Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κορονοϊός και Σακχαρώδης Διαβήτης

κορονοϊός διαβήτης

Κορονοϊός & Διαβήτης, ποια η σχέση τους; Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει γνωστό πως η διάδοση του κορονοϊού COVID-19 λαμβάνει πια διαστάσεις πανδημίας, επηρεάζοντας τη ζωή όλων των ανθρώπων του πλανήτη μας. Ο ιός αυτός ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών που προκαλούν Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV). Όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης κατά του ιού COVID-19 αλλά ιδίως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (τύπου 1, 2 ή κύησης), καθότι είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και σε επιπλοκές.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Η μετάδοση του ιού γίνεται με δύο τρόπους: από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων (ομιλία, φιλί, βήχας, φτέρνισμα, κ.λπ.)  και με το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας και στη συνέχεια άγγιγμα του προσώπου.

Γιατί τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο ευάλωτα;

Επειδή η υπεργλυκαιμία διαταράσσει την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό. Από τις ως τώρα παρατηρήσεις φαίνεται πως η νόσηση από τον κορονοϊό εξελίσσεται σχετικά ήπια στα νεότερα άτομα και ιδίως στα παιδιά με ΣΔ τύπου1.

Κορονοϊός & Διαβήτης: Στόχοι και μέσα πρόληψης

  • Προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατό καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, γιατί μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.
  • Ρυθμίστε τους άλλους παράγοντες κινδύνου (π.χ αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσο, νεφρική ανεπάρκεια, κ.λπ.).
  • Πίνετε πολύ νερό και καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
  • Να πλένετε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας ή χρησιμοποιήστε αντισηπτικό.
  • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, με τον αγκώνα σας.
  • Να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.
  • Να αποφεύγετε μέρη που έχουν συνωστισμό και να παραμείνετε στο σπίτι σας, όσο αυτό είναι δυνατό.
  • Κρατάτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους ανθρώπους.

Κορονοϊός & Διαβήτης: Τι κάνω αν αρρωστήσω;

Σε περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, να ενημερώσετε πρώτα το γιατρό σας. Εάν δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με τον θεράποντα, υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1135. Αν δοθούν οδηγίες παραμονής στο σπίτι, πρέπει να παρεμποδισθεί η μετάδοση του ιού σε όσους ζουν μαζί ή στους επισκέπτες (ύπνος σε διαφορετικό δωμάτιο, χρήση μάσκας, περιποίηση από άτομο χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες).

Κορονοϊός & Διαβήτης: Θα απορρυθμιστεί το σάκχαρό μου αν νοσήσω;

Ναι, είναι πιθανή η απορρύθμιση του γλυκαιμικού ελέγχου, όπως σε όλες τις ιώσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, διότι αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη και χρειάζεται κατάλληλη τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης απαιτείται συστηματικότερος έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης αίματος. Η αγωγή με αναστολείς SGLT2 (δαπαγλιφλοζίνη, εμπαγλιφλοζίνη, καναγλιφλοζίνη) πρέπει να διακόπτεται με την εμφάνιση της νόσου και να ξαναρχίζει με την αποδρομή της.

Να ενημερώνεστε συστηματικά και να ακολουθείτε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η αντιμετώπιση της νέας αυτής επιδημίας είναι θέμα και υποχρέωση όλων μας.

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801