Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κήλη κοιλιακού τοιχώματος: ρομποτική αποκατάσταση

χειρουργείο-κήλη-ρομποτική

Η κήλη είναι μια συχνή πάθηση για την οποία το χειρουργείο αποτελεί την καλύτερη μέθοδο οριστικής και ασφαλής αντιμετώπισης. Ένα χειρουργείο για την κήλη μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους με την πλέον σύγχρονη μέθοδο να είναι το χειρουργείο με το ρομποτικό σύστημα DaVinci

Τι είναι

Τι είναι η κήλη;

Η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Σημαίνει ότι λόγω αδυναμίας των μυών της κοιλιάς, δημιουργείται ένα χαλαρό σημείο στο τοίχωμα μέσα από το οποίο προβάλλει προς τα έξω κάποιο εσωτερικό όργανο ή σπλάχνο. Η κήλη έχει ένα στενό άνοιγμα που λέγεται αυχένας και μια εσωτερική μεμβράνη που λέγεται σάκος. Μέσα στο σάκο της κήλης μπορεί να υπάρχει λεπτό ή το παχύ έντερο, η ουροδόχος κύστη ή λίπος από το εσωτερικό της κοιλιάς που ονομάζεται επίπλουν.

Είδη

Σε ποια είδη χωρίζεται η κήλη και ποια σχετίζονται με χειρουργείο;

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Αν εμφανιστούν πάνω σε μια ουλή μετά από χειρουργείο στην κοιλιά τότε ονομάζεται μετεγχειρητική κήλη , ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις ονομάζονται πρωτοπαθείς κήλες. Οι πρωτοπαθείς κήλες ονομάζονται ανάλογα με την περιοχή που εμφανίζονται.

  • Μετεγχειρητικές κήλες
  • Πρωτοπαθείς :
  • Βουβωνοκήλη / Μηροκήλη
  • Ομφαλοκήλη
  • Επιγαστροκήλη / Κοιλιοκήλη
  • Σπάνιες κήλες του κοιλικού τοιχώματος:
    • Κήλη της γραμμής του Spigeli
    • Οσφυοκήλη
    • Κήλη του θυροειδούς τρήματος

Αίτια

Γιατί και σε ποιους μπορεί να εμφανιστεί κήλη;

Κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την εμφάνιση τους.

  • Αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος. Κάποιες περιοχές του κοιλιακού τοιχώματος είναι πιο αδύνατες ή λεπτές από άλλες. Αυτές είναι ο ομφαλός, η βουβωνική περιοχή (η περιοχή ανάμεσα στο μηρό και την κοιλιά) και η λευκή γραμμή (η περιοχή ανάμεσα στον ομφαλό και το στέρνο). Επίσης το τοίχωμα της κοιλιάς πάνω σε μια παλιά ουλή χειρουργείου είναι πιο λεπτό και αδύναμο.
  • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Η αύξηση της πίεση μέσα στην κοιλιά ασκεί δύναμη πάνω σε κάποιο από αυτά τα αδύναμα σημεία και μπορεί να το κάνει να χαλαρώσει και να υποχωρήσει προς τα έξω με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κήλη. Καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, το άσθμα, ο χρόνιος βήχας, η χρόνια δυσκοιλιότητα και η χρόνια καταπόνηση του κοιλιακού τοιχώματος από μη ελεγχόμενη άρση βάρους.
  • Ασθένειες και λήψη φαρμάκων. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η σαρκοπενία (απώλεια μυϊκής μάζας), παθήσεις που επηρεάζουν την ισχύ του κολλαγόνου και η χρόνια χρήση στεροειδών φαρμάκων (κορτιζόνη) είναι επίσης γνωστοί παράγοντες κινδύνου για κήλη.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει μία κήλη;

Η κήλη συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά όταν ο ασθενής κάνει κάποια δραστηριότητα που αυξάνει απότομα την πίεση στην κοιλιά του (έντονη μυϊκή προσπάθεια, βήχας…). Τότε αισθάνεται ότι κάτι πετάχτηκε προς τα έξω και μπορεί να νιώσει μια μαλακή διόγκωση εκεί που δημιουργήθηκε η κήλη. Χαρακτηριστικά, αν ξαπλώσει, χαλαρώσει και πιέσει απαλά τη διόγκωση τότε το περιεχόμενη της κήλης ξαναμπαίνει μέσα στην κοιλιά και η διόγκωση εξαφανίζεται. Αυτό ονομάζεται ανάταξη της κήλης. Συνήθως η κήλη δεν προκαλεί έντονο πόνο, αλλά μια ενόχληση στην περιοχή κυρίως στην όρθια στάση και όταν ο ασθενής κάνει μυϊκή προσπάθεια.

Επικινδυνότητα

Μπορεί μια κήλη να είναι επικίνδυνη και πότε χρειάζεται χειρουργείο;

Υπάρχει κίνδυνος το περιεχόμενο της κήλης να αρχίσει να συμπιέζεται μέσα στο σάκο της κήλης και αυτό μπορεί να προκαλέσει απόφραξη ή περίσφιξη. Απόφραξη σημαίνει ότι το τμήμα του εντέρου που βρίσκεται μέσα στην κήλη βουλώνει και ο ασθενής νιώθει φούσκωμα, δυσφορία, δυσκοιλιότητα και ναυτία ή τάση για έμετο. Το βούλωμα του εντέρου ονομάζεται αποφρακτικός ειλεός. Περίσφιξη σημαίνει ότι λόγω συμπίεσης σταματάει να πηγαίνει αίμα στο σπλάχνο και αυτό στραγγαλίζεται με άμεσο κίνδυνο να νεκρωθεί. Τότε ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο, η κήλη γίνεται σκληρή και ο πόνος δυναμώνει αν την αγγίξουμε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις και ιδίως αν η κήλη εμφανίσει έντονο πόνο, ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να δει χειρουργό γιατί θα χρειαστεί πιθανότατα επείγον χειρουργείο.

Θεραπεία

Υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση για την κήλη ώστε να μην χρειαστεί χειρουργείο;

Καθώς οι κήλες οφείλονται σε μηχανικό πρόβλημα, δεν υπάρχει κάποια συντηρητική θεραπεία. Ο ασθενής ζει με την κήλη του και τα συμπτώματά της. Η μόνη οριστική θεραπεία για την κήλη είναι το χειρουργείο. Υπάρχουν ειδικές ζώνες που ασκούν πίεση στην κοιλιά, αλλά δεν προφυλάσσουν από τις επιπλοκές μιας κήλης και δεν είναι καλά ανεκτές από τον ασθενή.

Ειδικά στην περίπτωση βουβωνοκήλης, αν η κήλη είναι μικρή και δεν ενοχλεί καθόλου τον ασθενή στις δραστηριότητες του, τότε μπορεί να ακολουθηθεί η στρατηγική της «προσεκτικής παρακολούθησης», όπου ο ασθενής είναι σε επικοινωνία με το χειρουργό για όσο διάστημα η κήλη δεν του προκαλεί προβλήματα.

Χειρουργείο για την κήλη

Ποιες επεμβάσεις γίνονται για τις κήλες και πώς;

Το χειρουργείο για την κήλη απαιτεί ανάταξη του σάκου και του περιεχομένου του μέσα στην κοιλιά και ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος με πλέγμα. Αν η κήλη είναι μικρότερη από ένα εκατοστό τότε μπορεί να μην χρειαστεί πλέγμα.

Το πλέγμα είναι ένα λεπτό φύλλο από συνθετικό υλικό με ειδική πλέξη που είναι πολύ ισχυρό αλλά ελαστικό και θα γεφυρώσει το κενό που δημιουργεί η κήλη. Το πλέγμα δεν απορροφάται από τον οργανισμό αλλά ενσωματώνεται στους μύες του κοιλιακού τοιχώματος όπου και παραμένει για όλη τη ζωή.

χειρουργείο για την κήλη

Χειρουργεί για την κήλη με την ανοικτή μέθοδο: γίνεται μέσω μεγάλης τομής επάνω στο κοιλιακό τοίχωμα, απ’ όπου ο χειρουργός βάζει μέσα στην κοιλιά τον σάκο της κήλης και τα σπλάχνα και κατόπιν κλείνει το χάσμα τοποθετώντας στη συνέχεια το πλέγμα.

Λαπαροσκοπική Μέθοδος: ο χειρουργός ανοίγει 3 ή περισσότερες μικρές τρύπες στο κοιλιακό τοίχωμα, φουσκώνει την κοιλιά με διοξείδιο του άνθρακα για να δημιουργήσει χώρο, και χρησιμοποιώντας μια ειδική κάμερα και ειδικά, λεπτά εργαλεία διορθώνει την κήλη από μέσα προς τα έξω.

Το πλέγμα που χρησιμοποιείται για το χειρουργείο στην κήλη
Το πλέγμα που χρησιμοποιείται για το χειρουργείο στην κήλη

Χειρουργείο για την κήλη με την Ρομποτική Μέθοδος: Η ρομποτική μέθοδος ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τη λαπαροσκοπική μέθοδο της οποίας αποτελεί εξέλιξη. Πραγματοποιείται με ειδικό ρομποτικό σύστημα με τρισδιάστατη κάμερα οπτικών ινών και εργαλεία με πολλαπλές αρθρώσεις. Ο χειρουργός χειρίζεται την κάμερα και τα εργαλεία μέσω μιας κονσόλας με εργονομικά χειριστήρια.

Σημαντικό στοιχείο του χειρουργείου είναι το σημείο του κοιλιακού τοιχώματος όπου τοποθετείται το πλέγμα.

  • Μέσα στην κοιλιά σε επαφή με τα σπλάχνα (τεχνική IPOM)
  • Ανάμεσα στα στρώματα του κοιλιακού τοιχώματος χωρίς να έχει επαφή με σπλάχνα (τεχνικές TAPP, TEP, e-TEP, MILOS, Rives-Stoppa…)

Ρομποτικό χειρουργείο

Ποια πλεονεκτήματα έχει το ρομποτικό χειρουργείο για την κήλη;

Η χρήση ρομποτικού συστήματος στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει πολλά τεχνικά πλεονεκτήματα για τον χειρουργό:

  • Προσφέρει εξαιρετική διοφθάλμια τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση έναντι της δισδιάστατης λαπαροσκοπικής κάμερας
  • Τα ρομποτικά εργαλεία προσφέρουν 7 βαθμούς ελευθερίας και 90 μοίρες άρθρωσης όπως ο καρπός του χεριού ενώ τα συνηθισμένα λαπαροσκοπικά εργαλεία έχουν 4 βαθμούς ελευθερίας και σύλληψη, χωρίς δυνατότητα άρθρωσης.
  • Το ρομποτικό σύστημα έχει φίλτρα που ομαλοποιούν τις κινήσεις του χειρουργού προσφέροντας πιο άνετο και εργονομικό χειρισμό.

Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι για διαφορετικά είδη κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, η ελάχιστα επεμβατική και η ρομποτική αποκατάσταση εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο :

  • Μικρότερο χειρουργικό τραύμα
  • Λιγότερη απώλεια αίματος
  • Λιγότερος πόνος μετά το χειρουργείο
  • Εξιτήριο από το νοσοκομείο το ίδιο απόγευμα ή το επόμενο πρωί
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επαναφορά στις συνήθεις δραστηριότητές
  • Λιγότερες πιθανότητες μετεγχειρητικων λοιμώξεων
  • Σπανιότερες επανεισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών

Μετά το χειρουργείο

Τι αποτέλεσμα περιμένει ο ασθενής μετά το χειρουργείο για την κήλη;

Η ελάχιστα επεμβατική και ρομποτική αποκατάσταση για την κήλη δίνει εξαιρετικά λειτουργικά αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις (βουβωνοκήλη, μηροκήλη, ομφαλοκήλη) οι ασθενείς μπορεί να επιστρέψουν στο σπίτι τους το απόγευμα που έγινε το χειρουργείο για την κήλη. Μπορεί να έχουν τις πρώτες μέρες ένα αίσθημα τραβήγματος ή μικρού τσιμπήματος στην περιοχή του χειρουργείου. Οι ασθενείς μπορούν να κινητοποιηθούν,  να φάνε ελεύθερα και να αυτοεξυπηρετηθούν. Από την επόμενη ημέρα μπορούν να οδηγήσουν και να κάνουν καθιστική εργασία. Η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες γίνεται μέσα σε 4 εβδομάδες, με εξατομικευμένο πρόγραμμα που καθορίζεται από το χειρουργό ανάλογα με την κήλη, το χειρουργείο που έγινε και τον ασθενή.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την κήλη ή για το ρομποτικό χειρουργείο για την κήλη; Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2106416800

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801