Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κιρσοί: σύγχρονη θεραπεία με τη χρήση laser

κιρσοί laser λέιζερ

Οι κιρσοί αποτελούν επί της ουσίας το αποτέλεσμα της προχωρημένης φλεβικής ανεπάρκειας και έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα τα οποία επιδεινώνονται κυρίως το καλοκαίρι, πλέον όμως η θεραπεία με laser (λέιζερ) είναι η μέθοδος εκλογής στις μέρες μας καθώς έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Τι είναι

Τi είναι οι κιρσοί και πως σχετίζονται με τη φλεβική ανεπάρκεια;

Οι κιρσοί (διατεταμένες και ελικωμένες ή οφιοειδείς φλέβες ή φλεβίτιδα όπως αναφέρεται συχνότερα) αποτελούν την προχωρημένη κλινική εκδήλωση της φλεβικής ανεπάρκειας που οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών των κάτω άκρων. 

Συμπτώματα

Με ποια συμπτώματα συνδέονται οι κιρσοί;

Η παλινδρόμηση και η «λίμναση» του αίματος εντός των περιφερικών φλεβών προκαλεί μία σειρά από συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους και κόπωσης, το κάψιμο και τον πόνο με ιδιαίτερη επιδείνωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι κιρσοί σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσουν οίδημα (πρησμένα πόδια), αλλαγή στο χρώμα (σκούρο καφέ) και την ποιότητα του δέρματος των κάτω άκρων (δερματίτιδα από φλεβική στάση) ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να δημιουργηθεί έλκος (πληγή που δεν κλείνει εύκολα) ή ακόμη και θρόμβωση.

Αίτια

Κιρσοί: Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνισή τους;

Οι κιρσοί επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες οι οποίο μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισηςτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα), η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, η έλλειψη κίνησης, η καθιστική ζωή και η ορθοστασία.

Θεραπεία

Κιρσοί Θεραπεία με Laser (λέιζερ)

Σε περίπτωση ανεπάρκειας των μεγάλων φλεβών και σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα του ασθενή προτείνεται η επεμβατική αντιμετώπιση των κιρσών.

Το Laser (λέιζερ) αποτελεί μία σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδο θεραπείας των κιρσών που εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα σύγχρονα κράτη του εξωτερικού ως η μέθοδος εκλογής. Με το Laser οι μεγάλες φλέβες (σαφηνείς) αντί να αφαιρεθούν όπως παλιότερα γίνονταν με το «ανοικτό» χειρουργείο, τώρα συγκλείονται με την οπτική ενέργεια του Laser, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς πόνο, εκχυμώσεις ή τραυματισμό των ιστών. Η κινητοποίηση, η ανάρρωση και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι ταχύτατη, ο πόνος και τα ενοχλήματα που οφείλονταν στους κιρσούς, μετά την επέμβαση υποχωρούν άμεσα, ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Επέμβαση με laser

Προ-εγχειρητική χαρτογράφηση

Η επέμβαση με Laser απαιτεί πολύ ακριβή προ εγχειρητικό σχεδιασμό και χαρτογράφηση με υπέρηχο (Triplex) των κιρσών πριν την επέμβαση από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό για να υπολογίσει και να σχεδιάσει την ισχύ και την ενέργεια του Laser που θα χρησιμοποιήσει σε κάθε σημείο αναλόγως της διαφορετικής κλίμακας της ανεπάρκειας.

Γίνεται αναισθησία στις επεμβάσεις με λέιζερ; 

Οι κιρσοί όταν αντιμετωπίζονται με το ενδοφλέβιο Laser (λέιζερ) έχουμε το πλεονέκτημα ότι μιλάμε στην ουσία για μία αναίμακτη επέμβαση που μπορεί να εκτελεστεί και με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό και με μέθη.

Κιρσοί: Πώς γίνεται η επέμβαση με το lazer; 

  • Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα η οπτική ίνα του Laser, η οποία προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (διεγχειρητικό Triplex).
  • Καθώς η ίνα αποσύρεται προοδευτικά, διαχέει ακτινικά ενέργεια, η οποία συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.
  • Στη συνέχεια πραγματοποιούνται μικροφλεβεκτομές (από τομές χιλιοστών με μικροχειρουργική τεχνική αφαιρούνται οι περιφερικοί κιρσοί της κνήμης) και ακολουθεί η σύγκλειση των τομών χωρίς ράμματα αλλά με steril strips (αυτοκόλλητα χάρτινα ράμματα που φεύγουν μόνα τους με το πρώτο μπάνιο).
  • Ακολουθεί ελαστική επίδεση του σκέλους

Διάρκεια Επέμβασης

Η συνολική διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά. Σε περίπτωση που η επέμβαση περιλαμβάνει και μικροφλεβεκτομές αυτές απαιτούν περίπου άλλα 40 λεπτά.

Παραμονή στην κλινική

Ο ασθενής κινητοποιείται σχεδόν άμεσα μετά την επέμβαση και σε συνεννόηση με τον ιατρό του μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα πλήρως κινητοποιημένος και στις δραστηριότητές του σε 2-3 ημέρες με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση.

Μετά το Χειρουργείο

Αποτέλεσμα

Η μέθοδος αυτή είναι αναίμακτη και ανώδυνη κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Η κινητοποίηση, η ανάρρωση και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι ταχύτατη, ο πόνος και τα ενοχλήματα που οφείλονταν στους κιρσούς, μετά την επέμβαση υποχωρούν άμεσα, ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις

Μετά την επέμβαση (4 εβδομάδες αργότερα) και εφόσον συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως φλεβεκτασίες και ευρυαγγείες μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης των μικρότερων αυτών προβλημάτων, όπως η σκληροθεραπεία με αφρό και η μικροθερμοπηξία.

Κιρσοί: Μετεγχειρητικές οδηγίες

  • Αποφυγή ορθοστασίας και έκθεσης στον ήλιο ειδικά την πρώτη εβδομάδα
  • Ανάρροπη θέση των κάτω άκρων (σε 1-2 μαξιλάρια) κατά τη διάρκεια του ύπνου και την καθιστική θέση
  • Άφθονη ενυδάτωση
  • Καθημερινή βάδιση
  • Μετά την αφαίρεση των επιδέσμων σε 1-2 ημέρες, εφαρμογή ελαστικών καλτσών για 3-4 εβδομάδες
  • Ανάλογα με την ηλικία και τις συνοδές παθήσεις των ασθενών μπορεί να απαιτηθεί για λίγες ημέρες και αντιπηκτική αγωγή σε προφυλακτικές δόσεις.

Διοδικό Lazer (Λέιζερ)

Νέο εξελιγμένο διοδικό Lazer υψηλών συχνοτήτων για τη θεραπεία κιρσών και φλεβικής ανεπάρκειας

Στην Ευρωκλινική διαθέτουμε την πιο καινοτόμο μέθοδο για θεραπεία των κιρσών με το ακόμη πιο σύγχρονο και τελευταίας γενιάς διοδικό Laser 1940 nm και ισχύ έως και 10 watts εφαρμόζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρωκλινική Αθηνών σε ασθενείς με κιρσούς και φλεβική ανεπάρκεια.

Τα πρακτικά πλεονεκτήματα ενός διοδικού λέιζερ με μήκος κύματος 1940 nm, προκύπτουν από το υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης της ενέργειας λέιζερ από το νερό και κατά συνέπεια από τα τοιχώματα μίας φλέβας. Λόγω του υψηλού ποσοστού απορρόφησης της ενέργειας laser η διάχυση αυτής μειώνεται σημαντικά στους περιβάλλοντας ιστούς με πιο εστιασμένη απόδοση της ενέργειας εντός της φλέβας και έτσι οι κιρσοί αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά. Οι χαμηλότερες δόσεις ενέργειας πλεονεκτούν καθώς εξαλείφουν πλήρως τον μετεγχειρητικό πόνο.

Επίσης το ποσοστό εγκαυμάτων και αποχρωματισμών εκμηδενίζεται, καθιστώντας το συγκεκριμένο μήκος κύματος του lazer κατάλληλο για την χρήση του και σε επιφανειακές φλέβες και κλάδους. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα, έχει να κάνει με τα άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα, αλλά και με την άμεση κινητοποίηση του ασθενού..

Κιρσοί και lazer: τι πρέπει να θυμάστε

Μια πολύ σημαντική συμβουλή για εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα οι κιρσοί και οι φλεβικές παθήσεις να θεραπεύονται: Το ποσοστό υποτροπής από μία θεραπεία με λέιζερ είναι πολύ μικρό και εξαρτάται από την προδιάθεση ή από το κατά πόσο θ’ αμελήσει κάποιος τα μέτρα πρόληψης ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι κιρσοί πρέπει να θεραπεύονται έστω και προληπτικά, με σκοπό την αποφυγή θρόμβωσης, με το Laser σύγχρονης γενιάς να αποτελεί την ιδανική επιλογή».

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801