τύποι ηλεκτροδίων με τα οποία επιτυγχάνεται η καταστροφή του παθολογικού επιθηλίου. Ένα με τη μορφή μπαλονιού 360 μοιρών επιλέγεται για βλάβες μεγάλου μεγέθους (Halo® 360)  που καταλαμβάνουν  κυκλοτερώς τον αυλό ενώ  για μικρής έκτασης βλάβες όπως «νησίδες ή γλωσσίδες» Barrett χρησιμοποιείται ένας καθετήρας που καταλήγει σε πλακέτα 90 μοιρών, η οποία προσαρμόζεται στην άκρη του γαστροσκοπίου. Η διάρκεια της εφαρμογής είναι 1-2 sec. Συνήθως μετά από 2-3 συνεδρίες (με μεσοδιάστημα 2μηνών) έχει επιτευχθεί πλήρης εξαφάνιση του μεταπλαστικού επιθηλίου και η αντικατάστασή του από το φυσιολογικό πλακώδες. Παράλληλα είναι μια ασφαλής μέθοδος αφού το βάθος της καυτηρίασης περιορίζεται στην επιφανειακή στοιβάδα (επιθήλιο) που είναι και η παθολογική, χωρίς τις επιπλοκές της διάτρησης και της δημιουργίας οισοφαγικών στενώσεων που παρατηρούνταν σε παλαιότερες τεχνικές (όπως π.χ. φωτοδυναμική θεραπεία).

Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών που έχουν γίνει σε ασθενείς με Barrett χωρίς ή με χαμηλόβαθμη δυσπλασία είναι πολλά υποσχόμενα καθώς >95% παραμένουν ελεύθεροι νόσου στην πενταετία και τριετία αντίστοιχα.

Με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο ηλεκτροκαυτηρίασης του οισοφάγου Barrett με ραδιοσυχνότητες μπορούμε πρώιμα να παρέμβουμε θεραπευτικά, σχεδόν προληπτικά, διακόπτοντας την πορεία μιας προκαρκινωματώδους κατάστασης να εξελιχθεί σε  κακοήθεια. Ενδεικτικές φωτογραφίες από τη μέθοδο Halo-Barxx.

Οι αναγκαίες τεχνικές τόσο για την πρώιμη διάγνωση του οισοφάγου Barrett (γαστροσκόπηση με ΝΒΙ, ιστολογική διάγνωση) όσο και για την εξάλειψη της μεταπλασίας (καυτηριασμός με ραδιοσυχνότητες HALO-BARXX) είναι διαθέσιμες ως μέθοδοι ρουτίνας στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Κλείνοντας, οι δύο πρωτοποριακές αυτές τεχνικές εμπλουτίζουν τη θεραπευτική μας φαρέτρα προσφέροντας νέες θεραπευτικές δυνατότητες για τους ασθενείς μας, και εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία στην κλινική μας.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801