Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι

Τι είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα;

Ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (για συντομία «ΗΕΓ») είναι μια εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και καταγράφει τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων. Ορισμένες καταστάσεις του εγκεφάλου μπορούν να επηρεάσουν τα πρότυπα των εγκεφαλικών κυμάτων ενός ατόμου.

Γιατί μπορεί ο γιατρός μου να παραγγείλει ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα;

Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να διαγνώσει μια κατάσταση του εγκεφάλου ή να πάρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια γνωστή κατάσταση του εγκεφάλου. Μπορεί να κάνετε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα εάν:

  • Έχετε επιληπτικές κρίσεις – Οι επιληπτικές κρίσεις είναι κύματα ανώμαλης ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να σας προκαλέσουν σπασμούς, να λιποθυμήσετε ή να συμπεριφερθείτε παράξενα. Ένα ΗΕΓ μπορεί να δώσει στο γιατρό σας πληροφορίες σχετικά με τις κρίσεις σας.
  • Έχετε όγκο στον εγκέφαλο, εγκεφαλικό τραύμα, προβλήματα ύπνου ή προβλήματα μνήμης
  • Θα υποβληθείτε σε εγχείρηση εγκεφάλου
  • Έχετε άλλα νευρολογικά θέματα όπως διαταραχές με τη μνήμη, πονοκεφάλους κτλ

Ένας γιατρός μπορεί επίσης να παραγγείλει ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να ελέγξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ενός ατόμου σε κώμα.

Προετοιμασία

Τι να κάνω πριν κάνω ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ;

Για να προετοιμαστείτε για ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα , θα πρέπει:

  • Να πλύνετε τα μαλλιά σας τη νύχτα πριν από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μόνο με σαμπουάν. Μην βάζετε μαλακτικό, κρέμα ή τζελ στα μαλλιά σας.
  • Μην τρώτε ή πίνετε τίποτα με καφεΐνη για 8 έως 12 ώρες νωρίτερα.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τη λήψη των φαρμάκων σας. Ίσως χρειαστεί να πάρετε τα συνήθη φάρμακα και τις δόσεις σας ή ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τα φάρμακά σας.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τον ύπνο. Ίσως χρειαστεί να μείνετε ξύπνιοι το βράδυ πριν από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα σας, εάν ο γιατρός σας παραγγείλει κάτι που ονομάζεται “ΗΕΓ με στέρηση ύπνου” Εάν το κάνετε αυτό, θα πρέπει να μείνετε ξύπνιοι χωρίς να πίνετε καφέ ή ενεργειακά ποτά.

Διαδικασία

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος;

Στην αρχή του ΗΕΓ ο τεχνικός θα κολλήσει ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής σας χρησιμοποιώντας ειδική πάστα που αφαιρείται με απλό λούσιμο. Μερικά άτομα φορούν ειδικό σκουφάκι με ηλεκτρόδια αντί να έχουν ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με ειδικά καλώδια που μεταφέρουν σε έναν υπολογιστή τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας και γίνεται η καταγραφή της.

Αφού τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια, θα ξαπλώσετε σε ένα κρεβάτι ή θα ξαπλώσετε πίσω σε μια καρέκλα. Θα πρέπει να μείνετε ακίνητοι και να κλείσετε τα μάτια σας. Ο τεχνικός θα σας ζητήσει να κάνετε διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Μπορεί να σας ζητήσει να κοιτάξετε ένα φως που αναβοσβήνει, ή να εισπνέετε βαθιά και γρήγορα.

Η εξέταση διαρκεί συνήθως περίπου 30 με 45 λεπτά αν και ορισμένες φορές μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Ενδεχομένως ο γιατρός σας να ζητήσει ΗΕΓ για μερικές ώρες ή μια νύχτα ή ολόκληρο 24ωρο. Όταν η εξέταση γίνεται μαζί με καταγραφή με βίντεο λέγεται «Βίντεο-ΗΕΓ» και παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

Τι συμβαίνει μετά από ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ;

Μετά από ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ο τεχνικός θα αφαιρέσει τα ηλεκτρόδια ή το σκουφάκι. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν τη μέρα τους με τις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Παρενέργειες

Ποιες είναι οι παρενέργειες ενός ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος;

Συνήθως δεν υπάρχουν παρενέργειες στην διενέργεια ενός ΗΕΓ και η διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη. Ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα λαμβάνει μόνο πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο εγκέφαλός σας. Δεν κάνει τίποτα στον εγκέφαλό σας και δεν μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις ή τα συναισθήματά σας.

Αποτελέσματα

Τι πρέπει να γνωρίζω για τα ευρήματα της εξέτασης;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δεν παρέχει πάντα χρήσιμες πληροφορίες σε έναν γιατρό. Αυτό συμβαίνει επειδή το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και μόνο για τη διάρκεια που έχετε τα ηλεκτρόδια στο κεφάλι.

Κατά συνέπεια μερικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα από την εξέταση ακόμη και αν έχουν επιληπτικές κρίσεις ή άλλη κατάσταση του εγκεφάλου. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα ΗΕΓ μαζί με τις εξετάσεις σας και άλλα αποτελέσματα για τη διάγνωση ή τη διαχείριση της κατάστασής σας. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι άλλο ένα ΗΕΓ θα ήταν χρήσιμο, μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε ένα ΗΕΓ που διαρκεί περισσότερο.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801