Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;

Κρυψορχία στη βρεφική ηλικία: Πως αντιμετωπίζεται

Εικόνα που απεικονίζει μικρό αγόρι με κρυψορχία για άρθρο με θέμα κρυψορία σε παιδιά

Τι είναι η κρυψορχία

Η κρυψορχία αναφέρεται στη μη φυσιολογική θέση των ορχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της ενδομήτριας ζωής. Αντί να βρίσκονται στη συνήθη θέση τους εντός του οσχέου, τα ορχεία μπορεί να παραμείνουν στην κοιλιακή χώρα. Η κρυψορχία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γονιμότητα και την υγεία του ατόμου. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα αίτια της κρυψορχίας στα παιδιά, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει καθώς και το πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Κρυψορχία σε παιδιά

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν τη γέννηση, αρχίζει η κάθοδός τους προς τη φυσιολογική τους θέση στο όσχεο, διαμέσου του βουβωνικού πόρου, ένα κανάλι στο κατώτερο, πρόσθιο, κοιλιακό τοίχωμα, το οποίο έχει μια είσοδο: το έσω βουβωνικό στόμιο και μια έξοδο: το έξω βουβωνικό στόμιο, απ’ όπου και περνάνε οι όρχεις προκειμένου να κατέλθουν στο όσχεο.
Κατά μήκος της διαδρομής αυτής και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, υπάρχει περίπτωση να παγιδευτούν σε κάποιο σημείο, πράγμα που αναφέρεται ως κρυψορχία.
Κρυψορχία λοιπόν είναι η ατελής κάθοδος του ενός ή και των δύο όρχεων προς το όσχεο. Ο όρχις δεν ψηλαφάται στο όσχεο ή δεν μπορεί να κατέλθει στο όσχεο με χειρισμούς κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης.
Εμφανίζεται συχνότερα σε πρόωρα νεογνά και μέχρι των 6ο μήνα ζωής, σε ένα ποσοστό 20% περίπου ο όρχις κατέρχεται από μόνος του.
Ως εκ τούτου η 6μηνη παρακολούθηση θεωρείται σκόπιμη.

Πολύ σημαντικό είναι ο διαχωρισμός μεταξύ της κρυψορχίας και του ανασπώμενου όρχι, ο οποίος είναι απολύτως φυσιολογικός και δεν χρειάζεται θεραπεία. Η κλινική εξέταση από έμπειρο παιδοχειρουργό έχει τεράστια σημασία σ΄ αυτήν την περίπτωση.

Μωρό αγόρι σε άρθρο με θέμα τη κρυψορχία σε παιδιά

Αντιμετώπιση

Γιατί πρέπει να χειρουργείται η κρυψορχία;

Η κρυψορχία απαιτεί χειρουργική επέμβαση λόγω των ακόλουθων λόγων:

  • Επιπτώσεις στην γονιμότητα: Ο όρχις που παραμένει εκτός του οσχέου σμικρύνεται και εμφανίζει προοδευτική μείωση των γεννητικών κυττάρων. Στην αρχή, ο αριθμός των γεννητικών κυττάρων παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά με την πάροδο του χρόνου μειώνεται σημαντικά. Το 40% των μη κατελθόντων όρχεων στην συμπλήρωση της διετίας στερείται γεννητικών κυττάρων.
  • Εμφάνιση καρκίνου: Από όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του όρχεως το 11% αφορά τους κρυψόρχεις.

Χειρουργική Επέμβαση

Πότε πρέπει να χειρουργείται;

Όπως ήδη αναφέραμε πολλοί από τους μη κατελθόντες όρχεις, κατέρχονται από μόνοι τους αυτόματα μέσα στους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά τους 12 μήνες οι βλάβες που αναπτύσσονται στους όρχεις που βρίσκονται εκτός του οσχέου είναι μόνιμες και δημιουργούν προβλήματα γονιμότητας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ιδανική ηλικία για την επέμβαση είναι μεταξύ 6 και 12 μηνών.

Πώς χειρουργείται η κρυψορχία;

Η χειρουργική αποκατάσταση της κρυψορχίας λέγεται ορχεοπηξία. Είτε με την κλασσική μέθοδο (βουβωνική τομή), είτε με την λαπαροσκοπική ( στις περιπτώσεις των ενδοκοιλιακών ή αψηλάφητων όρχεων) έχει άριστα ποσοστά επιτυχίας στα χέρια έμπειρου παιδοχειρουργού. Ο μικρός ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο και οι τομές σε λίγους μήνες είναι αόρατες.

 

    Ζητήστε ραντεβού online




    Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

    ή καλέστε μας στα: 210 64 16 800 & 210 64 16 801