Καρδιαγγειακά νοσήματα και κορωνοϊός

Home / Άρθρα / Ευρωκλινική Αθηνών / Καρδιαγγειακά νοσήματα και κορωνοϊός

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανήκουν στις προϋπάρχουσες νόσους που επιβαρύνουν πολύ έναν άνθρωπο που θα κολλήσει κορωνοϊό.

«Καρδιαγγειακά νοσήματα και κορωνοϊός: Ο παράγοντας «ηλικία»

Γενικά μιλώντας, η ηλικία είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για τον κορωνοϊό. Αυτό μας έχει δείξει και η μέχρι στιγμής εμπειρία καθώς η θνησιμότητα αλλάζει ανά ηλικιακή ομάδα. Στατιστικά, οι άνθρωποι με πολύ υψηλή θνησιμότητα, με βάση τα στατιστικά, είναι στους ανθρώπους άνω των 80 ετών, με περίπου 1 στους 5 ή 1 στους 6 να κινδυνεύει η ζωή του εάν προσβληθεί από κορωνοϊό.

«Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον κορωνοϊό;»

Και πάλι μιλώντας από την έως τώρα εμπειρία, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού ήταν σε υψηλότερο στατιστικά ποσοστό ασθενείς με διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση. Έχουμε ένα ερωτηματικό για την υπέρταση, κατά πόσο είναι πραγματικά κάτι που επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό ή κατά πόσο η αυξημένη θνητότητα σχετίζεται μόνο με την αυξημένη ηλικία των υπερταστικών ασθενών. Επίσης, η υπέρταση μπορεί να είναι διαφόρων επιπέδων, για παράδειγμα κάποιος την κρατά υπό έλεγχο με ένα χάπι την ημέρα και σε άλλον ασθενή είναι δύσκολο να ρυθμιστεί. Αυτό που λέμε σήμερα ως ειδικοί είναι πως όταν κάποιος έχει ένα διαγνωσμένο χρόνιο νόσημα, ο προσωπικός του παράγοντας κινδύνου είναι αυξημένος συγκριτικά με τους υγιείς ανθρώπους της ίδιας ηλικίας. Η ηλικία όμως παραμένει σημαντικός παράγοντας.

«Πώς επηρεάζεται το καρδιαγγειακό σύστημα από τη λοίμωξη με τον κορωνοϊό;»

Έχουμε δει ότι μεγάλο κομμάτι ασθενών πεθαίνει από καρδιαγγειακές επιπλοκές. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως και 1 στους 4. Έχουν διαπιστώσει επίσης σε ένα υψηλό ποσοστό αύξηση της τροπονίνης, ενός ενζύμου που συναντάμε όταν έχουμε περιστατικό με έμφραγμα ή μυοκαρδίτιδα. Η τροπονίνη έχει βρεθεί αυξημένη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει βαριά, ωστόσο δεν ξέρουμε αν είναι μια άμεση επίδραση του ιού στην καρδιά ή εάν λόγω της συνολικής καταπόνησης από την αναπνευστική δυσχέρεια προκαλούνται καρδιακές βλάβες.

«Οι νεότεροι άνθρωποι με καρδιαγγειακά νοσήματα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;»

Είναι μεγάλο ερώτημα τι ονομάζουμε καρδιαγγειακό νόσημα. Αν έχουμε έναν νέο άνθρωπο που πριν από 10 χρόνια έκανε «μπαλονάκι» και είναι καλά, αυτός δεν θεωρείται αντίστοιχα υψηλού κινδύνου όσο άλλοι άνθρωποι με καρδιαγγειακά. Αντίστοιχα, σε κάποιον που έχει κάνει επέμβαση αρτιοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass), το τι ισχύει γι’ αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αν υπάρχει μυοκαρδιακή βλάβη. Εάν δεν έχει υποστεί έμφραγμα ή δεν έχει καρδιακή ανεπάρκεια, και πάλι δεν θεωρείται αντίστοιχα υψηλού κινδύνου όσο άλλοι άνθρωποι με καρδιαγγειακά.

«Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους;»

Αυτό που μας φοβίζει είναι ότι οι νεότερες ηλικίες, ειδικά τα παιδιά, φαίνεται ότι κολλάνε τον κορωνοϊό αλλά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Άρα όταν έχουμε παιδιά είναι σημαντικό να μην τα αφήνουμε να τα προσέχουν οι παππούδες. Αν ένα παιδί έχει κολλήσει κοροωνοϊό και είναι χωρίς συμπτώματα ή έχει ένα συναχάκι, μπορεί να μεταφέρει τον ιό στον παππού ή τη γιαγιά και να υπάρξει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία τους. Άρα τους προστατεύουμε κρατώντας τους σε μια όσο γίνεται απομόνωση, όταν βρισκόμαστε τηρούμε αποστάσεις και αποφεύγουμε τη σωματική επαφή.

«Πώς μπορεί να προστατευτεί ένας άνθρωπος με καρδιαγγειακά νοσήματα από τον κορωνοϊό;»

Ας βάλουμε την κοινή λογική να μας βοηθήσει. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να αποφεύγουν να πάνε χωρίς λόγο για το τακτικό τσεκ απ τους αυτή την εποχή σε νοσοκομεία. Αλλά και σε ιατρεία αν πάνε, να έχουν μιλήσει με τον γιατρό σε μια ώρα που δεν θα έχει συνωστισμό.

Επισήμως, ακόμη κι αν νοσήσουν πρέπει να μείνουν σπίτι εκτός κι αν τα συμπτώματά τους επιδεινωθούν. Χρειάζεται όμως να είναι σε εγρήγορση. Αν παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα στην καρδιά που τους «θυμίζει» ένα γνώριμο σύμπτωμα που είχαν πριν κάνουν επέμβαση ή θεραπεία, για παράδειγμα πόνο ή αρρυθμίες, θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους.

Διευθυντής Καρδιολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών

  • Share This