Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κορονοϊός και Πονοκέφαλος

κορονοϊός πονοκέφαλος

Προκαλεί ο Κορονοϊός πονοκέφαλο;

Τον τελευταίο καιρό στο ιατρείο – στην διάρκεια της καραντίνας και μέχρι τώρα – γίνονται όλο και πιο συχνές οι επισκέψεις ασθενών με έντονο πονοκέφαλο. Στην πλειοψηφία πρόκειται για ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό κεφαλαλγίας που τώρα έχει γίνει πιο συχνός και πιο έντονος. Επίσης ασθενείς με ιστορικό ημικρανίας που ήταν σε ύφεση αρκετά χρόνια παρουσιάζουν έξαρση του πόνου και  νέες  κρίσεις ημικρανίας.

Το πρώτο ερώτημα των ασθενών είναι αν ο πονοκέφαλος οφείλεται σε λοίμωξη από κορωνοϊό. Η κεφαλαλγία αναφέρεται στο 14% των ασθενών που νοσούν αλλά συνυπάρχει με τα πιο συχνά συμπτώματα που είναι ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια και η κόπωση. Η κεφαλαλγία δεν αναφέρεται ως μοναδικό σύμπτωμα του ιού χωρίς άλλες συνοδές ενοχλήσεις.

Επίσης οι ασθενείς με χρόνιους πονοκεφάλους δεν είναι πιο επιρρεπείς στο να νοσήσουν σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οπότε πού οφείλεται αυτή η έξαρση;

Η πρώτη και βασική αιτία είναι το στρες. Το 50-70 % των ημικρανικών ασθενών αναφέρουν άμεση συσχέτιση του καθημερινού άγχους με την εμφάνιση της ημικρανίας. Η περίοδος που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορωναϊού είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος και έχει αλλάξει εντελώς την καθημερινότητά μας. Ένας άνθρωπος που είχε 3 με 5 κρίσεις ημικρανίας τον μήνα μπορεί τώρα να φτάσει τις 10 με 15 κρίσεις. Το άγχος οδηγεί και σε διαταραχή ύπνου, διαταραχή στην πρόσληψη τροφής και μπορεί να λαμβάνει την μορφή φόβου, αγωνίας και πανικού.

Είναι πλέον αποδεκτό ότι οι ασθενείς με χρόνια κεφαλαλγία είναι πολύ ευαίσθητοι στις αλλαγές της καθημερινότητας που είναι το χαρακτηριστικό των τελευταίων μηνών. Για παράδειγμα ο ύπνος μπορεί λόγω άγχους να έχει ελαττωθεί ή και να έχει αυξηθεί σε ανθρώπους που δεν εργάζονται την περίοδο αυτή. Εργαζόμενοι από το σπίτι περνούν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή κάτι που δεν έκαναν πριν. Υπάρχει ίσως μεγαλύτερη κατανάλωση σε γλυκά ή αλκοόλ που λειτουργούν ως «αγχολυτική τροφή». Η συνεχής παρουσία των παιδιών στο σπίτι προκαλεί ένταση στην καθημερινότητα. Η ελάττωση της σωματικής άσκησης για κάποιους δεν βοηθάει στην εκτόνωση και στην αποφόρτιση του άγχους.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι καταρχήν η αναγνώριση αυτών των αλλαγών και πώς επηρεάζουν τον καθένα ξεχωριστά. Η αντιμετώπιση είναι πολυπαραγοντική. Σίγουρα η καθημερινή ενασχόληση με το διαδίκτυο και η αναζήτηση πληροφοριών δεν βοηθάει. Καλό είναι να επιμένουμε στην  ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες (μουσική, διάβασμα, ζωγραφική, μια ωραία ταινία). Αν δουλεύετε από το σπίτι διατηρείστε κάποια διαλείμματα, τηρείστε ωράριο φαγητού. Κλείστε τον υπολογιστή μετά την δουλειά και αλλάξτε ρούχα/περιβάλλοντα χώρο. Τηρείστε ωράριο ύπνου με σταθερή ώρα αφύπνισης. Πίνετε νερό και προσέξτε την διατροφή σας. Αποφύγετε τα πολλά παυσίπονα γιατί μπορεί να επιδεινώσουν τις κεφαλαλγίες. Εφαρμόστε θετική σκέψη! Ίσως είναι ευκαιρία για ξεκούραση, χαλάρωση και καλύτερη ποιότητα ζωής.  Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Αν παρ’ όλη την προσπάθεια επιμένουν πολύ οι πονοκέφαλοι μιλήστε με τον νευρολόγο σας για περαιτέρω βοήθεια και συμβουλή.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801