Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κιρσοί: σύγχρονη θεραπεία με τη χρήση laser

κιρσοί

Θεραπεία κιρσών με Laser
Μία σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με άριστα αποτελέσματα

 

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί (διατεταμένες και ελικωμένες ή οφιοειδείς φλέβες – «φλεβίτιδα») αποτελούν την προχωρημένη κλινική εκδήλωση της φλεβικής ανεπάρκειας που οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών των κάτω άκρων.

Η παλινδρόμηση και η «λίμναση» του αίματος εντός των περιφερικών φλεβών προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων όπως το αίσθημα βάρους και κόπωσης, το κάψιμο και τον πόνο με ιδιαίτερη επιδείνωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι κιρσοί σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσουν οίδημα (πρησμένα πόδια), αλλαγή στο χρώμα (σκούρο καφέ) και την ποιότητα του δέρματος των κάτω άκρων (δερματίτιδα από φλεβική στάση) ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να δημιουργηθεί έλκος (πληγή που δεν κλείνει εύκολα) ή ακόμη και θρόμβωση.

Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για τους κιρσούς;

Οι κιρσοί επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες οι οποίο μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισηςτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα), η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, η έλλειψη κίνησης, η καθιστική ζωή και η ορθοστασία.

Κιρσοί: Θεραπεία με Laser

Σε περίπτωση ανεπάρκειας των μεγάλων φλεβών και σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα του ασθενή προτείνεται η επεμβατική αντιμετώπιση των κιρσών.
Το Laser αποτελεί μία σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδο θεραπείας των κιρσών που εφαρμόζεται πλέον σε όλες τα σύγχρονα κράτη του εξωτερικού ως η μέθοδος εκλογής. Με το Laser οι μεγάλες φλέβες (σαφηνείς) αντί να αφαιρεθούν όπως παλιότερα γίνονταν με το «ανοικτό» χειρουργείο, τώρα συγκλείονται με την οπτική ενέργεια του Laser, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς πόνο, εκχυμώσεις ή τραυματισμό των ιστών. Η κινητοποίηση, η ανάρρωση και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι ταχύτατη, ο πόνος και τα ενοχλήματα που οφείλονταν στους κιρσούς, μετά την επέμβαση υποχωρούν άμεσα, ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Προ-εγχειρητική χαρτογράφηση

Η επέμβαση με Laser απαιτεί πολύ ακριβή προ εγχειρητικό σχεδιασμό και χαρτογράφηση με υπέρηχο (Triplex) των κιρσών πριν την επέμβαση από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό για να υπολογίσει και να σχεδιάσει την ισχύ και την ενέργεια του Laser που θα χρησιμοποιήσει σε κάθε σημείο αναλόγως της διαφορετικής κλίμακας της ανεπάρκειας.

Γίνεται αναισθησία; 

Οι κιρσοί όταν αντιμετωπίζονται με το ενδοφλέβιο Laser έχουμε το πλεονέκτημα ότι μιλάμε στην ουσία για μία αναίμακτη επέμβαση που μπορεί να εκτελεστεί και με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό και με μέθη.

Κιρσοί: Πώς γίνεται η επέμβαση; 

 • Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα η οπτική ίνα του Laser, η οποία προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (διεγχειρητικό Triplex).
 • Καθώς η ίνα αποσύρεται προοδευτικά, διαχέει ακτινικά ενέργεια, η οποία συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.
 • Στη συνέχεια πραγματοποιούνται μικροφλεβεκτομές (από τομές χιλιοστών με μικροχειρουργική τεχνική αφαιρούνται οι περιφερικοί κιρσοί της κνήμης) και ακολουθεί η σύγκλειση των τομών χωρίς ράμματα αλλά με steril strips (αυτοκόλλητα χάρτινα ράμματα που φεύγουν μόνα τους με το πρώτο μπάνιο).
 • Ακολουθεί ελαστική επίδεση του σκέλους

Διάρκεια Επέμβασης

Η συνολική διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά. Σε περίπτωση που η επέμβαση περιλαμβάνει και μικροφλεβεκτομές αυτές απαιτούν περίπου άλλα 40 λεπτά.

Παραμονή στην κλινική

Ο ασθενής κινητοποιείται σχεδόν άμεσα μετά την επέμβαση και σε συνεννόηση με τον ιατρό του μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα πλήρως κινητοποιημένος και στις δραστηριότητές του σε 2-3 ημέρες με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση.

Αποτέλεσμα

Η μέθοδος αυτή είναι αναίμακτη και ανώδυνη κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Η κινητοποίηση, η ανάρρωση και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι ταχύτατη, ο πόνος και τα ενοχλήματα που οφείλονταν στους κιρσούς, μετά την επέμβαση υποχωρούν άμεσα, ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις

Μετά την επέμβαση (4 εβδομάδες αργότερα) και εφόσον συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως φλεβεκτασίες και ευρυαγγείες μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης των μικρότερων αυτών προβλημάτων, όπως η σκληροθεραπεία με αφρό και η μικροθερμοπηξία.

Κιρσοί: Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Αποφυγή ορθοστασίας και έκθεσης στον ήλιο ειδικά την πρώτη εβδομάδα
 • Ανάρροπη θέση των κάτω άκρων (σε 1-2 μαξιλάρια) κατά τη διάρκεια του ύπνου και την καθιστική θέση
 • Άφθονη ενυδάτωση
 • Καθημερινή βάδιση
 • Μετά την αφαίρεση των επιδέσμων σε 1-2 ημέρες, εφαρμογή ελαστικών καλτσών για 3-4 εβδομάδες
 • Ανάλογα με την ηλικία και τις συνοδές παθήσεις των ασθενών μπορεί να απαιτηθεί για λίγες ημέρες και αντιπηκτική αγωγή σε προφυλακτικές δόσεις.

  Ζητήστε ραντεβού online
  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801